Thursday, March 8, 2012

Tomie: Unlimited (Tomie: Anrimiteddo ) (2011)


Režija: Noboru Iguchi
Uloge: Miu Nakamura, Moe Arai, Maiko Kawakami
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1728217/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=o1DTZ6slrjQ
Pogledajte još: Tomie (1999)

Tomie: Unlimited je čak deveti film u Tomie serijalu koji je započet još 1999. godine a koje je rađen po istoimenom manga serijalu stripova.



Većina japanskih horora je malo teža za razumevanje, no ovaj film je kod mene postavio rekord, te nakon završetka filma nisam bio najsigurniji šta se u njemu događalo, šta su događaji iz mašte, šta halucinacije, noćnih mora a šta naprosto samo realnost. Tomie je srednjoškolka koja je otelotvorenje negativnosti u sebi i koja izaziva emocije kod svih u okruženju. Može da izazove da se muškarci zaljube u nju, dok kod drugih izaziva ljubomoru koja rezultuje brutalnim ubistvima ovih prvih. Izaziva ljubomoru i kod devojaka, a izuzetno je požudna, bisex incestuidno orijentisana. S druge strane, ona je samodestruktivna, uživa da je ubiju samo da bi vaskrsnula u nekom drugom obliku jer ju je nemoguće trajno ubiti.



Tako i na početku ovog filma gine nesrećnim slučajem, kada sa krova zgrade otpada deo metalne konstrukcije, slučajno ili namerno u obliku krsta, i ubija je na licu mesta pred očima skamenjene sestre Tsukiko koja nije stigla da reaguje. No, već uskoro Tomie se pojavljuje na vratima svog stana, stavlja roditelje pod svoju kontrolu a protiv sestre, kojoj se sveti na najbrutalnije načine manipulišući drugim ljudima.



Tu film, barem za mene postaje konfuzniji. Uglavnom Tsukiko biva proganjana od svih likova u svom okruženju, i to vrlo čudnih likova, kao da je ekipa bila na nekim jako teškim drogama dok je smišljala film. Uostalom možete videti na slikama čega tu sve ima, velikih fotografija koje pričaju, majke sa obrnutom glavom, gusenice sa likom devojke, bezglava Tsukikina prijateljica, devojke sa ljudskim izraslinama na ramenu i dugačkim jezicima koji pokušavaju da je poljube itd. Tome treba dodati i Tomie u raznim oblicima, od biljkoidnog bezglavog  do punotelesnog i vizuelni utisak je toliko bogat da je čak i za ovaj opis teško odabrati samo par slika.



Daleko od toga da je film loš mada mu ne mogu dati ni neku jako veliku ocenu. Film je dobro produciran, sa kvalitetnim efektima i muzičkom podlogom, dobro režiran i odglumljen. Možda je problem što nisam gledao nijedan od prethodnih delova filma, a još manje čitao strip pa mi priča nije „legla“. Probaću da pogledam prvi deo filma da vidim da li će mi priča postati jasnija, a to savetujem i vama.

+ vizuelni efekti
+ mašta kod pravljenja kreatura
+ dobro pruduciran i odglumljen film, zvučna podloga
─ prilično ne razumljiva priča (možda jer nisam gledao prethodnike)
─ u nekim scenama deluje prilično neozbiljno


Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment