Saturday, December 25, 2021

Queen of the Damned (2002)


Režija: Michael Rymer
Uloge: Aaliyah, Stuart Townsend, Marguerite Moreau
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt0238546/
Trailer: https://youtu.be/0P60c7-_u60
Pogledajte još: Subspecies (1991)

Nedavni odlazak Anne Rice, američke spisateljice poznate po serijalu The Vampire Chronicles, bila je odlična prilika da pogledamo jednu od nekoliko filmskih adaptacija njenih književnih dela – Queen of the Damned iz 2002. godine. Interview with the Vampire iz 1994. godine je svakako poznatija i cenjenija adaptacija ali i Kraljica Prokletih ima malu i vernu fan bazu koja ovo ostvarenje iz nekog razloga diže do skoro kultnog statusa.


Ovaj stand-alone sequel za Interview with the Vampire takođe prati vampira Lestata koga u nedostatku Toma Cruisea glumi izvesni Stuart Townsend. Uglavnom, Lestat se budi iz vekovnog dremeža i zaključuje da se više ne mora kriti u mraku, čak štaviše, može izaći na svetlost i to ne sunca već pozornice i postati velika rock zvezda. Verovatno misleći da ako već ne može biti pravi gospodar sveta može makar vladati Top-listama Lestat za veoma kratko vreme postaje prava atrakcija sa ogromnom bazom fanova, mahom među mlađom populacijom. Ipak, njegov uspeh nije mogao biti nezapažen: Majka svih vampira, Queen Akasha, koja je vekovima „zamrznuta” u svojoj kripti čekajući pogodan trenutak da zagospodari svetom, vaskrsava upravo dok je Lestat sa svojim bendom na svetskoj turneji. I dok Lestat živi svoj rokerski san, a gomila klinaca trese glavama u goth-rock ritmovima i ne sluti šta se iza bine dešava, grupa vampira sleće na pozornicu u nameri da konačno nanese Lestatu smrtni udarac i kruniše Queen Akashu u pravu kraljicu...


Odmah na početku treba reći kako je Queen of the Damned komercijalan vampirski film, tinejdžerski uradak koji sa hororom ima veoma malo dodirnih tačaka a mnogo više sa tinejdžerskim filmom tog vremena ili tadašnjom komercijalnom muzičkom scenom koju je vreme davno pregazilo. Već sama ideja da leteći vampiri žive paralelno sa običnim ljudima, iako znamo čime se spodobe sa očnjacima hrane, ne deluje nimalo uverljivo a upravo je takav i čitav film. Devojčice koje čekaju svoju vampirsku zvezdu, novinari koji takođe prate čitav bend i njihovog frontmena a sa druge strane se odvijaju drevne borbe koje su manje napete od dobro izrežirane predstave sa pirotehnikom na nekom heavy metal koncertu. Film je mestimično filovan sladunjavim teen rock kompozicijama koje je za Lestatov band pisao Korn a čujemo i nekoliko drugih numera tada poznatih bendova. Čitav film je režiran u tadašnjem MTV stilu, bez ikakve napetosti, jezivosti i naznaka horor atmosfere, kao pokušaj stvaranja neke komercijalne ali drugačije slike o vampirima. Nismo se mogli oteti utisku da je film od vampirskog horora pokušao uraditi ono što je Scream od slashera.


Queen of the Damned nismo ranije gledali ali smo u više navrata bili svedoci da ga mnogi fanovi kuju u nebesa pa smo u svakom slučaju očekivali bolji film. Međutim, na naše veliko iznenađenje ovo je jedan slab film i to na svim poljima. Priča je neubedljiva i veoma slaba, uglavnom nimalo zanimljiva i ni na trenutak napeta, bez obzira što se na ekranu (između muzičkih numera) dešavaju vekovne borbe epskih razmera. Kada nastupe pomenute borbe film je ipak nešto zanimljiviji jer postoje nekakvi specijalni efekti, kompjuterski animirani, naravno. Animacije su sa današnje tačke gledišta slabe ali poseduju neku retro draž. Najupečatljiviji momenat filma je pojava Majke svih vampira, Queen Akashe, u izvedbi tragično preminule glumice i pevačice Aaliyah. Aaliyah je nastradala pre izlaska ovog filma tako da nije doživela pohvale za svoju ulogu, po kojoj se i pamti ovaj film. Da nema njene maestralne izvedbe Queen of the Damned bi bio potpuno zaboravljiv, bez ijedne scene za pamćenje. Čak i pojava odlične Queen Akashe ne opravdava u potpunosti naziv ovog filma jer se dotična pojavljuje veoma kratko i to u završnici filma.


Queen of the Damned je prilično slabo ostvarenje na svim poljima pa ne čudi da je ocrnjen kod kritike i većeg dela publike. Iako u početku blagonaklona i puna podrške čak i Anne Rice se odrekla ovog filma i pozvala svoje fanove da ga jednostavno zaborave. Da nije odlične Aaliyah, ali i njene tragične sudbine, verovatno bi tako i bilo.

+ nekoliko dinamičnih scena i efekata
+ maestralna Aaliyah kao Queen Akasha
— zaista slaba i jako neubedljiva priča
— komercijalizovana priča o vampirima
— bez ikakve atmosfere; gluma i likovi
 
Ocena: 3/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment