Friday, March 2, 2012

Cronos (1993)


Režija: Guillermo del Toro
Uloge: Federico Luppi, Ron Perlman and Claudio Brook
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0104029/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=AJJdJJ85Ir4
Pogledajte još: Bug (2006)

Cronos je debitantsko filmsko ostvarenje Guillermo del Tora, a ujedno je potpisao i scenario filma koji je napisao jos 1984. godine. U pitanju je film sniman u Meksiku a jezik u filmu je većim delom španski i ponegde engleski. Film ima hiljadu puta prežvakanu, ali uvek zanimljivu, temu o alhemiji i večnom životu.

A gde je alhemija tu je i prologue. Tako je 1535. godine alhemičar i časovničar pod pseudonimom Fulcanelli uspeo da napravi mehanizam koji bi mu podario večni život. Nazvao ga je Cronos. Da je uspeo u tome pokazuje nastavak priče iz 1937. godine kada se urušila zgrada ubijajući misterioznog čoveka izrazito bele kože, boje mermera. Sva imovina iz kuće bila je prodata na aukciji a o spravi Cronos se ništa nije čulo. Sve do današnjih dana, tj. dana kada se odigrava film. Umirući bogataš Dieter de la Guardia znajući za postojanje Cronosa, traga za statuom za koju se veruje da je u njoj sakriven. Za potragu je zadužio svog naslednika, nećaka Angel de la Guardia (Ron Perlman). Meanwhile, starac Jesús Gris, uz društvo unuke Aurore, drži antikvarnicu u kojoj se nalazi stara statua koja krije Cronos. Kad-tad se i njegova antikvarnica morala naći na spisku potrage za starom figurom, te Angel dolazi i kupuje je. Ali starac je ranije našao Cronosa sakrivenog u podnožju statue, te ga nakon isprobavanja sakriva.

Cronos ima oblik insekta, recimo pauka. Kada se njegov mehanizam navije, on izbaci šest metalnih nogica koje se zariju u telo korisnika, crpeći njegovu krv i hraneći njome insekta kukca u Cronosu. Zatim Cronos izbacuje pipak koji ubode korisnika i ubrizgava mu lepljivu tečnost koja izaziva zadovoljstvo i daruje večan život. Već nakon prve večeri kada je dva puta stavio Cronosa na sebe, starac se podmladio i živnuo duhom, međutim, ispreturana antikvarnica, i ostavljena podsetnica autora preturanja,  mu govori da se Angel (i njegov ujak) neće tako lako smiriti i odustati od drevnog mehanizma (za koji starac u tom trenutku i ne zna šta je). Film se nastavlja poterom za Cronosom ali i promenama starca Jesúsa.

Predeo u kome je sniman film daje nešto drugačiji utisak u odnosu na današnje horor filmove, ali moram reći da ovo i nije horor film kakvi se danas snimaju. Ovo više liči, i po tematici i po toku radnje, na neki horor film iz 60-ih godina, o ludom naučniku koji izučava tajnu večnog života, i savršeno bi pristajao ambijent nekog starog dvorca i laboratorije. Na momente film deluje neozbiljno, ali ne i smešno, a tome najviše doprinosi karikaturalan lik i izvedba Rona Perlmana. Verovatno je to stvar scenarija i del Tora jer je, pretpostavljam, želeo da pojača utisak bajkovitosti. U takvu priču se dobro uklapa i lik simpatične devojčice Aurore, koja se kroz ceo film provlači s plišanim medvedićem ne progovarajući ništa.

Film mogu pogledati svi koji vole stare horor filmove, a mogu ga pogledati i oni koji baš ne vole horore jer nije previše strašan. Najstrašnije scene možete videti na fotografijama, pa procenite.

+ zanimljiva priča
+ originalna okolina i scenografija
+ dobri glumci...
─ ...ali lik koji glumi Ron Perlman je dosta neozbiljan
─ film nije previše strašan


Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment