Thursday, June 27, 2013

The Last Exorcism (2010)


Režija: Daniel Stamm
Uloge: Patrick Fabian, Ashley Bell, Iris Bahr
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1320244/
Trailer: http://youtu.be/WkkGTJ-JDwI
Pogledajte još: The Exorcism of Emily Rose (2005)

I pored toga što nisam veliki fan exorcism filmova The Last Exorcism mi se prilično svideo, makar do njegovog kraja. Ako ništa drugo, found footage forma u ovom filmu funkcioniše izuzetno dobro i film na momente (ali samo na momente) zaista deluje kao da je autentičan. O negativnim aspektima filma čitajte u nastavku teksta koji sledi...


U centru pažnje je bivši sveštenik koji je izgubio veru nakon rođenja svog bolesnog sina, mada nijednog trenutka ne deluje da ju je sasvim imao i pre toga. Estradne liturgije i fake egzorcizmi postaju njegov posao samo novca radi a jedan takav događaj je TV ekipa imala naum i da snimi. Zgodno rešenje da bi svi događaji bili snimljeni drmusavom kamerom. Po slučajnom uzorku on bira jedno pismo i nakon čitanja svi skupa odlaze na neku udaljenu farmu gde otac veruje da ima posla sa zaposednutom (naravno) ćerkom. Sveštenik namešta svoje skalamerije i opremu kojom treba da dočara uverljivost isterivanja đavola, ali dim iz krsta, pomeranje kreveta i jezivi zvuci neće dovesti do toga da se stvari reše. Valjda je do toga jednom moralo doći: nakon svih slučajeva kada je sveštenik lagano uzimao novac od roditelja koji su utripovali da im je (obavezno) ćerka zaposednuta naišao je na jednu ćerku koja je zaista zaposednuta. Ili možda nije? Eto razloga da pogledate film do kraja.


Šesnaestogodišnja devojčica upada u razna stanja kojih se kasnije ne seća a tokom kojih masakrira krupne i sitne životinje, napada članove porodice i izvodi standardni repertoar zaposednutih, kao što su govor muškim i dečijim glasom, izvijanje tela u neizvodljive poze, samopovređivanje i vulgarni govor. Neke od pomenutih scena jesu prilično jezive ali nisu suviše strašne, čak mislim da autori nisu dovoljno iskoristili mogućnost da stvore strašne scene (recimo potraga za devojkom u mračnoj kući). Autori su se trudili da snime nešto što deluje autentično, kamera se mrda ali manje nego u FF filmovima jer je ovde kamerman ipak član TV ekipe i profesionalac. To opet ne objašnjava zašto i u napetim situacijama ili sutuacijama gde mu bukvalno visi život o koncu on i dalje vucara kameru sa sobom i gotovo sve uredno fokusira, iako nam zdrava logika govori da bi se morao ponašati drugačije.


Glumačka postava je vrlo dobra, posebno zaposednuta devojčica briljira u nekim scenama, ali skoro svi oni glume suviše filmski i na njima je primetno da je ovo samo igrani film. Nasuprot njima su sporedne uloge koje su odlične i deluju gotovo autentično, kao da gledamo likove iz stvarnog života. Moram još napomenuti da mi se završetak filma nije mnogo dopao i kao da je snimljen samo zato da bude što šokantniji. A smislen je i šokantan poput onoga iz Paranormal Activity 4. Uzgred, da li ima neki FF film gde su glavni likovi preživeli? Sušta suprotnost je početak filma i parodijska perspektiva na religiju i egzorcizam kao i naivnost učesnika tih nedeljnih propevedi koji se sa pravom mogu uporediti sa ovcama, pa zašto ih onda ne šišati.


I pored gore navedenih mana film mi se dovoljno svideo da ga preporučim. Ima zadovoljavajuću glumačku postavu, pristojno odabran lokalitet, nešto scary scena i atmosfere, zanimliv pogled na religiju i naivne vernike a jednino što mi se nije svidelo je „šokantni“ završetak. Preporuka za sve ljubitelje ovakvih filmova.

+ vrlo uspeo stil snimanja
+ glumačka postava
+ prva polovina filma
— završetak filma
— nema toliko strašnih scena


Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment