Friday, July 6, 2012

Hell (2011)


Režija: Tim Fehlbaum
Uloge: Hannah Herzsprung, Stipe Erceg, Angela Winkler
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1643222/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=HE4iomYHF7c
Pogledajte još: The Day After Tomorrow (2004)

Nešto drugačiji i originalniji pristup apokaliptičnoj temi stiže nam iz Nemačke, u ovom triler filmu sa primesama horora i SF-a. Umesto virusa, vanzemaljaca ili nuklearnog rata ovde je prikazana bliska budućnost u kojoj je globalno zagrevanje kulminiralo porastom temperature za 10ºC te uništenjem većeg dela živog sveta.


Iako u filmu ne vidimo početak perioda burnih dešavanja na suncu, gde se dešavaju eksplozije koje rezultiraju povećanom temperaturom na zemlji i pojačanim UV zračenjem, neke informacije saznajemo tokom filma kroz dijaloge ili zaostale časopise koje kamera fokusira. Tako saznajemo da je sve počelo 2013. godine a već 2016. godine svet izgleda poput pustinje. Mnogobrojno stanovništvo nije uspelo da se spase, hrane ima još sasvim malo u vidu preostalih konzervi, voda je u deficitu, kao i sve ostale životne namirnice a naravno i gorivo. Grupa ljudi koje pratimo tokom filma je postavila sebi cilj da se probije do planina, ubeđeni da je tamo temperatura barem malo niža i da negde postoji izvor vode. U automobilu sasvim oklopljenom da bi se zaštitili od ubojitog sunca kreću se vrlo sporo jer na svakom koraku nailaze na neke probleme ili iz napuštenih automobila pored puta pokušavaju da izvuku nekoliko decilitara benzina da bi mogli nastaviti dalje.


Putem haraju raznorazne bande koje ne prezaju ni od zločina da bi se dokopali nekoliko konzervi ili malo benzina. Takođe, putevi su često blokirani ali da li je u pitanju barikada posle koje sledi sačekuša ili je u pitanju samo slučajna prepreka nikad se ne zna. Problemi koji se ređaju postaju sve ozbiljniji kako film teče, a sve kulminira kada naši junaci dođu do jednog „pogrešnog skretanja“, nakon koga ih ne dočekaju baš nakaze iz istoimenog filma ali podsećaju, prvobitno po ponašanju. Negativci u filmu su vrlo dobro i realno prikazani, i stvaraju neku vrstu jeze, tim pre što scenario iz ovog filma nije ni malo nemoguć, i film svakako tera na razmišljanje. Atmosfera u filmu je dobra, krajolici izgledaju kao mešavina pustinje i onih iz Mad Maxa, vetar koji duva i nosi suvu zemlju i pesak stvara posebno sumorni osećaj koji pojačavaju lešine pored puteva. Jedina zamerka ide na preterano isijavanje sunca čime je više puta maskiran depth of field, kao što je nekada davno maglom maskiran vidik u starim PC video igrama.


Film nam prikazuje kako se u datoj kriznoj situaciji svako snalazi na svoj način a poštenje se, naravno, ovde najmanje isplati. Uostalom, u takvim situacijama vladaju pravila kao u džungli – najslabiji stradaju. U nekim situacijama u filmu najslabiji bukvalno stradaju za one jače jer su usled nedostatka hrane neki pribegli i krajnje „nepopularnoj“ meri – kanibalizmu. Oni drugi su se organizovali u bande, čopore, i napadaju sve redom da bi došli do nekih namirnica ili do zadovoljenja svojih potreba. Neki treći su skrenuli u parahrišćanski ekstremizam ubeđeni da će ih spasiti neko ko ih je u ovu situaciju i stavio. No, teško da će neko u ovakvoj apokaliptičnoj situaciji naći trajno rešenje jer je situacija preozbiljna, a pitanje koje mi se nametalo tokom celog filma je zašto se nisu svi uputili severno gde su i inače niske temperature, a verovatno i ima više pijaće vode?


Film je zanimljiv i zadovoljava kvalitetom iako se u nekim scenama vidi manjak sredstava. Ukoliko ste ljubitelj ovakvih filmova slobodno dodajte ocenu više i pogledajte ga obavezno.

+ vrlo realna i zastrašujuća vizija bliske budućnosti
+ vrlo malo „rupa“ u priči i vrlo malo patetike
+ vrlo dobra gluma široj publici nepoznatih glumaca
— prevelika gamma u nekim scenama
— u nekim scenama se vidi ograničenje budžeta

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment