Monday, March 26, 2012

Prowl (2010)


Režija: Patrik Syversen
Uloge: Courtney Hope, Ruta Gedmintas, Joshua Bowman
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1559033/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=QyG9Mv4in1o
Pogledajte još: Stake Land (2010)

Prowl je niskobudžetni film o vampirima i svaki ljubitelj te tematike bi mogao naći ovaj film zanimljivim, ali ni u kom slučaju vrhunskim. Glavna junakinja ove priče je devojka Amber koja se svim silama trudi da ode iz svog grada, umorna od svakodnevnog života, razočarana svojim saznanjima o porodici, ali i uverena da je trava zelenija tamo negde daleko...

U pokušaju odlaska iz grada pomaže joj grupa prijatelja i svi oni kreću u Čikago, ali nedaleko od table grada otkazuje im automobil. Zaustavljaju prvog kamiondžiju na putu, koji nije znao da im popravi automobil, ali ga nagovoriše da ih poveze, kad već ide put Čikaga. On ih smesti u tovarni prostor i krenuše. U početku opušteno putovanje, postade turobno kad otkriše da vozač nije sasvim običan vozač i ne želi da ih pusti da izađu iz prikolice ali i kad su otkrili stotine pakovanja krvi koju ovaj prevozi.

Posle malo tumbanja i vožnje kroz nepoznati prostor kamion stade i otvori se klapna na prikolici te naši momci i devojke videše da su stigni u neki mračni hangar, bivšu klanicu. Bojažljivo izađoše vani i pre nego što su uspeli da se saberu iz visina se na zemlju režeći spusti jedna kreatura i odnese u visine jednog našeg momka, da bi posle par trenutaka na zemlju pala njegova krvava glava. Ubrzo kreće dreka, cika, vika, i jurnjava i postade jasno da su stigli u leglo vampira, te da su dovezeni da im posluže kao hrana.

Kažem dešava se „dreka, cika, vika“ jer se u takvoj atmosferi pojavljuju vampiri, mnogo više ima zvučnih nego vizuelnih efekata, a kamera se toliko drmusa da vampire pošteno nisam ni video tokom celog trajanja filma. Takav stil snimanja doprinosi da film izgleda nešto „akcionije“, možda kao niskobudžetna verzija 28 Days Later ili slično, ali je pravi razlog snimanja naravno u malom budžetu. Mali budžet se vidi i kod nekih lošijih glumaca ali i u scenama vožnje automobilom, za koje se „iz aviona“ vidi da su montirane u studiju, ispred platna.

Završetak filma mi se nije svideo, jer se ispostavilo da svi vampiri imaju „majku“ i sve mi deluje nekako neozbiljno i pomalo glupo, a utisku ne doprinosi ni završna scena, nelogična ali i otvorena, mada sumnjam da će nastavka filma biti. Proporuka onima koji moraju da pogledaju baš svaki film o vampirima, a ja sam posle gledanja filma nekako imao utisak protraćenih sat ipo. Mislim da je moglo bolje.  

+ prva polovina filma
+ akcione horor scene
— delovi filma sa „gospodaricom“ vampira
— manjak vizuelnih efekata
— neiskorišćen potencijal filma


  Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment