Friday, March 30, 2012

Stonehenge Apocalypse (2010)


Režija: Paul Ziller
Uloge: Misha Collins, Torri Higginson, Peter Wingfield
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1488598/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=Sh7UUg4RTEA
Pogledajte još: Ice Twisters (2009)

Stonehenge Apocalypse je film u produkciji SyFy kanala i do sada je najkvalitetniji njihov film koji sam gledao, iako i dalje ne može da se poredi sa filmovima koji imaju veći budžet i nisu rađeni prvenstveno za TV prikazivanje.



Kada grupa arheologa blizu Stounhendža pronalazi davno zatrpane podzemne hodnike i prostorije, oni aktiviraju stari mehanizam, stavljajući artefakt na za to predviđeno mesto. Taj nedostajući komad slagalice pokreće čitav niz nepredviđenih događaja koji prete da se, kako naziv filma kaže, završe apokalipsom. Naime priča se bazira na pretpostavci da su drevne civilizacije znale za Zemljinu energetsku mrežu i da su izgradile velike građevine iznad tačaka ukrštanja, u Indoneziji, Meksiku, Egiptu i Stounhendžu. Elektromagnetna pražnjenja iz Stounhendža izazivaju erupcije vulkana na tim mestima sa velikim žrtvama i dimom koji se vidi i iz svemira.



Dok vojska opkoljava čitavu obast oko Stounhendža, naučnici neuspešno pokušavaju da reše misteriju nepoznatog zračenja i pomeranja kamenja, koje nakon svakog pomeranja aktiviraju još jedan vulkan u svetu na tački ukrštanja. Jedini koji je uspeo da dođe do saznanja kako da reši misteriju i time spasi svet je Jacob, voditelj naučnog radio talk show programa i bivši naučnik, kome će pomagati naučnica Kaycee. U borbi sa vremenom otežavajući faktor će im biti vojska, koja jedva čeka da ispusti nuklearnu bombu na Stounhendž misleći da će time rešiti problem, ali i arheolog koji je sve i pokrenuo, Joseph, stvarivši kult čiji sledbenici misle da će preživeti apokalipsu i započeti novu ljudsku vrstu na Zemlji.



Što se izgleda filma tiče on pokazuje dva lica: lepi lokaliteti oko Stounhendža, dosta statista, mnogo vrsta vojnih vozila uključujući i pristojno snimljen let borbenog aviona, sve prošarano kvazidokumentarnim snimcima sa mesta erupcija vulkana, pokazuju da je u film uloženo truda. Međutim, ono gde još film zaostaje su većina specijalnih efekata i to je prava šteta. Erupcije vulkana i električna pražnjenja ne deluju dovoljno ubedljivo i nisu ni na nivou B produkcije, tačnije na nivou su poluamaterskog CGI prethodnih SyFy filmova.



Priča je i dalje u nekim momentima naivna, i poseduje propuste (naprimer, kad likovi nabrzinu prelaze iz Amerike u Englesku) kao i poneka gluma i replika, ali kao SF TV film ovo može da prođe, ako ništa drugo film je zanimljiviji od pčela, skakavaca, paukova i svega drugoga što je napadalo i ubijalo ljude na SyFy kanalu. Svakako preporučujem film nezahtevnijim ljubiteljima SF-a.

+ zanimljiva ideja i vrći deo priče u filmu
+ kvalitetna fotografija i scenografija
+ napredak u odnosu na prethodne SyFy filmove
— i dalje slabiji kompjuterski efekti
— propusti u priči, scenariju i glumi


Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment