Saturday, February 5, 2022

Srećan nam 10. rođendan!

Na današnji dan pre deset godina, sada već dosta daleke 2012. godine, počeo je da živi sajt www.hororsf.iz.rs, koji je u nekom trenutku postao ovo što je danas – www.hororsf.com, dakle sajt koji upravo čitate. Što bi se reklo – 5. februara 2012. godine postavljen je opis filma Tremors a sve ostalo je istorija. Istini za volju, sada taj opis deluje katastrofalno ali hej, svaki početak je težak i svako prvo istupanje u javnosti nosi dobru dozu treme koja nam sputava kolena prilikom plesa ili deblja jezik prilikom školske recitacije :) No, nije prošlo dugo vremena a opisi su dobili određenu formu i dužinu koja verujem traje i dan danas...

Podnaslov bloga je od samog početka bio „Horor i SF filmovi – opisi filmova koje treba i ne treba da pogledate“ jer je upravo to bilo ono što je meni kao horor fanu najviše nedostajalo na internetu. Nisam želeo isključivo čitati opise novih i/ili hit horor/SF ostvarenja već i onih filmova koji su manje poznati, manje cenjeni, koji su udaljeni od žiže javnosti a onda i koji su dobrano ostareli. Dalje, nisam želeo da čitam preterana pametovanja o filmovima koji se sviđaju isključivo kritičarima dok je publika glupa da ih shvati. Ne, želeo sam da čitam blog pisan iz ugla prosečnog horor gledaoca, takozvanog – horor fana, a kada već na tržištu nije bilo ništa slično odlučio sam da zasučem rukave i prionem na tastaturu... Tako je i bilo svih ovih godina... Čitavu deceniju ovaj blog objavljuje opise i recenzije novih horor/SF filmova ali i onih starijih naslova, koji su vremešni skoro čitav vek! Čitaoci ovog sajta su bili upoznati sa stotinama novih horor hitova (od kojih su neki već davno zaboravljeni) ali su definitivno mogli pročitati i opise a zatim i pogledati neke stare filmove za koje nikada do tada nisu čuli i koji su verovatno snimljeni pre njihovog rođenja! Ako smo makar nekoliko puta uspeli u tome i zainteresovali neke čitaoce za filmove koji im pre toga nisu bili privlačni, ili im na bilo koji drugi način proširili vidike, ovaj sajt je postigao svoju svrhu.


Moram reći da je deset godina uz filmove, ovaj sajt i njegove čitaoce brzo proletelo. Bilo mi je veoma zanimljivo i ne bih to vreme menjao za rad na nekom drugom web projektu, čak i kada bi on donosio neku materijalnu korist, za razliku od ovog bloga. Za prethodnih deset godina pisanja ovog svojevrsnog horor/SF dnevnika pogledao sam mnogo zanimljivih filmova, na predloge čitalaca sam pogledao i neke koje bez tih predloga definitivno ne bih, a što je još važnije – upoznao sam više čitalaca koji su mi postali prijatelji i sa kojima ne planiram razilaženja :) Nakon celih deset godina gledanja i opisivanja mislim da dosta dobro održavam balans između opisivanja starih i novih filmova. Naučnu fantastiku sam možda malo zapostavio ali zato polako započinjem sa opisima određenih serija. Plan je da u narednom periodu akcenat svakako ostane na novim ostvarenjima, naprosto zbog toga što ona najviše interesuju čitaoce i posetioce bloga. Jeste, novi filmovi su uglavnom slabiji od onih starih ali smo možda i mi gledaoci malo razmaženi i očekujemo od svakog ostvarenja da bude bez mana... Bilo kako bilo – plan je da jedna trećina opisa u narednom periodu svakako budu opisi starih filmova ili nekih serija, dok bi većina opisa bila nova ostvarenja. Serije su poslednjih godina skoro preuzele primat od horor/SF filmova pa je šteta da propustimo neke od poznatijih ili cenjenijih.


Takođe, planiramo da veoma brzo, već koliko sledeće sedmice ubacimo neke nove rubrike na sajt. Malo ćemo i mi „proširiti vidike” pa ćemo ubaciti neke tekstove ili recenzije koje nisu vezane (isključivo) za filmove i serije a što se tiče pomenutih planiramo neka nova grupisanja koja će vam se najverovatnije svideti. Blogger je dosta ograničen po pitanju nekih naprednijih stvari, pa tako ne dozvoljava čak ni napredniju pretragu, ali ćemo probati nešto osmisliti kako bi neki horor filmovi bili uvek na površini. Tu pre svega mislimo na one kvalitetnije ili poznatije naslove koji ne zastarevaju. Opisi će i dalje biti u standardnom formatu, dakle prilično kratkom, bez (mnogo) spoilera. Opisi su od samog početka zamišljeni kao kombinacija prepričavanja uvoda i nabrajanja šta mi se svidelo a šta nije, bez mnogo detaljisanja ili traženja smisla filma. Tako nešto ostavljam samim čitaocima da sami procene i u filmu nađu zanimljive i poučne stvari po svojoj volji. I dalje će biti opisa kako dobrih tako i onih loših filmova, jer čitaoci zaslužuju da na vreme budu upozoreni zašto jedan od izvikanijih prošlogodišnjih filmova predstavlja gubljenje vremena.


I da rezimiram za ovo decenijsko obraćanje: dok su se neki od horor sajtova koji su bili aktuelni u vreme započinjanja ovog bloga ugasili, a neki su dosta utanjili sa opisima, „HororSF“ i dalje opstaje, verujem na radost čitalaca. Nadam se da ćete i u narednom periodu ostati uz sajt i da ćemo se i nadalje družiti uz dobre horor filmove.

 

S poštovanjem,

urednik i autor bloga

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments: