Monday, March 12, 2012

The Crazies (2010)


Režija: Breck Eisner
Uloge: Timothy Olyphant, Radha Mitchell, Joe Anderson
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0455407/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=mepo50RuhdM
Pogledajte još: The Crazies (1973)

The Crazies je remake istoimenog filma iz 1973. godine koji je režirao i napisao George Romero. Ostaćete uskraćeni za poređenje originala sa remakeom jer nisam gledao stari film, dok za ovaj novi moram reći da je dosta dobar.



Radnja filma se dešava u malom američkom mestašcetu u provinciji, gde ljudi odjednom postaju izrazito agresivni. Serija ubistava dovodi da se mala mrtvačnica popuni već za 48 sati, a lokalnom šerifu postaju neke stvari jasnije kada pronalazi mrtvog pilota a nešto kasnije i ceo avion po vodom lokalne rečice iz koje se crpi pijaća voda. Ispostavlja se da je avion koji je nosio smrtonosni virus na uništenje pao u reku i zagadio je, i da su se na udaru prvo našli oni koji su najbliži njoj. Šerif i njegova supruga, lokalna doktorka, nisu zaraženi samo zbog toga što žive izvan sela i piju vodu iz sopstvenog bunara.



Da je sve poprimilo mnogo veće razmere vidi se već ubrzo jer stiže vojska i celo selo stavlja u karantin. Svaki preživeli se proverava da li ima temperatutu jer je to prvi pokazatelj zaraze. Na nesreću, zaraženih ima dosta te oni provaljuju u karantin, terajući vojsku da se povuče ali i da pređe na rigoroznije mere: pucanje na svakoga ne bez obzira da li je zdrav ili ne. To umnogome otežava probijanje šerifa sa suprugom i još nekolicine preživelih do susednog sela koje je na „čistoj teritoriji“.



Tokom puta grupa trpi napade zaraženih celim putem, većina neće ni stići na odredište, jer je zaraženih sve više a vojni helikopteri nadleću područje pucajući na sve što se pomera. Zaraženi su vrlo agresivni i koriste pretežno vatreno i hladno oružje. Film poseduje dosta zanimljivih i napetih scena i mada se ne može videti puno toga što nije viđeno i nekim ranijim sličnim ostvarenjima dovoljno je zabavan i napet da se pogleda do kraja. Jedna od upečatljivijih scena je kada u improvizovanu bolnicu, nakon povlačenja vojske, upada jedan zaraženi i probada vilama „pacijente“ vezane za krevete, dok šerifova supruga posmatra sa zadnjeg kreveta kako jos se polako približava smrt, nemoćna da se oslobodi.



Zanatski je film dobro urađen, sve je na svom mestu i dosta visokom nivou od samog početka pa do malo eksplozivnog i kataklizmičkog kraja. Film je još upečatljiviji ako ga gledate posle nekog trećerazrednog filma, kao ja. Možda nije neko ostvarenje koje ćete preterano dugo pamtiti ali je svakako film za preporuku jer mu se nema ni mnogo toga za zameriti.

+ kvalitetno urađen film u svim segmentima
+ dosta napetih i akcionih scena
+ dosta dobre maske i specijani efekti
+ dobro prikazana panika i opsadna situacija
— poseduje dosta već viđenih stvari


Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment