Sunday, March 4, 2012

Alien Raiders (2008)


Režija: Ben Rock
Uloge: Carlos Bernard, Mathew St. Patrick, Rockmond Dunbar
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0996979/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=dl1rRf7PW58
Pogledajte još: They Live (1988)

Alien Raiders je horor-SF-akcioni film iz 2008. godine. Zanimljivo je da ne poseduje puno ni horor ni naučno-fantastičnih scena, ali je ipak zanimljiv za gledanje, zahvaljujući interesantnoj priči.



Kompletna radnja filma se se dešava u jednom supermarketu, u noćnim satima, neporsredno po zatvaranju. Grupa, kako se prvenstveno mislilo, pljačkaša maskirana upada u market, primoravajući malobrojne mušterije i zaposlene da legnu na pod, a nakon toga ih jednog po jednog „proveravaju“. Naime, grupu koja je upala ne sačinjavaju nikakvi pljačkaši i nisu u market upali slučajno: u pitanju su bivši raketni naučnici, koji su pre izvesnog vremena svi dali otkaz u institutu, i krenuli u lov na vanzemaljce. Ovoga puta su pratili sve do ulaska u market jednog od poslednjih primeraka, ali i najkrupnijih, te proverom svakoga moraju da utvrde ko je zaraženi čovek. Stvari se komplikuju jer je jedan od talaca policajac, koji uspeva da pozove policiju a pritom ubija Spookyja, jedinog člana grupe koji može vizuelno da prepozna vanzemaljca.



Ispred policije kao pregovarač istupa Seth, čija pastorka radi kao kasirka u marketu a sada je jedan od talaca. Ritter, vođa lovaca na aliene, zahteva od Setha da iz zatvora pusti Charlotte, ženu koja još jedina ima sposobnosti kao pokojni Spookey, a sve zahvaljujući drogama koje koristi. Dok Charlotte ne stigne, ekipa proverava jednog po jednog taoca na pritivnije, ali jedine preostale načine: sečenjem dela tela, u ovom slučaju prsta. U trenutku kada jedan odsečeni prst izraste ponovo za nekoliko trenutaka, biva jasno da su pronašli vanzemaljca, ali ni ne sumnjaju da to nije jedini primerak a ni najveći koji se nalazi u supermarketu.



Film je zamišljen i kao neka vrsta trilera, gde se ne zna do zadnjeg trena ko je „kralj“, kako ga nazivaju, tj. glavnozaraženi. Međutim, vrlo brzo nakon zapleta postaje jasno ko će to biti (barem sam ja znao ko to jedino može biti), tako da je efekat iznenađenja izostao.



No, i pored (ne)očekivanog open-ending kraja ovaj film pokazuje kakvi treba da budu niskobudžetni filmovi: sa zanimljivom pričom i dobro odglumljeni. I kada se ta dva uslova zadovolje „zažmurićemo“ na to što je efekata malo a lokalitet gde je snimano monoton (mada to u ovom fimu nije slučaj, iako se sve dešava unutar i ispred marketa). Preporuka za gledanje, ali i preporuka SyFy kanalu kako se snimaju niskobudžetni filmovi.

+ zanimljiva radnja
+ zadovoljavajuća gluma
+ pozitivan primer niskobudžetnog filma
─ više akcije nego horora
─ predvidljivost


Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment