Monday, February 4, 2013

Leatherface: Texas Chainsaw Massacre III (1990)


Režija: Jeff Burr
Uloge: Kate Hodge, Ken Foree, R.A. Mihailoff
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0099994/?ref_=sr_3
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=nY7n9IKerag
Pogledajte još: Wrong Turn (2003)

Još jedno vraćanje u prošlost doživeo sam gledanjem trećeg u serijalu filmova o ubici sa kožnim licem. Iako sam ovaj film gledao godinu dana posle drugog nastavka, što znači ako me sećanje ne vara pre „samo“ 19 godina, manje ga se sećam od prethodnika a sada mi je i jasno zašto: „trojka“ je jednostavno manje ubedljiva u svakom pogledu.


Jedno je definitivno sigurno: ovo je drugi nastavak serijala gde film počinje scenom kako dvoje putuju kroz Texas svojim Mercedesom. Nakon kabrioleta dvoseda u prošlom delu sada gledamo dobro očuvani stari oldtimer a u njemu se vozi mladi par koji prolazi kroz Texas da bi ocu devojke dovezao ovaj biser auto industrije. Nažalost, prelepi automobil neće izdržati dalje od puteljka nedaleko od kuće u kojoj je nastanjena mnogobrojna kanibalistička porodica koja svoje žrtve hvata na mnoge načine a jedan od njih je i motornom testerom od strane maskiranog člana porodice, koji je ekvivalent starom Leatherfaceu. Da, pošto je stara Sawyer porodica skončala kako je skončala u slabom finalu inače vrlo dobrog drugog dela serijala, ovaj treći nastavak je ujedno i sequel i reboot, što će reći ima elemenata i nastavka i ponovnog početka nekog podserijala. Dakle, gledamo porodicu retarda koji hvataju slučajne putnike da bi ih izjeli ali to nije stara porodica Sawyer, gledamo Leatherfacea ali to nije onaj stari Leatherface, ponovo je tu neki stari polumrtvi deda koji se ima hraniti krvlju ali to nije onaj stari deda Sawyer... Nije baš najsrećnije rešenje ali to nije najveći problem filma.


Kao i kod prethodnih nastavaka ni ovde uvod nije preterano ubedljiv: pomenutih dvoje putnika u Mercedesu staju na benzisku pumpu, devojka odlazi u štrokavi WC da izvrši nuždu dok je kroz rupicu na zidu balaveći gleda retardirani kataraktični kanibal. Iako je imala hiljade kilometara žbunova pored teksaških puteva gde bi obavila male i velike nužde ispostavilo se da više voli glib i štroku, pa šta da se radi. Na benziskoj pumpi ovaj par sreće (samo na prvi pogled normalnog) mladića koji ih upućuje na neki sporedni put a oni na to pristaju. E taj put ih je koštao koječega a Mercedes je umesto za defile oldtimera zreo za otpad sekundarnih sirovina: na scenu stupaju članovi porodice u sličnom pick-up automobilu kao što je imala porodica Sawyer, metodi su takođe slični ali sve to ovde nije preterano ubedljivo jer je već viđeno ranije u prehodnim nastavcima i to na mnogo ubedljiviji način nego ovde.


Ovaj nastavak ima veliki problem jer iako ima morbidnih i krvavih scena one nisu morbidnije i krvavije nego u „dvojci“, iako ima delimično strašnih scena one nisu ni blizu jezivim scenama iz „keca“, ima nekih pokušaja smešnih scena ali one nisu čak ni duhovite kao u pomenutoj „dvojci“, a napetost nije ni blizu pomenutom „kecu“. Porodica kanibala je sada manje deformisana i karikirana nego ranije što se savršeno uklapa u kompletno „realniji“ dojam filma. Ipak, reklo bi se da na svim poljima ovaj film kaska za prethodnicima ali je svakako pohvalno to što je film posle komične „dvojke“ sada opet na pravom horor putu. Još jednu zamerku dajem na izgled Leatherfacea koji se meni lično ne sviđa; definitivno je njegova pojava bila najubedljivija u prvencu. Gluma je zadovoljavajuća, pojavljuje se čak i nešto poznatih imena, recimo Viggo Mortensen koji tada i nije bio toliko poznat i Ken Foree, legenda horora koga je uvek zabavno gledati.


Kada bi se ovaj film posmatrao nezavisno od prethodnika njegova ocena bi sigurno bila veća, međutim on jednostavno ne zadovoljava stroge standarde koji su oni postavili. Ipak, za one koji nisu gledali pomenute prethodnike on može biti zanimljiv, napet i brutalan za gledanje te samo takvim gledaocima i sleduje moja preporuka.

+ povratak serijala na horor stazu
+ glumačka postava, na čelu sa Ken Foreejem
+ ima ubistava, napetosti, brutalnosti...
— ...ali je to sve slabije nego ranije
— neubedljiv Leatherface kao i cela porodica

Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Ja sam inače opsednut ovim filmom. Leatherface: Texas Chainsaw Massacre III bi ipak bolje protekao

    ReplyDelete