Tuesday, March 20, 2012

District 9 (2009)


Režija: Neill Blomkamp
Uloge: Sharlto Copley, David James, Jason Cope
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1136608/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=d6PDlMggROA
Pogledajte još: Battle Los Angeles (2011)

District 9 je visokobudžetni naučno-fantastični spektakl film u koji je prste kao producent umešao Peter Jackson. Iako debitantsko filmsko ostvarenje mladog reditelja, ujedno i ko-scenariste, film je izuzetan na skoro svim poljima (o pojedinim manama nešto kasnije).



Film počinje brzo i odmah uvodi u priču raznim isečcima iz TV vesti, intervjuima aktera, snimcima kamera i drugim, čime je ovaj SF film pokušao ostaviti utisak istinite priče. Uvod nam govori da se 1982. godine veliki svemirski brod usled kvara zaustavio iznad Johanesburga. Nakon tri meseca specijalni tim upada na brod i nalazi vanzemaljce u dosta lošem stanju, bolesne, prljave i neuhranjene. Spuštaju ih i smeštaju u kamp izvan grada, simbolično nazvan Distrikt 9. Vode brigu o njima, daju im hranu i medicinsku pomoć.



Sada, skoro 30 godina kasnije, lokalno građanstvo se pobunilo protiv vanzemaljaca kojih već ima 1,8 miliona, te vlada unajmljuje privatnu vojsku, da izmesti vanzemaljce u nekakav Distrikt 10. No, da bi se to učinilo svaki vanzemaljac mora da potpiše svoj premeštaj a obrazac mora da im ponudi naš glavni junak Wikus van de Merwe, južnoafrički birokrata, na dužnosti sa malom ekipom do zuba naoružanih specijalaca. Posao ni malo nije lak jer su mnogi vanzemaljci dosta agresivni, i po mom mišljenju na dosta niskom nivou te sam se većim delom filma pitao da li bi neko na tom nivou bio u stanju da napravi takav svemirski brod i svu ostalu tehnologiju koju su doneli, prvenstveno naoružanje. Sve mi se čini da bi neko tehnološki sposoban da prevali toliko kilometara i stigne na zemlju malo toga razgovarao s nama i rešio to po kratkom postupku (kao u filmu Mars Attacks! (1996).



Tokom jednog pretresa kuće Wikus nalazi veliku ampulu koja mu eksplodira u lice i već ubrzo on primećuje određene promene na sebi, što je samo početna faza njegovog pretvaranja u vanzemaljca, istovetnog onima u distriktu. Kako vreme odmiče, a Wikus se sve više menja, i organizacija za koju radi počinje poteru za njim radi eksperimenata, a u sve se uključuje i nigerijska mafija kojoj Wikus treba radi nekakvih vudu obreda. Nastaje trka i frka, i akcije bukvalno ne manjka tokom celog trajanja filma. Film je vizuelno urađen besprekorno sa brzim scenama, ali ne toliko brzim da ne vidimo kvalitetno odrađene vanzemaljce, verovatno i najkvalitetnije urađene do sada.



Ono što mi se ne dopada toliko je dosta rupa u priči. Znam da je to film ali ipak mi je neverovatno da neka vlada hrani i leči 1,8 miliona vanzemaljaca dok joj sopstveni narod umire od gladi. U isto vreme vojska ne sme da se obračuna sa vanzemaljcima jer ispred distrikta protestuje neko udruženje za zaštitu ljudskih prava, sve naoružano transparentima. Već sam spomenuo i da su vanzemaljci živeli na svemirskom brodu bukvalno kao svinje, a na nivou su da naprave svemirski brod (kasnije će se videti i da su sposobni da od delova starih kompjutera naprave još štošta). Dalje, među 1,8 miliona agresivnih vanzemaljaca odlazi ekipa sastavljena od jednog službenika i samo 4-5 naoružanih specijalaca (uz podršku helikoptera, ali svejedno) da iznudi potpise za premeštaj. Lično mislim da bi ih vanzemaljci pojeli za doručak umesto mačije hrane na koju su navikli.



Ipak, male rupe u scenariju ne bi trebale da vas pokolebaju u gledanju ovog filma ukoliko ste SF fan, jer ako ništa drugo on predstavlja praznik za oči i vizuelno je možda najupečatljiviji film u zadnje vreme.

+ zanimljiva priča
+ napet film sa dosta akcije
+ dobri specijalni efekti
+ dobro urađeni vanzemaljci
— nelogičnosti u scenariju


Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment