Sunday, April 28, 2013

13 Eerie (2013)


Režija: Lowell Dean
Uloge: Katharine Isabelle, Michael Shanks, Brendan Fehr
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt2082152/
Trailer: http://youtu.be/_ZiuxGNpCSA
Pogledajte još: Remains (2011)

Ljubitelj ste zombi filmova i morate da pogledate svaki horor zombi film bez obzira na (ne)kvalitet? Prekidajte sa čitanjem ove recenzije i pravac na gledanje filma. Međutim, ukoliko od zombi filma očekujete barem nekakav kvalitet ili nešto originalno znajte da stvari stoje ovako...


Grupa studenata forenzike dolazi sa profesorom na izolovano ostrvo da u miru vežbaju/polažu praktični ispit, valjda da im niko ne smeta. Profesor je sa kolegom policajcem uspeo da dođe do tri leša u fazi raspadanja koji su postavljeni na tri lokacije na ostrvu a studenti ih moraju pronaći, ispitivati, istraživati i ko zna šta još sa njima dok profesor sve to posmatra preko unapred postavljenih kamera i beleži u notes sa francuskim kockicama svoja zapažanja. E sad, studenti k’o studenti, leševi k’o leševi... Al’ ostrvo nije k’o ostrvo! Ostrvo je korišteno kao poligon za biološka testiranja na doživotnim osuđenicima, testiranja za Nešto (što nije pojašnjeno), ali nema tih testiranja koja nisu krenula po zlu. E tako i u ovom slučaju, studenti nađoše prvi postavljeni leš, odmah zatim i drugi, pa treći, pa četvrti... Čekaj malo, otkud četvrti leš ako je profesor postavio samo tri? Razmišljanje prekinu dotični leš himself kome dosadi ležati (koliko dugo?) te ogladneo ustade ručati studentariju.


Zapravo slab i naivan uvod je najveća mana filma. Ajde što je profesor odveo studente ko-zna-gde iako je imao i bliže lokacije, ali kako policajac iz pratnje nije znao šta se to dešavalo na ostrvu a ako se to već dešavalo na ostrvu kako ono nije odsečeno, zagrađeno i zabarikadirano da niko ne može do njega doći, ili, zašto tih nekoliko preostalih leševa jednostavno nije uništeno. Već od samog početka po celom ostrvu studenti nalaze bačve sa nepoznatom smolastom tečnošću koja razjeda toki-vokije (možda i uništava signal mobilnog telefona), nagriza podlogu a što je za njih najvažnije - odgovorna je za zombitis među pokojnim zatvorenicima. Ok, uvod na stranu, ako prođete preko njega film je pristojno zanimljiv što opet ne znači da u njemu nećete videti skoro svaki kliše viđen u zombi filmovima. To uključuje da se studenti ekspresno razdvoje u rekordno kratkom vremenu, studentice idu duboko u šipražje vičući „hello“ jer su čule neki zvuk itd.


Kada zombiji stupe na scenu i počnu da jeduckaju naše mlade studente treba da protekne dosta vremena dok poneki ne shvate da to što hoće da ih ugrize za vrat više nije njihov prijatelj ikao izgleda kao on, a sa druge strane studenti se povređuju između sebe, uništavaju svoja prevozna sredstva tako što u sred šume jurcaju k’o na auto putu pa udare u drvo, pucaju ko sumanuti a onda kada zombi iskoči pred njih prazan pištolj uradi samo „klik“. No, nije sve tako crno kako može izgledati nakon pročitanog, film je dovoljno napet, u nekim momentima i dosta brutalan i krvav iako je neki broj specijalnih efekata pametno zamaskiran brzom kamerom i prekrupnim kadrovima. Što se tiče zombija oni su brzi, inteligentniji nego u većini zombi filmova, dobrano razmišljaju svojim mrtvim zatvoreničkim mozgovima i pronalaze naše studentiće gde god da su se sakrili. Ono što je meni bilo smešno i savršeno nepotrebno je zombijevsko urlikanje: stisnu pesnice i urliknu k’o vukodlaci na pun mesec, a pojma ne znam kako im u tom trulom telu nisu istrulile i glasne žice. Kraj filma je neočekivan i efektan, pomalo u komičnom stilu što odudara od ostatka filma ali mi se izuzetno svideo.


Glumačka postava je korektna za ovakav nivo filma koji nema preterano veliki budžet, a u postavi upadljivo odudara Katharine Isabelle iako nije dobila toliko prostora koliko po svom imenu i kvalitetu zaslužuje. U svakom slučaju ukoliko ste ljubitelj zombi horora zaboravite na sve negativne recenzije ovog filma i pristupite gledanju bez nekih velikih očekivanja. Možda se pristojno zabavite gledajući ga.

+ nekoliko brutalnih scena
+ ambijent
+ Katharine Isabelle
— glup zaplet
— gomila klišea


Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Film je toliko loš da stvarno ne vidim šta može da održi pažnju duže od 10-15 min. kakva bre korektna gluma. Užas!

    ReplyDelete