Sunday, April 28, 2013

Psycho III (1986)


Režija: Anthony Perkins
Uloge: Anthony Perkins, Diana Scarwid, Jeff Fahey
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0091799/
Trailer: http://youtu.be/GoVH_SJgMKY
Pogledajte još: Psycho II (1983)

Finanskijski uspeh nastavka legendarnog Psycha rezultirao je trećim nastavkom koji nije ponovio uspeh na bioskopskim blagajnama pa predstavlja komercijalno najmanje uspešan nastavak franšize, ne računajući četvrti deo koji je TV film. Ipak, ukoliko vam se svideo Psycho II nema razloga da ne pristupite gledanju Psycha III jer predstavlja vrlo sličan film.


Radnja Psycha III se dešava mesec dana nakon događaja iz prethodnika. Norman i dalje vodi motel, ubijena gospođa Spool i dalje sedi u naslonjaču ispred prozora, ali pravi problemi kreću zbog jedne mlade časne sestre koja je izgubila veru i pokušala da se samoubije. Samoubistvo se završilo ubistvom, mlada žena je napustila manastir i psihički skrhana ustopirala nakog muzičara skitnicu. Naravno, put ih vodi u motel Bates, muzičar se zapošljava kod Normana i radi dnevnu smenu dok žena odseda (na žalost) u sobi br.1. Ista soba, slična fizionomija, kratka plava kosa - sve ovo podseća Normana na jedan davni zločin nad jednom lepom mladom ženom. S druge strane, mladoj i labilnoj ženi je svaka podrška potrebna kada je već izgubila podršku od Boga, pa se između njih dvoje stvara neka planktonska ljubav koju može uništiti samo Normanova „majka“.


No, ni to nije sve: nestanak gospođe Spool istražuje detektivka koju će trag navesti do motela Bates i Normana pa deluje da je samo pitanje vremena kada će pronaći neki dokaz ili čak mrtvu gospođu Spool lično. Psycho III se razlikuje od prethodnika u nekoliko stvari. Kao prvo, režiser filma je Anthony Perkins lično i koliko god mi je u početku pomalo smetala montaža nekih kadrova kasnije sam se navikao i ne samo to: tvrdim da je odradio odličan posao jer film naprosto vrvi od neobičnih i vrlo originalnih kadrova. Perkins je zapravo više uspeo da dočara vizuelni stil originala nego Holland u prethodniku; čak štaviše neke re-shootovane scene iz originala su ovde bolje snimljene i uklopljene nego kod Hollanda. Druga stvar je odlična fotografija za koju mi se čini da je i kvalitetnija od one iz prethodnika. Treća stvar je drugačija priča jer sada tačno znamo šta se dešava i ko ubija, znamo ko je dobar a ko loš lik, a film se i završava u tom stilu, bez velikih iznenađenja i preokreta.


Zapravo, priča u Psychu III je baš onakva kakva je jedino mogla biti, scenarista je bez mnogo pametovanja nastavio priču na događaje iz prethodnika u jedino ispravnom smeru i to je za pohvalu. Perkins je (možda skupa sa scenaristom) imao ideju kako Psycho treba da izgleda, kako da bude drugačiji od onog nekadašnjeg ali da bude jednako strašan, nepredvidljiv, nesiguran, raspolovljen i nedokučiv a u isto vreme i zabavan i moderan. Perkins je u ulozi Normana ponovo odličan (zar se moglo i sumnjati u ovo), ali mislim da se poneki komični delovi ne uklapaju dobro u „psycho“ ambijent. No, film je sniman u takvo vreme pa se ovim možda stara franšiza pokušavala nametnuti mladoj slasher publici. Poput prethodnika, pa i više, i ovaj nastavak nam još detaljnije otkriva Normanovu ličnost i dovodi nas do toga da sažaljevano Normana iako je izvršio toliko zločina. Kao što reče jednom prilikom Anthony Perkins „Psycho zapravo i nije horor film, to je tragedija“.


Psycho III je zapravo dobar film kome je teret (kao i prethodniku) legendarni original. Iako je u nekim aspektima bolji od „dvojke“ neke stvari se ponavljaju pa je ocena koju mu dajem zbog delimične neoriginalnosti identična. Fanovima serijala, ali i fanovima slashera 80-ih, preporučujem da pogledaju ovaj film, ako ništa drugo pogledaćete jedan od dva filma koje je Anthony Perkins režirao.

+ gluma i režija Anthony Perkinsa
+ kvalitetna fotografija
+ „realnija“ priča nego u prethodniku
— recikliranje nekih stvari iz Psycha II
— povremena parodija serijala


Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment