Tuesday, June 26, 2012

Blood Runs Cold (2011)


Režija: Sonny Laguna
Uloge: Hanna Oldenburg, Ralf Beck, Elin Hugoson
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1844633/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=q9rGJWtUjLw
Pogledajte još: Cold Prey (Fritt vilt ) (2006)

Kada bi vam neko rekao da pogledate film čiji je budžet samo 5000 dolara verovatno bi ste odbili, kao i ja, jer bi očekivali totalni amaterizam grupe lokalnih momaka koji su uzeli mobilne telefone ili jeftine kućne kamere i rešili da snime svoj horor film nad filmovima, poput ovih momaka. Ne, rezulatat je dosta drugačiji od pomenutog filma i stvarno skidam kapu (koju ne nosim) momcima šta su uspeli da naprave sa malo novaca, naravno ako je informacija o visini budžeta zaista tačna.


Pratimo mladu pevačicu Winonu koja dolazi u šumski kućicu da u njoj provede dve sedmice, odmarajući se od naporne i uspešne godine. Pomenuta kućica se nalazi duboko u šumi, u okrugu gde je Winona odrasla, a kućicu joj je iznajmio njen menadžer. Winona u lokalnom kafiću nalazi svog bivšeg dečka, kome će dati još jednu šansu, i njegove prijatelje, pa ih poziva kod sebe u kolibu. Da su znali šta ih čeka otrčali bi kroz snežne nanose glavom bez obzira, ali avaj, sudba je sudba, i svi koji počnu da gledaju ovaj film će znati da ¾ ekipe neće doživeti kraj filma, samo se pitamo od strane koga. E u ovom slučaju od strane... pa, dobro, ne zna se od koga, čovek nema poreklo i svoju priču, ali kasapi li kasapi. Ne bira jel muško jel žensko, bitno da meso nije žilavo (ovo zadnje nije šala, jer je monstrum koji ubija i kanibal).


Film ima veoma kvalitetnu fotografiju i ljubitelji horor filmova u snežnom ambijentu mogu zaista uživati. Negativac je vizuelno dosta dobar, mada ne i originalan, jer i izgledom i postupcima dosta podseća na onog iz Cold Prey. Uopšte, film neke ideje i scene crpi iz pomenutog filma, da ne kažem krade, ali bolje da to radi iz dobrog filma nego iz lošeg. Režija je korektna, glumci na zadovoljavajućem nivou, mada glavna glumica malo „trokira“ u nekim dijalog scenama. Film vizuelno i svojim tokom radnje ne izgleda da je snimljen sa tako malim budžetom i s obzirom da sam taj podatak saznao tek nakon gledanja filma dobro sam se iznenadio. Naravno da se vidi da nije u pitanju film A produkcije ali se ne razlikuje mnogo od novijeg prosečnog američkog horor filma. Ono gde film ima problema, osim sa nekim „pozajmljenim“ idejama i slabijim efektima krvi, su gluposti u radnji.


Ono što mi je prvo zasmetalo je dolazak gradske devojke sa sve veštačkim noktima u brvnaru negde u zavejanoj nedođiji. Ne verujem da bi ijedna uspešna pevačka zvezda došla u šumu da cepa drva i čisti sneg, a o strahu od creepy brvnare da ne govorim. Drugo, Winonin bivši momak je u jednom trenutku tokom večeri dok je obavljao malu nuždu ispred kolibe video nepoznatog lika kako ga posmatra sa tavana ali nikome nije to spomenuo, već mrtav ladan legao da spava!? Zaista mi nije jasno kako je nešto ovako promaklo autorima i to dosta narušava utisak ozbiljnosti filma. Zatim, u nekim trenucima borbe sa montrumom Winona ga udara sa nečim, ili koristi neko oružje, ali odmah nakon upotrebe ga baca umesto da monstruma dokusuri do kraja. I finally, monstrum je neki nadčovek koji je udaran i sekirom, i raznim premetima, i malo zapaljen i upucan ali se uvek pridigne da dovrši započeti posao. Možda je mana filma i to što gledalac ne dobija nikakve informacije o poreklu negativca, a možda je to ostavljeno za neki nastavak filma.


Sve u svemu film je daleko od savršenog ali je i daleko od lošeg, kako bi se pre gledanja dalo zaključiti  po uloženim sredstvima u njega. To je još jedan prosečan slasher koji poseduje mane kao i većina filmova ovog podžanra, a ja ga preporučujem ljubiteljima snežnih horora, u koje i sam spadam, pa mu dodeljujem i ocenu gratis.

+ snežni horor film; fotografija filma
+ donekle zanimljiva radnja, iako „pozajmljena“
—slabiji efekti krvi
— gluposti u radnji filma
— nejasna pozadina ubice

Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Gledao sam ovaj film početkom godine.
    Na momente je interesantan, ali scene s' krvlju su veoma loše odradjene. Em što krv izgleda kao animirana, em boja krvi ko da nije ljudska...
    Ali sad mi je jasno i zašto. Sa tako malim budžetom dobro su i uspeli snimiti film...

    ReplyDelete