Monday, April 8, 2013

Modus Anomali (2012)


Režija: Joko Anwar
Uloge: Rio Dewanto, Hannah Al Rashid, Aridh Tritama
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt2182019/
Trailer: http://youtu.be/GvrRwqEv2sI
Pogledajte još: The Collapsed (2011)

Zanimljiv film stiže iz Indonezije a utisak posle njegovog gledanja je više nego pozitivan, za razliku od nedavnog gledanja jednog indijskog filmskog zlodela. Modus Anomali je film snimljen za svega 200k dolara od strane scenariste i režisera Joko Anwara, do sada poznatog po filmu The Forbidden Door (2009) kojeg ću staviti na playlistu filmova za gledanje u narednom periodu.


Početak filma je vrlo zanimljiv: jedan čovek se budi živ zakopan, uspeva da se samootkopa i izađe iz rake ali zaključuje da je izgubio pamćenje. Kreće puteljkom do najbliže šumske kućice paranoično se osvrćući oko sebe, plašeći se i najmanjeg zvuka i šuškanja koje dopire iz obližnjih žbunova i sa drveća. Kada je stigao u kuću video je leš ženske osobe na podu i kamericu koja je nakon stiskanja „play“ tastera otkrila da je pomenuta žena bila u drugom stanju i da je mučki ubijena od strane nepoznate osobe. Čovek pokušava da upali automobil parkiran ispred kuće ali ne nalazi ključ, na obodu šume ugleda siluetu naoružanog muškarca za koga zaključuje da je vinovnik ovog zločina i beži od njega u šumu. Dolazi do male kolibe u kojoj se nalazi stara zaključana škrinja. Samo nekoliko trenutaka kasnije neko lupa na vrata kolibe a čoveku ne preostaje ništa drugo nego da se sakrije u pomenutu škrinju i nada se da neće biti otkriven. Nažalost, tajanstveni posetilac kao da je znao za skrivenog čoveka u škrinji, poliva je benzinom i pali upaljačem.


Mislite da znate kako će se film dalje odvijati? Šta god da pretpostavite - nećete biti u pravu. Ovaj uvod predstavlja samo prvu trećinu filma a negde posle polovine filma sledi i iznenađujući preokret koji će zbuniti i one koji do tog trenutka nisu bili zbunjeni. Do trenutka preokreta Modus Anomali najviše liči na filmovanu point & click kompjutersku avanturu. Gledamo jednog lika, minimum izgovorenog texta, sporu radnju, nejasnu priču i gomilu zagonetki koje se stavljaju pred njega: ko je on zapravo, zašto je u šumi, gde su mu žena i deca, ko ga to i zbog čega proganja, čemu služe mnogobrojni satovi razbacani po šumi i još mnogo toga. Nakon preokreta film dobija na dinamici i postaje trilerskiji, nejasno razbacane kockice priče počinju da se slažu i na kraju filma su dobrano posložene a nekolicina pitanja neminovno ostaje da lebde u vazduhu. To naravno ne smeta previše u gledanju a ostaje činjenica da raspletom neće svaki gledalac biti zadovoljan.


Što se tehničkih karakteristika filma tiče one mogu biti odbojne određenoj grupi gledalaca. Moj savet je: ukoliko niste naoružani enormnom količinom strpljenja nemojte ni pokušavati da odgledate film. Njegova radnja je u dobrom delu dosta konfuzna, priča je izuzetno spora (sporiji film verovatno niste gledali) a neki kadrovi traju i po više minuta a da se na ekranu ne dešava mnogo toga. Reklo bi se da je film real-time tj. sat ipo vremena filma mogu da predstavljaju realno trajanje filmovanih događaja. Iako je to meni bilo izuzetno zanimljivo neko neće biti zadovoljan sa desetominutnim bauljanjem paranoično uplašenog muškarca kroz šumu i vraćanjem po nekoliko puta na lokacije koje je već obišao. Iako stoji činjenica da bi film bio dinamičniji da je trajao 60 minuta ovako deluje mnogo realnije što je i bila namera autora. Realnost je dočarana i drmusavom FF kamerom koja odrađuje izuzetan posao u dočaravanju atmosfere i pokazuje nam stanje lika, njegovu nesigurnost, paniku, strah. Zaista, ovakvom filmu bi svaka kvalitetnija oprema, čistija fotografija ili brojnija glumačka postava pokvarila atmosferu i celokupni ugođaj.


Dalo bi se filmu prigovoritu za nekoliko izuzetno predvidljivih momenata, za neke slabe specijalne efekte, za oslabiju glumu u nekim momentima, ali ono što mi se svidelo u filmu daleko prevazilazi njegove mane. Zaista izuzetan horor triler snimljen uz pomoć štapa i kanapa sa mikro budžetom. Ipak, zbog svoje specifičnosti savetujem da pogledate trailer pre početka gledanja filma.

+ izizetno napeta atmosfera
+ nepredvidljiva priča
+ zvučni efekti i spor tok radnje...
— ...koji se neće svima svideti
— neke scene i elementi priče


Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment