Friday, April 12, 2013

Atlas Shrugged II: The Strike (2012)


Režija: John Putch
Uloge: Samantha Mathis, Jason Beghe, Esai Morales
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1985017/
Trailer: http://youtu.be/AF9QT43uDQU
Pogledajte još: The Inhabited Island (2008)

Godinu dana nakon prvog dela Atlas Shruggeda snimljen je nastavak sa sufiksom The Strike. Novi režiser i novi scenarista nisu doprineli da se film preterano razlikuje od prethodnika ali kompletno promenjena glumačka postava jeste. Pod izgovorom smanjenja troškova dovedeni su novi glumački tezgaroši, koji osim dva glavna nisu ništa lošiji od prethodnih glumaca, pa ne verujem da je ušteda bila bog zna kakva.



Iako sam početak filma nagoveštava da bi smo mogli gledati nešto uzbudljivije od prethodnika to nije slučaj. I pored uvodne CGI akcione animacije film se dobrim delom svog trajanja drži dinamike priče kao i prethodnik. I dalje su glavni likovi Dagny Taggart i Hank Rearden. Hank neuspešno pokušava da održi svoje delove firme na okupu dok vlada ekspresnim uredbama pokušava da rascepka metalurško carstvo i stavi ga pod svoju kontrolu. Zvanične i „nezvanične“ mere sve više daju rezultate pa deluje da Hank neće još dugo moći da odoleva jačem „neprijatelju“. Za to vreme Dagny daje ostavku u železnici i ostavlja je na rukovođenje svom daleko manje sposobnom bratu što će se završiti katastrofalnom nesrećom sa skoro 500 žrtava. Iako se našla u nevolji svom bivšem preduzeću Dagny više zanima da uđe u trag bivšim radnicima propale fabrike automobilskih motora, tačnije onom radniku koji je izumeo revolucionarni model motora koji za gorivo ima energiju koju crpi iz prostora.



Naći onoga ko je osmislio ovo čudo tehnologije neće biti lako, broj onih koji koče šta god Dagny i Hank započnu nije zanemarljiv a i tajanstvena nestajanja se nastavljaju. Uz sve to i kroz ovaj nastavak filma provejava pitanje na koje niko ne zna da da odgovor: ko je Džon Galt? Na ovo pitanje skoro da dobijemo odgovor ali će on biti definitivno poznat u julu mesecu sledeće godine za kada je predviđena premijera finalnog dela Atlas Shrugged trilogije. Što se tiče ovog drugog dela trilogije najkraća ocena je - ukoliko vam se svideo prethodnik svideće vam se i ovaj, u suprotnom držite se što dalje. Osim uvodnih i završnih minuta dinamike nema, mada postoje napete scene oko železničke nesreće i nešto drugačijih kadrova koji se tiču posete napuštenoj fabrici motora i drugim lokacijama.



Najveća mana filma (ukoliko vam se svideo prethodnik, naravno) je kompletno promenjena glumačka postava. Novi glumci koji menjaju Hanka i Dagny su korektno izabrani, doduše u oba slučaja su ubedljiviji prethodnici, ali se na ovo lako navikne. Problem su brojni sporedni likovi koji su takođe zamenjeni, počevši od Hankove supruge, preko brojnih službenika firme do političara i naučnika. U nekim slučajevima nije ispoštovana ni najmanja fizička sličnost sa prethodnim glumcima pa u pojedinim momentima nije jasno koga to gledamo na ekranu, naravno ukoliko mu nismo zapamtili ime a imena je zaista mnogo. U svakom slučaju ovo je velika mana filma a nadam se da će ovaj kasting ostati i za treći nastavak; ako bi ga menjali to bi zaista bila katastrofa. Pozitivna stvar vezana za likove su epizodne uloge nekoliko poznatih glumaca, recimo Ray Wisea u ulozi predsednika SAD-a ili Michael Grossa iz Tremorsa. No, nekako bi lakše podneo da njih nema a da je zadržan stari kasting.



Oko preporuke zaista nema previše pametovanja: ukoliko vam se svideo prethodnik pogledajte i nastavak a ja ću definitivno pogledati i završni deo trilogije čim bude dostupan za gledanje.

+ sequel po kvalitetu gotovo istovetan prethodniku
+ i dalje prilično zanimljiva i tajanstvena priča
+ nekoliko poznatih faca u sporednim ulogama
— kompletno promenjena glumačka postava
— završni deo trilogije će se pojaviti sledeće godine


Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment