Thursday, February 17, 2022

Titane (2021)


Režija: Julia Ducournau
Uloge: Vincent Lindon, Agathe Rousselle, Garance Marillier
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt10944760/
Trailer: https://youtu.be/Q5_w2W5G9OM
Pogledajte još: Crash (1996)

Evo filma kojeg ćete pronaći u vrhu gotovo svih top lista najboljih horora protekle godine a isto tako ćete se namučiti da pronađete recenziju koja mu se ne divi do imbecilnosti, ne utrkuje se u hvalospevima i dizanju u filmska nebesa. No, pošto mi ne robujemo nabeđenim horor hitovima, a ni masovnoj hype histeriji, ovo će biti pomalo drugačija recenzija, iz ugla horor fana koji u filmu traži nešto više od samog šoka radi šoka.


Titane (engleskog naziva Titanium) je francusko-belgijski film režiran i napisan od strane Julie Ducournau (Raw) a prilično ga je teško opisati bez iznošenja manjih ili većih spoilera. Ipak, pokušaćemo, makar otkrili neke šokantnosti iz prve trećine filma: Titane prvo prikazuje jednu devojčicu koja iz nepoznatih razloga ne zna šta će od sebe pa (in)direktno izaziva saobraćajnu nesreću u kojoj joj biva povređena glava. U bolnici joj u vugla meću komad titaniuma pa otuda i naziv samog filma. No, to nije sve vezano za ovaj i druge vrste metala. Kada devojčica izađe iz bolnice a zatim i odraste (veoma brzo prolog se završava a film se seli u sadašnjost) devojka pokazuje začuđujući fetiš ka metalnih predmetima a automobilima pogotovo. Ona u nekom trenutku zarađuje lovu kao plesačica na automobilima, tokom auto-moto skupova kojima je svrha negde između fanovanja četvorotočkaša, dilovanja i prostitucije. Uglavnom, nakon jedne takve tezgaroške večeri našu junakinju koja se zove Alexia na „sudar” poziva lokalni automobil koji ničim izazvan dolazi po nju. Muscle caru valjda nijedna ne bi mogla odoleti a kamoli Alexia i za tren oka njih dvoje vodiše ljubav na obližnjem parkingu... Nažalost, od silne požude naša nesretnica zaboravi na zaštitu pa već sutradan otkri kako je u drugom stanju... Gledaoci ne mogaše videti hilarious scenu na parkingu u celosti (videsmo samo kako automobil tokom odnosa poskakuje), niti smo mogli doznati koji deo karoserije je sposoban za elevaciju, erektaciju i oplođivanje; naš pick bi bio svakako mjenjač, no, ukoliko je napaljeni automobil bio automatik to komplikuje stvari pa hajde da ne donosimo naprečac nikakve zaključke a konačan stav ćemo zauzeti tek u slučaju nekog budućeg Titane prequela/sequela koji bi celu ovu nejasnoću razjasnio.


Kao što već možete videti iz ovog ovlaš prepričanog uvoda film obiluje glupostima za medalju a ono gore su samo neke iz uvoda. „Najbolji horor 2021. godine” se dalje nastavlja preko izvesnih horor scena (recimo kombinacija slashera i home invasiona) koji su u sam film verovatno ubačene kako bi zavarale one naivnije horor gledaoce i navele ih kako je ovo horor. Do samog kraja filma takvih scena poput više nema a Titane ostaje isključivo na terenu bizarnih, glupih, neverovatnih, nepovezanih i WTF momenata koji u zavisnosti od vaših filmskih horor afiniteta mogu da vam deluju monumentalno ali mogu i da vas konstantno „siluju”. Te momente nećemo prepričavati, naravno, jer ih zaista morate videti da biste poverovali šta sve (navodno ozbiljni) filmski radnici stavljaju u svoja ostvarenja a čemu se prepametni filmski kritičari na festivalima dive. Ali moramo reći da su trudnoća žene sa automobilom i njeno laktatiranje prerađenog ulja samo uvod u čitav niz gluposti kojima obiluje ovaj navodno ozbiljni film. Ispod površine se naziru neke ozbiljne teme kojima se Titane bavi ali nama to ništa nije značilo kada je radnja filma nerealna a šokantne scene nabacane zbrda-zdola samo izazivanja šoka radi, bez ikakvog reda. U filmu nijedna scena nije verodostojna, životna i uverljiva, nijedan potez likova ne deluje kao prenesen iz realnosti, postupci svih aktera na ekranu su vrlo naivni i neralni, scene i događaji su uglavnom nepovezani a motivacije svih karaktera su veoma upitne i veoma usiljene. Stoga se gledalac ne može povezati ni sa jednim likom na ekranu, ne može strepeti za bilo čiju sudbinu pa ni sudbinu trudne nam Alexie, može samo stoički gurati preko niza bizarnosti u nadi da će na kraju Titane dobiti neku poentu.


Moramo reći da je poenta filma diskutabilna ali prilično predvidljivo finale nije, makar za nekoga ko je gledao slične filmove ili čitao književna dela sa sličnom tematikom. Ipak, moramo reći da se u filmu odlično snašla (čak bismo rekli i da je ona jedina svetla tačka filma) izvesna Agathe Rousselle u ulozi Alexie. Njoj je ovo prva uloga u karijeri ali se veoma lako može desiti da joj baš ova uloga za koju je pokupila gomilu hvalospeva oteža neke buduće filmske projekte, ukoliko joj filmska karijera i bude prioritet. Naprosto se može desiti da je ljudi percipiraju po ovom filmu i da zbog svoje njuške (ali i specifičnog tela) ne bude pogodna za neke konvencionalne, što bismo rekli – normalne horore, one koji imaju početak i kraj i sa čijom radnjom se gledaoci mogu poistovetiti sa procentom od makar 10%. Ona zaista stoički uspešno iznosi na svojim tetoviranim plećima (i u svom trudničkom stomaku) ovaj body horor, svojski se trudi da odigra mnoge scene koje su na granici performansa, uživljava se u svaki kadar gde joj automobilska beba cepa stomak i više puta ponosno pokazuje svoje nago telo. Ali šta to vredi kada je fizički odbojna baš kao i kompletan ovaj film. Rado bismo menjali njenih deset nagih scena za makar jednu sa Jennifer Love Hewitt, Danielle Harris ili Rebeccom Hall, naprimer... Moramo na kraju opisa reći da Titane definitivno trebate pogledati. Može se desiti da vam se film dopadne, kao i većini gledalaca/recezenata koji su napisali/snimili svoj review i okačili ga na net, a ukoliko vam se ne svidi prisustvovaćete jednom od najglupljih horor filmova koje ste gledali u svom životu, i čije ćete scene prepričavati čak i unucima.


Titane nije film za one gledaoce koji vole konvencionalne horore, zabavne filmove sa početkom i krajem bez obzira na stepen uverljivosti i filmska ostvarenja koja možemo gledati više puta. Ovo je film za neke zahtevnije gledaoce, koji navodno traže nešto novo, nešto šokantno i nešto duboko ispod površine (da ne kažemo ispod haube, verovatno automobila koji ima seksualni odnos sa Alexie). Takvi gledaoci/kritičari sasvim sigurno neće postaviti pitanje gde joj se dede 9-mesečni trudnički trbuh dok u narednoj sceni izigrava dečaka jer ovo je po njima mnogo ozbiljan i pametan film koji ne mora obraćati pažnju na takve vizuelne trivijalnosti.

+ Agathe Rousselle kao Alexie
+ vizuelno maštovite bizarnosti
— veoma neuverljiva radnja filma
— uglavnom nepovezani događaji
— uglavnom šokantnost radi šoka
 
Ocena: 3/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment