Sunday, December 19, 2021

The Devil's Child (Diavlo) (2021)


Režija: David Bohorquez
Uloge: Maria Camila Perez, Marvens Passiano, Fiona Horsey
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt11576330/
Trailer: https://youtu.be/M5IRFLPVd_Q
Pogledajte još: Demon Baby (2014)

The Devil's Child, originalnog naziva Diavlo, je ovogodišnji kolumbijski horor film koji ipak nije najbolje ostvarenje opisano na ovim stranicama a dolazi iz te za filmove egzotične zemlje (The Hidden Face je duplo bolji, u najmanju ruku). Ipak, ne morate strepeti u vezi porekla filma jer je on snimljen na američkim jezicima naroda i narodnosti ali ono što je na samom početku simptomatično je da su oba naziva filma užasno izanđala i generička, kako onaj lokalni tako i onaj za međunarodno tržište.


Evo ovako to otprilike ide: jedna mlada Amerikanka po imenu Cherry angažovana je na dužnost negovateljice od strane jedne bogate porodice. Nju drugarice odvoze u staru kuću negde na periferiji udaljene šume a u dotičnoj kući ona ima paziti i negovati jednog starog gospodina i danonoćno mu previjati bolne rane. Naime, kako je to objasnila njegova ćerka – starac se ne sme izlagati sunčevoj svetlosti jer ima nekakvo oboljenje kože. Već prvi kadrovi dotičnog starca prikazuju užasna kožna oštećenja koja su možda nastala od sunca a možda i nisu a naša Cherry se mora brinuti za to kao i za druge potrebe starca koji, kako se čini, uglavnom nije pri svesti. Njegova ćerka odmah nakon Cherrynog angažovanja napušta ogromno i prastaro zdanje tako da u objektu sem bolesnika prikovanog za postelju i njegove negovateljice ostaje samo mladić po imenu Dwayne, koji je zadužen za održavanje kuće i nabavke. No, stvari nisu nimalo jednostavne i to vidimo već nakon razgovora dobrodošlice: jezive oči gazdine ćerke na trenutke ne pokazuju ništa dobro a i sama činjenica da njen otac ne sme ni trenutak biti na sunčevoj svetlosti svakome će odmah staviti do znanja da kompletna situacija može imati veze sa vampirizmom ili nečim sličnim...


Ni to nije sve, čisto da bi se stvari dodatno zakomplikovale: naša Cherry je odrasla u domu za nezbrinutu decu gde je bila maltretirana od strane svoje okoline ali je bila i svedok užasnih događaja. Možda zato, a možda i pod uticajem ove jezive građevine i njenog jezivog gazde, ona konstantno doživljava vizije, kako noću tako i danju. Njoj se priviđaju osobe koje ne žive u kući, makar po kazivanju Dwaynea, ali neke od njih ona će prepoznati na starim fotografijama koje pronađe... Još zanimljivije će biti kada na tim starim fotografijama prepozna svoj medaljon koji nosi oko vrata, baš onaj koji joj je poklonila njena baka. Ima tu još i neobjašnjivih dešavanja, čudnih zvukova, čak i telepatije, jezivih istorijata, nerešenih odnosa u prošlosti ali i zastrašujućih planova za budućnost... Ovako nabacane stvari u prošloj rečenici nisu nimalo slučajne i savršeno dobro oslikavaju ono što vas očekuje u filmu: The Devil's Child (Diavlo) donosi mnogo toga pred gledaoca ali malo šta od toga u savršenoj formi. Gledalac ima konstantnih problema da ukapira šta se na ekranu dešava i sa kojim razlogom. Šta se dešava će delimično ukapirati ali razloge tih dešavanja ili nekih postupaka neće nikada, čak ni nakon završetka filma koji je možda i najslabiji element ovog ostvarenja.


Sve deluje prilično obimno, zamršeno, nejasno i konfuzno a sa druge strane i ne previše originalno. Najoriginalnija stvar koju možemo videti su naznake vampirizma i telepatija u završnici ali ni to nije jasno isporučeno i razrađeno. Čini se da je autor filma mnogo toga želeo, mnogo toga i započeo, a onda je u izradi filma, ili možda još ranije – u toku pisanja scenarija, nešto zaštekalo, možda nije bilo dovoljno resursa (novca) ili dovoljno znanja (iskustva) da se sve zadovoljavajuće finišira pa je krajnji rezultat prilično bled. S druge strane, film ima svojih aduta a oni se ogledaju uglavnom u odličnim vizuelnim karakteristikama. Objekat u kojem se film odvija je kao poručen za jedan horor, pogotovo onaj sa zaposednutim kućama, što The Devil's Child delom i jeste. Svaka scena koja se dešava unutar starog zdanja je pravi praznik za oči a režija uglavnom zna da iskoristi sve prednosti građevine, skupa sa odličnom kamerom. Spolja objekat takođe dobro izgleda, zajedno sa okolnom šumom koja je perfektna, ali spoljašnost zdanja ipak deluje dosta animirano. Tu je nekoliko odlično animiranih scena, tek par koje bi mogli nazvati strašnima a tu je i zanimljiva glumica koja je na pomalo neobičan način dočarala mladu negovateljicu Cherry.


Kada se sve sabere i oduzme – naša preporuka je da ne nasedate na prvi utisak. Prvi utisak osobe koja usput vidi nekoliko kadrova iz ovog filma može biti kako je u pitanju dobar film. Međutim, kada ostavimo vizuelne kvalitete po strani vidimo da je The Devil's Child ispodprosečno ostvarenje koje će malo kojeg gledaoca zaista zadovoljiti.

+ veoma jeziva stara kuća
+ nekoliko strašnih scena
— mnogo toga započeto...
— ...a malo toga završeno
— zaista brojne nejasnoće
 
Ocena: 4/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Ma ti si jedan fenomenalan lik! Obožavam tvoje opise!
    Svaka čast

    ReplyDelete