Wednesday, March 14, 2012

Escapee (2011)


Režija: Campion Murphy
Uloge: Dominic Purcell, Christine Evangelista, Melissa Ordway
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1727258/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=Jr_FmghjVCo
Pogledajte još: bilo koji film slične tematike će sigurno biti interesantniji


Escapee je još jedan u nizu „ništa novo“ filmova. U njemu bukvalno nema nijedne scene koja nije viđena bezbroj puta do sada, a ni režija gorenapisanog debitanta se nije proslavila. Čak štaviše, mišljenja sam da je za debitante najlakše snimiti horor film: izmiksuju se već viđene scene iz svih mogućih filmova, nadju se zgodne i „talentovane“ glumice za sitne pare, prijatelji i ekipa iz filma nahvale film na IMDB i eto ga, (polu)hit je rođen.



Da vidimo o čemu nam priča ovaj film... O studentkinji psihologije Abby, koja na praksu sa razredom dolazi u mentalnu ustanovu. Abby je i emotivno vezana za ustanovu jer se u njoj lečio i ubio njen otac (kako originalno). Na nesreću, baš tokom obilaska ustanove, desila se situacija „orange“ a to je: višestruki ubica mora da se sprovede do ćelije i svi studenti moraju da se priljube licem uza zid i da ga ne gledaju zatvorenika (što je verovatno manje opasno i teško nego da su studente sklonili u neku prostoriju na 5 minuta). I sve bi bilo u redu da naša Abby nije pogledala ubicu u oči, ovaj se otrgao od svojih čuvara i nasrnuo na nju, pročitao joj ime sa pločice (neposredno po dolasku u ustanovu svi su morali napisati ime na pločici, valjda da se izbegne još jedna „rupa“ u radnji filma) i zapretio da će ona biti sledeća žrtva. Naime, u pitanju je višestruki ubica koji je ubijao svoje bivše devojke, a u nedostatku novog „materijala“ mora da proširi biznis na potencijalne devojke.



I tako se nategnuto stvorio kakav-takav zaplet ovog filma. Slede dalje scene „nikad viđene“ do danas: motivisan sa Abby, ubica isto veče simulira kašljanje krvi (!?) i kad čuvar uđe u ćeliju ovaj ga ubija i izlazi napolje. U hodniku ubija još jednog čuvara, u mračnoj prostoriji još jednog i izlazi iz ludnice na glavni izlaz k’o gospodin čovek. Da bi došao do vozila leže na put i kad prvi vozač staje ovaj ga ubija, naravno, i uzima vozilo (u Srbiji bi ga pregazili jedno pet-šest puta, kao nedavno u Smederevu, pa tek onda pitali jel dobro). U šumi nailazi (sasvim slučajno, kao i većina slučajnih koincidencija u ovom filmu) na Abbynu prijateljicu dok vodi ljubav sa momkom u šatoru, ubija ih naravno, i uzima njen mobilni telefon da se javi Abby kako uskoro stiže po nju. I to je vrlo „originalno“. Kao i činjenica da Abby sa dve prijateljice živi u kući baš blizu mentalne ustanove.



U drugoj polovini filma ima manje ovakvih iritirajućih stvari, i malo više napetosti ali i dalje se pojavljuju nelogične scene, kada se studentkinje noću skidaju u donji veš pred prozorom, kada u pomenutoj šumi koja je par kilometara izvan grada nema signala za mobilni, kada šef policije ne želi da obavesti javnost da je pobegao ludak iz ludnice i ne želi da zaštiti devojku koju je ludak jutros napao i zapretio da će je naći („Ne gubimo vreme na to“, objasni on). U filmu ima bezbroj zamišljenih strašnih scena, no nijedna od njih ne funkcioniše kako bi trebalo jer su skroz predvidljive i nisu uspele da me „trgnu“ nijednom.



Film ima nekoliko iritantnih likova, loših glumaca, simpatičnu glavnu glumicu, i ništa više od toga. Ako imate manje od 15 godina i niste gledali mnogo horor filmova do sada može da vam bude interesantan. Iole iskusniji gledaoci horor filmova ovde zaista nemaju šta da vide.

+ druga polovina filma je bolja od prve (eto barem nešto)
+ simpatična glavna glumica (ali se nije pokazala u toplesu)
— predvidljiva priča i puno već viđenih stvari
— predvidljive horor scene nisu strašne
— dosta loših glumaca + loš scenario


Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment