Tuesday, July 3, 2012

Battleship (2012)


Režija: Peter Berg
Uloge: Taylor Kitsch, Liam Neeson, Rihanna
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1440129/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=KsieadPPvJE
Pogledajte još: Battle Los Angeles (2011)

Vrlo zanimljiva definicija ovog filma navedena je na stranici wikipedie: American science fiction naval war film inspired by the classic pen and paper game. Eto šta sve može da inspiriše Amerikance da sa više puta prežvakanom pričom zarade još zelembaća. A mislim da ćemo se narednih godina, s obzirom na sve veći deficit dobrih ideja, nagledati još svakakvih čudesa. Ipak, ovaj Battleship može za određeni broj ljudi i u određeno vreme biti dosta dobra zanimacija.


U ovakvim filmovima autori verovatno imaju najviše muke kako da smisle neki zaplet a da on ne bude suviše glup, može malo glup ali ne previše, da se napravi kakav-takav zaplet dok ne dođe vreme da na scenu stupe glavni aduti – specijalni efekti. Evo šta su teškom mukom smislili za ovu priliku: godine 2005-te NASA je otkrila jednu planetu koja je po uslovima za život najsličnija Zemlji, te je poslala signal duboko u svemir prema toj planeti. Sedam godina kasnije nije stigao nikakav povratni signal ali jesu pet svemirskih brodova punih krvoločnih vanzemaljaca. Jedan pade u Hong Kong a ostala četiri blizu Havaja, baš nedaleko od mesta gde se održava pomorska vojna vežba, u kojoj učestvuju i likovi koje smo upoznali na samom početku filma. Ispočetka su oni zbunjeni misterioznim stvarima u vodi koje radari nisu ni detektovali i bivaju ubeđeni da je posredi neki deo vojne vežbe. No, ubrzo bivaju demantovani posle potapanja jednog bojnog broda od strane vanzemaljskog koji je naprečac izronio iz vode.


Slede scene puškaranja i nadmudrivanja sa vanzemaljcima, u nekim čisto borbenim ali i taktičkim bitkama koje zaista izgledaju kao igrica „potapanje brodova“ jer je marincima onesposobljen radar pa gađaju svemirske brodove „ na slepo“. Film se gotovo kompletno dešava na vodi što možda jeste malo razočarenje, barem za one koji nisu ludi za pomorstvom. Što se tiče toka filma tu nema iznenađenja, tačno se zna ko će spasiti Zemlju, ko će poginuti a ko ostati živ, a pobeda vanzemaljaca i pored izuzetnog i superiornog naoružanja ne dolazi u obzir. Ne dolazi u obzir jer kad otadžbina Amerika zove odazivaju se svi, i penzioneri i žene i invalidi, što stvara vrlo patetične i glupe scene, poput one kada invalid bez nogu „ispraši tur“ vanzemaljcu ili kada se penzioneri bore brodom starim pola veka, verovatno preostalim još iz II svetskog rata.


Naravno, kroz film je protkana i ljubavna priča, začudo ne patetična, ali se savršeno uklapa u ne baš najozbiljniji ton filma. Takva je i gluma, hajde da kažemo da je zadovoljavajuća a očekivao sam da će neki poznatiji glumci poput Liama Neesona imati zapaženije mesto u filmu. Sa druge strane, scenario filma je glup do zna boga, sa slabim i veštačkim dijalozima, patriotskim govorima i retardiranim replikama, koje naprimer izgovara poručnica dok ispaljuje fatalni hitac na vanzemaljce. Za poručnicu sam tek kasnije saznao da je glumi Rihanna, što nekome može biti značajno. Kada sve saberemo i oduzmemo jedino što u filmu vredi su specijalni i kompjuterski efekti koje ne vredi preterano komentarisati jer su vrhunski. Sve izgleda detaljno i kvalitetno, ponekad malo preterano kompjuterski urađeno (naprimer lica vanzemaljaca), ali sve je puno eksplozija i napetih scena, što će sigurno zadovoljiti gledaoce željne akcije (iskreno, ne verujem da će neko željan dobrog scenarija uopšte gledati ovakav film).


Film predstavlja idealan način da se zabavite za sat ipo vremena i ništa više od toga, naravno. Posebno preporučujem da sa pogleda sa nekim društvom jer ćete lakše podneti ove visoke temperature a i film poseduje pregršt scena podložnih komentarima i smehu; neke od njh su zaista smešne a većina je toliko glupa i patetična da neplanirano izaziva smeh.

+ vrhunski specijalni i kompjuterski efekti
+ pregršt akcije i napetih akcionih scena
— tradicionalno loš scenario pun gluposti
— patetičnost, američka propaganda
— neke scene su previše kompjuterizovane

Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment