Sunday, December 5, 2021

Alien Outbreak (2020)


Režija: Neil Rowe
Uloge: Katherine Drake, Ritchie Crane, Philip Alexander Baker
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt6409856/
Trailer: https://youtu.be/HgtxpT4ph04
Pogledajte još: Alien Conquest (2021)

Neil Rowe je ispekao zanat radeći specijalne efekte za čitav niz kratkih ali i dugometražnih ostvarenja a zatim se odvažio na svoj prvi film pod nazivom Robot World (2015). Pet godina kasnije stigao je Alien Outbreak, drugi film istog autora, takođe sa robotima u glavnoj ulozi ali se ovaj put umesto na dalekoj planeti naseljenoj robotima radnja dešava na planeti Zemlji koju pohode vanzemaljski mehanički predatori.


Poručnik Zoe je glavna junakinja ovog filma a ona se skupa sa svojim kolegom stara o redu i miru u maloj ruralnoj zajednici, čini se negde u Irskoj. Čitav okrug deluje učmalo depresivno ali i prilično mirno, pa Zoe biva prilično iznenađena kada je jednog jutra dočeka čitav haos na terenu. Naime, žitelje mirnog gradića najednom spopada talas samoubistava, „virus” se širi sa periferije ka centru a naša policajka skupa sa grupom meštana završava u lokalnoj kafani baš kada se na vidiku pojavljuju oni: vanzemaljci. Ispostavlja se da je ceo okrug pod opsadom nekoliko vrsta vanzemaljskih stvorenja ili naprava, da je ceo gradić odsečen od ostatka države i da nekolicina preživelih, na čelu sa Zoe, mora preživeti kako zna i ume. Ali, kako preživeti kada se morate boriti ili makar odbraniti od nepoznatog neprijatelja koji u svom arsenalu ima čitav niz nama nepojamnih oružja, na čelu sa misterizonim virusom samoubistava? Kada postane jasno da se ne mogu odbraniti ekipa preživelih beži u policijsku stanicu...


Alien Outbreak je niskobudžetni naučno-fantastični horor film a to će vam postati jasno već tokom nekoliko prvih minuta filma, kada vidite malo ispranije boje, mračniju fotografiju i nešto slabiju kameru koja zna dobrano da se drmusa tokom akcionih ili napetih scena. Tu je i čitava grupa korektnih glumaca za ovu klasu filma ali glumaca koji ne bi mogli igrati ni epizodne likove u prvoklasnom filmskom ostvarenju ovog žanra. Međutim, film ima nekoliko aduta u svom rukavu zbog kojih ga svakako vredi pogledati, naravno, ukoliko ste tolerantni na low budget SF/horor ostvarenja. Prvo što ćete videti je prelep ruralni krajolik, depresivno pust ali svakako veoma pogodan za sve žanrove horora pa tako i za jedan alien invasion. Nepregledni brežuljci u sumrak dana veoma brzo se pretvaraju u mrklu noć koja je još jezivija jer po njoj bauljaju pridošlice sa druge planete. Jutro nas, pak, dočekuje na farmama podno grada a tu nas osim lepih kolorita dočekuju i neki preokreti, određene tajne koje mogu biti šokantne ali i finale filma koje ipak nije potpuno zadovoljavajuće.


Ipak, najjači adut filma Alien Outbreak su specijalni efekti. Specijalni efekti su toliko dobri da pomalo i odudaraju od oslabe kamere i stila snimanja koji simbolizuje niskobudžetnost. Nekoliko „rasa” vanzemaljaca, skupa sa njihovim svemirskim letilicama, su animirani veoma kvalitetno. Vidimo mala mehanoidna paukolika stvorenja koja su svojevrsna pešadijska vojska, tu su i enormna humanoidna stvorenja a tu je i nepoznata kreatura koju ćemo prvi put videti zatočenu u ambaru jednog meštanina koji nije znao s kim se kači i šta time izaziva. Izgled stvorenja iz svemira je takav da ćete jedva čekati da se scene u kojima gledamo ljudske likove završe a u kadar upadnu paukoliki mehanoidi ili neki drugi stvorovi. Efekti brutalnosti su nešto slabiji ali ih ima u određenim količnima, ne toliko zbog fizičkog delovanja stvorenja već zbog talasa samoubistava koji je zapljusnuo celi okrug. Film karakteriše izuzetno jak utisak bezizlaznosti, budući da ne postoji odbrana od ataka ljudi na same sebe, ali i imajući u vidu brojnost, veličinu i brzinu vanzemaljaca. Tu je i određeni broj veoma napetih scena.


Alien Outbreak je niskobudžetni film koji ne biste trebali preskočiti, makar ukoliko sebe smatrate fanom filmova o invazijama iz svemira. Ovde je invazija malo proširena, jer uključuje virus i još neke druge elemente, ali je ispričana na jednostavan i reklo bi se logičan način. Zamerka se može staviti na finalnu scenu pa deluje da bi ovom filmu itetako legao sequel. A da li će tako biti i kada – to zna isključivo g. Neil Rowe.

+ jednostavan SF/horor u ruralnom okruženju
+ veoma dobar izgled vanzemaljskih stvorenja
+ utisak bezizlaznosti i određeni broj napetosti
— drmusava kamera i nešto slabija fotografija
— završetak se neće dopasti svim gledaocima
 
Ocena: 6/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment