Tuesday, March 20, 2012

Deadline (2009)


Režija: Sean McConville
Uloge: Brittany Murphy, Thora Birch, Tammy Blanchard
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1242618/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=1WzQH9jO_1I
Pogledajte još: Wind Chill (2007)

Oduvek su mi se sviđali filmovi koji se dešavaju u nekim ukletim kućama, negde u nedođiji, gde je sam osećaj samoće u takvoj kući daleko od bilo kakve civilizacije i naseljenog mesta strašniji od svih kreatura iz Wrong Turna, japanskih horora i RTV Pink-a zajedno. A ovaj film je upravo takav, atmosferičan.



Uvod je ne baš originalan (na neki način viđen još u The Shining g.1980.) ali meni uvek zanimljiv: nakon lične tragedije, kada je usled fizičkog nasilja i šoka pobacila i izgubila bebu, spisateljica Alice (Brittany Murphy) odlučuje da ode van grada da bi se odmorila od traume i posvetila radu na novoj knjizi. Od svog producenta dobija na korišćenje staru viktorijansku kuću na obodima šume.  Kako to već biva u horor filmovima u toj kući se desio zločin pre nekoliko godina a Alice će kroz film postepeno saznavati hronologiju tih tragičnih događaja.



Atmosfera u kući je jeziva i danju a pogotovo noću. Gomila prostorija sa slabim osvetljenjem, vrata koja škripe pri otvaranju, daske na podu škripe pod koracima, voda u staroj kadi kaplje celu noć i kuća je puna zvukova. Prostorije su pune tamnih delova, a osvetljeni delovi prostorija su vidljivi i iz šume, jer nema zavesa. Tome treba dodati još i veliki mračni tavan, čija se vrata malo-malo sama od sebe škriputavo otvaraju i dobija se ambijent za srčani udar. Pitam se za koje bi pare neka cura poput Alice pristala da provede samo jednu noć u takvoj kući. Znam da ja ne bi pristao tj. pristao bi za neke pare al ne znam ko bi mi platio toliku sumu J



Tome treba dodati i prisustvo „duhova“ u kući. Alice stalno nalazi tragove prisustva: senke, stope, zvukove. Nakon posete tavanu otkriva kasete prethodnih stanovnika kuće, Davida i Lucy (Thora Birch), i gledajući ih otkriva njihovu tragičnu sudbinu. Vremenom se počinje poistovećivati s Lucy, te pri kraju filma postaje nejasno šta je Alicina imaginacija a šta stvarnost, da li u kući postoje duhovi ili je poludela kao Jack Nicholson u gore pomenutom filmu. Iako dobar deo filma ne predstavlja nešto posebno originalno, zanimljiv je za gledanje a tome sigurno doprinosi što nije predugačak – 80 minuta, taman koliko treba. Iako je zbog tragične sudbine glavna zvezda filma Brittany Murphy moje mišljenje je da je Thora bolja u ovom filmu. Horor efekata nema mnogo i sve se više bazira na atmosferi, koja nije na nivou, recimo, azijskih filmova, ali je maksimum koji se može očekivati od američkog filma.



Ukoliko vam kraj filma „sedne“ i budete ga razumeli (barem na svoj način) film bi vam se mogao dosta svideti. Deadline je vrlo dobar film koji predstavlja ne samo horor već i triler psihološku priču o ljubomori i ljudskoj tragediji. Svako kome su ove teme zanimljive trebalo bi da ga pogleda, a svakako i ljubitelji horora o ukletim kućama.

+ već viđena ali zanimljiva priča
+ atmosfera u kući
+ malobrojna ali dobra glumačka ekipa
— moglo je biti više strašnijih scena
— kraj filma (neće svako razumeti)


Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment