Sunday, July 29, 2012

The Hike (2011)


Režija: Rupert Bryan
Uloge: Tamer Hassan, Barbara Nedeljakova, Ben Loyd-Holmes
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1572194/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=yf_u4RbufRA
Pogledajte još: Descent (2005)

The Hike je britanski horor koji pokazuje da je i filmska horor scena pomenute zemlje u krizi. Još jednom se pokazalo da ukoliko nema dobre priče autori to pokušavaju da nadomeste brutalnošću, no rezultat uvek bude primereno negativan. Što bi rekli naši stari „dok se ne zagreje stolica i napiše neka kvalitetna horor priča, ojadu dobri efekti“. E baš tako.


Film počinje scenama ničim izazvanog nasilja u šumi kada nepoznati ubica vija neke kampere u cilju njihovog ubistva. Nakon uspeha u tome, gledalac samo može da očekuje ko je to sledeći ko će se naći na ovom pogrešnom mestu u pogrešno vreme, a istini za volju, izgleda da je na ovom mestu u šumi svako vreme pogrešno. Na radost muške publike to su nekoliko devojaka, koje su krenule u provod u šumu, a provod se zove – pešačenje (hike). Parkira se automobil na početku šume a onda se kilometrima pešači do prvog proplanka u čijoj blizini deluje masovni ubica. Dobro, one nisu znale da je ubica tu, ali rezultat je isti. Za gledaoce je u ovom trenutku filma najvažnije da su sve devojke lepe, svaka ima drugačiju boju kose i frizuru pa svako mora naći svoju simpatijicu među njima i nadati se da će ona najduže ostati živa. S druge strane, sve uloge su vrlo plitke, sve priče su prežvakane više puta, sva njihova gluma neuverljiva, a mi strpljivo čekamo delovanje ubice.


Moram da istaknem jednu od retkih pozitivnih stvari u ovom filmu a to je priroda u šumi i po proplancima. Počevši od raznoraznog drveća, preko šumskih staza, grmova, proplanaka pa do vodopada i stena – sve izgleda fenomenalno i prelepo. Nažalost, vrlo brzo se film seli na dobro utabane staze mediokriteta pa se središnji deo dešava noću. Tada počinju ubistva i torture na vrlo brutalan ali i ne toliko eksplicitan način jer gledalac ne vidi baš sve. Srećom, jer gledati kasapljenje, odsecanje ruku, silovanje, vešanje o drvo i vezivanje nevinih devojaka definitivno ne bi bilo za svačiji stomak. Tada, kada mislimo da je sve u filmu već gotovo sleduje finalni preokret, koji je neočekivan možda samo maloletnim i neiskusnijim gledaocima horora.


Od samog početka filma on neodoljivo podseća na jedan mnogo uspešniji i bolji britanski horor film – Descent. Grupa devojaka koja kreće automobilom na put, od kojih je jednoj nedavno nastradao partner, pešačenje kroz prirodu da bi se stiglo na mesto kampovanja/pećinu, odakle se većina neće vratiti. Za razliko od Descenta, Hike je manje originalan, lošije odglumljen, manje strašan a više odvratan film, i sa manje ubedljivim završetkom. Usled konfuzne priče i tamnog okruženja, središnji deo priče je teško pratiti, a nameće se još jedna dilema. Budući da ženskoj publici sigurno neće prijati seksualno i brutalno iživljavanje nad devojkama u filmu a muškarcima se sigurno neće svideti muški casting za koje je poređenje sa svinjama pohvala, pitanje je kome se uopšte može svideti ovaj film? Definitivno samo mučiteljima početnicima, koji imaju mnogo toga da nauče iz filma.


Jednostavno, nagledao sam se mnogo filmova gde neko nekoga muči usred šume a pred svojom suprugom glumi uzornog muža, i ona ne sumnja da njen uzorni mužić poseduje „mesaru“ u šumici/podrumčiću. Nema u ovom filmu zaista ničeg novog i do sada neviđenog i vrlo brzo će pasti u zaborav. Čak i u ovom vremenu filmske horor suše ima boljih filmova za pogledati.

+ ambijent i priroda u filmu
+ devojke u filmu za svačiji ukus
— gomila nasilja bez reda i bez svrhe
— konfuzna i mračna središnjica filma
— ništa novo, hiljadu puta viđeno mučno iskustvo

Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment