Friday, April 5, 2013

Tremors 4: The Legend Begins (2004)


Režija: S.S. Wilson
Uloge: Michael Gross, Sara Botsford, Billy Drago
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0334541/
Trailer: http://youtu.be/uvnhcdheAEs
Pogledajte još: Tremors (1990)

Filmski serijal Tremors završen je četvrtim nastavkom a u međuvremenu se prikazivala i istoimena serija od 13 epizoda. Tremors 4: The Legend Begins predstavlja baš ono što i sam naziv kaže: prequel prethodnih nastavaka a koji se dešava u vreme divljeg zapada i pokazuje nam sam početak graboida u gradiću Perfectionu.


Gradić Perfection je funkcionisao sasvim normalno sve dok gomila rudara nije misteriozno nastradala u obližnjem rudniku što je dovelo do njegovog zatvaranja i neminovnog odumiranja grada usled raseljavanja mahom rudno-radničkog stanovništva. Nekoliko trenutaka pre nego što su i poslednji karavani sa žiteljima napustili grad u njega stiže gospodin Hiram Gummer, „bogataš“ i zakupac rudnika koji planira da ponovo pokrene proizvodnju dijamanata neverujući u priču da je Nešto pobilo rudare u nekoliko sekundi i da će to uraditi ponovo. Hiram Gummer je pradeda Burta Gummera (oboje ih odlično glumi Michael Gross) koga smo upoznali u prethodna tri Tremorsa i koji je realno bio najharizmatičniji lik serijala i jedan od razloga zbog kojih se on sa uživanjem mogao pogledati. Za razliku od Burta Hiram je u potpunosti drugačiji: smotan i nesiguran doskorašnji bogataš koga više odlikuju gospodski maniri nego agresivnost i ljubav prema oružju.


Ostatak seoceta je raznolik ali i klišeiziran. Osim Amerikanaca gradić naseljavaju Indijanac, nekoliko kineskih doseljenika i Španac a ono što vidimo od njih je više nego očekivano i neinspirativno. Da li je to slučajno ili namerno urađeno veliko je pitanje, no - moglo je to i mnogo bolje. Ovako imamo vlasnicu hotela kojoj očajnički nedostaje jača polovina, dečaka koji jako želi da vozi biciklo, kineske doseljenike koji čeznu za svojom domovinom ali bi život dali za odbranu američkog gradića i indijanca zaljubljenog u svoju statuu. Ne treba biti previše kritičan, film je pitak, bez mnogo iznenađenja, slabije produciran, jednom rečju - direct-to-DVD u pravom smislu reči. Ceo ton filma nije preterano ozbiljan iako nekih situacija za smeh baš i nema. Možda najuspeliji fazoni su na račun Doca Hollidaya i oni na račun filmova o divljem zapadu uopšte iako je Tremors 4 daleko od bilo kakve parodije.


E sad, graboidi... Podzemne kreature su većinom urađene mehanički, kao da su specijalni efekti pozajmljeni iz prvog nastavka serijala a na CGI iz nastavka se srećom zaboravilo. Scene sa graboidima su upadljivo kratke i „sasečene“ da bi se prikrila njihova neubedljivost i slaba pokretljivost ali za film koji je premijeru imao na SyFy kanalu ovo je više nego pohvalno jer CGI efekata ima tek u nekoliko navrata i to kada su animacije tla u pitanju. U ponašanju podzemnih crva nema prevelikih iznenađenja, i dalje se privlače zvukovima i vibracijama tla ali veliki upitnik stoji iznad činjenice da tokom filma prebrzo evoluiraju pa postaju „pametniji“ od onih koje smo videli u Tremorsu 1. Ovo može zasmetati samo pasioniranim fanovima serijala, a možda ni njima, jer serijal, za one koji ga nisu gledali, nije ni najmanje ozbiljan. Primedbu takođe stavljam činjenici da poreklo džinovskih podzemnih crva posle gledanja ovog filma i dalje nije poznato a da li je nešto pojašnjeno nakon 13 epizoda serije - ko zna.


U Tremorsu 4 je feeling divljeg zapada dosta dobro pogođen, scenografija je korektna a zvučna podloga vrlo ubedljiva. Možda je ova promena serijalu bila potrebna i ranije pa je ovakav prequel mogao biti snimljen umesto slabog trećeg dela. Preporuka samo za fanove serijala.

+ Michael Gross u ulozi Hirama Gummera
+ pogođena atmosfera divljeg zapada
— slaba i naivna priča i scenario
— graboidi su napredniji nego u prvom delu
— tehnička slabost filma


Ocena: 5/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment