Sunday, February 19, 2012

Don't Be Afraid of the Dark (2010)


Režija: Troy Nixey
Stars: Katie Holmes, Guy Pearce, Bailee Madison
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1270761/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=mFE4lGvRt8E
Pogledajte još: Don't Be Afraid of the Dark (1973)

Pre gledanja ovog filma nisam imao pojma o čemu se u njemu radi niti šta da očekujem od njega. Jedino što sam znao su komentari nekih poznanika da “nije ništa posebno”, ali i ocena na jednom domaćem merodavnom sajtu za opisivanje fimova gde je dobio ocenu 10/10, do tada, barem za mene, neviđenu ocenu na tom sajtu. Ne čitajući dotičnu recenziju rekoh sebi da ću ga pogledati kad-tad. I, evo, pogledah ga.



Film je remake istoimenog filma iz 1973. koga nisam gledao ali i to će doći na red, pa će se i on naći na ovom stranicama. Osmogodišnja devojčica Sally, odbačena od neodgovorne majke, počinje da živi sa svojim ocem Alexom (Guy Pearce) i njegovom devojkom Kim (Katie Holmes ) u kući smeštenoj u državi Rhode Island. Kuća je nekada pripadala slikaru lordu Blackwoodu, a kako to već biva u horor filmovima, nemoguće je doseliti se u neku kuću a da se u njoj nije desio zločin. U ovom slučaju lord Blackwood je namamio svoju služavku u podrum a zatim joj čekićem i dletom izbio zube i njima nahranio nepoznate kreature pokušavajući da izdejstvuje oslobađanje svoga sina. Sve što je uspeo je da i njega odvuku na dno jame u starom kaminu. Po ovom uvodu možemo odmah na početku zaključiti šta očekuje malu Sally i ostale ukućane.



Misteriozni stanovnici jame u starom kaminu su vilinska bića iz podzemlja, koja su starija od ljudskog roda. Svaki put kad bi se pojavili morali bi uzeti jedan život da bi obnovili svoje redove. Hranili bi se kostima i zubima male dece a za svaki zub bi ostavljali jedan srebrni dukat ispod jastuka. Verovatno već izgladneli posteći od 999. godine, jedva su dočekali nove stanovnike kuće i već prvih dana pokušavaju da se sprijatelje sa Sally, koristeći njenu usamljenost. Naivna devojčica je u početku poverovala u njihovu želju za druženjem, što je zaista malo verovatno u realnosti i pomalo me nerviralo na početku filma. Pitam se na koji bi način bilo ko, a pogotovo neko ko se obraća sablasnim šaputanjem iz starog kamina, mogao da namami samu devojčicu u mračan i veliki podrum “da se druže”. No, ubrzo, devojčica shvata da joj male kreature nisu nikakvi prijatelji i da samo žele da je se dočepaju. Problem je što joj niko ne veruje, barem u početku.



U ovom filmu režisera Troya Nixeya (kome je ovo debitantski fim) po scenariju mnogo poznatijeg Guillermo del Tora od samog početka je sve na svom mestu: dobra režija, dobra gluma, zadovoljavajuće animirane male kreature, kvalitetna fotografija sa predivnim parkovima, lavirintima od žive ograde, šumicama i akvarijumom na otvorenom oko kuće. Jedino što možda narušava idealnost filma je nekoliko rupa i rupica u scenariju, ali dobro, film je film, i interesantan je i napet do samog završetka. Takođe jedna od malobrojnih stvari koja mi se nije svidela je što jedan od glavnih glumaca strada na kraju filma; očekivao sam da će toliko pozitivan lik biti u završnoj sceni.



Kao što rekoh, gluma je dobra, vidim da mnogi imaju zamerke na lik Kim ali ne vidim zaista ništa problematično u njenoj glumi, mislim da je korektno odradila posao. Ipak, prava zvezda ovog filma je Bailee Madison koja glumi Sally. Devojčica je izvanredno odglumila lik osmogodišnje devojčice i usudio bih se reći da je već sada ona bolja glumica od Guya Pearcea i Katie Holmes. Sigurno najbolja uloga devojčice na horor filmu još od Esther (Isabelle Fuhrman, Orphan, g.2009. ocena 8/10).



Posle pogledanog filma moram reći da ga toplo preporučujem svim ljubiteljima horora. Možda nije najstrašniji horor koji ste gledali u zadnje vreme, možda čak u pojedinim momentima podseća na bajku ali je dobar film. Daleko od toga da zaslužuje ocenu 10/10 kao na onom sajtu s početka ovog opisa ali daleko i od toga da je loš film. Ocena 8/10 pa ga gledam ponovo ovih dana.

+ interesantna i napeta radnja
+ odlična Bailee Madison
+ dobra režija, gluma, fotografija
─ jedan pozitivan lik ne doživljava kraj filma
─ sitni propusti u scenariju


Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment