Monday, March 12, 2012

A Haunting in Salem (2011)


Režija: Shane Van Dyke
Uloge: Bill Oberst Jr., Courtney Abbiati, Jenna Stone
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1912981/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=Qby94AB84lI
Pogledajte još: The Haunting in Connecticut (2009)

A Haunting in Salem moram uporediti sa filmom The Haunting in Connecticut, prvenstveno zbog sličnog naziva i radnje a onda i zbog toga što sam ih gledao u relativnom kratkom razmaku. U pitanju su slična ali opet i potpuno drugačija ostvarenja.



Po tradiciji kod ovih „haunting“ filmova, ali i kod filmova o duhovima uopšte, na omotu piše da je „baziran na istinitim događajima“ mada mislim da se niko iole filmski iskusan ne obazire previše na takve natpise. Kao što to obično biva porodica se useljava u ukletu kući nastanjenu duhovima. Ovde je iskorišćen zaplet gde u grad dolazi novi šerif sa svojom porodicom i dobija na korišćenje staru kuću gde uvek odsedaju šerifi dok su na dužnosti u gradu (ispostaviće se - dok su u životu). Da su pogledali unezverenu njušku gradonačelnikove pomoćnice pobegli bi glavom bez obzira ali to ne videše i useliše se. Kao i u prethodno opisanom filmu i ovde se odmah čuju razni zvukovi, ali i pojavljuju priviđenja, dok u ovom slučaju duh zaposeda šerifovu ćerku i tu prestaje sličnost sa dešavanjima iz Connecticuta.



U ovom slučaju duh je dosta urban, i prati moderne tehnologije te se šerifovoj ćerki prvo obraća preko nekog messengera na laptopu. Ostaje nepoznato kojeg internet provajdera koristi, ali poruke stižu skoro trenutno, tako da je definitivno neka broadbend veza. Ćerka postaje bolesna i propada, ne znajući da je zaposednuta duhom, a sve kulminira u jednoj dosta odvratnoj sceni za sve one koji se plaše zubara, kada prstima vadi sopstveni zub. Barem meni je to strašnije od bilo kod duha iz ovog filma, mada nisam siguran da je to tako trebalo da bude.



U filmu ima još nekoliko strašnih scena koje funkcionišu po prepad sistemu, neke na očekivanim a neke na neočekivanim mestima, i to mi se dosta svidelo, čak štaviše, možda je to ono jedino što zaista vredi u filmu a nije viđeno bezbroj puta do sada. U većini filma baš kad očekujete da na ogledalu u kupatilu vidite odraz duha njega nema, već se pojavi malo kasnije u sceni gde se to ne očekuje toliko. Film negde od polovine počinje da bude lošije napisan, kao da scenarista nije znao kuda da vodi priču koju je „dobro“ razradio. Duhova skoro nigde nema već vidimo samo proizvode njihovog dejstvovanja, tj. leševe. U istom stilu se film i završava, pomalo zbrzano i bez neke prave kulminacije, ali sa relativno otvorenim krajem.



Rekao bih da je film imao dobar potencijal ali da je ostao neiskorišten. Čak mi se u nekim stvarima svideo više od duhova u Konektikatu, ako ništa drugo priča je manje haotična, kuća više strašna a lik ovog šerifa bolje leži horor filmu. A Haunting in Salem nije baš toliko razočarenje kakvim ga opisuju strani filmski sajtovi ali ni ne uspeva da se izdigne iz prosečnosti.

+ dosta dobar film negde do polovine
+ nekoliko strašnih scena
— malo strašnih scena
— od pola filma slabiji scenario
— neiskorišćeni potencijal filma


Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment