Wednesday, October 16, 2013

Curse of Chucky (2013)


Režija: Don Mancini
Uloge: Fiona Dourif, Chantal Quesnelle, Danielle Bisutti
Pogledajte još: Child's Play (1988)

Curse of Chucky je šesti film o Chuckyju od 1988. godine do danas, snimljen je u po scenariju i u režiji Dona Mancinija koji je i stvorio serijal i napisao sve priče do sada. Curse of Chucky ignoriše prethodna dva komična nastavka serijala (Bride of Chucky i Seed of Chucky) i serijal vraća na horor staze. Da li je to dobro ili loše zavisi samo od vašeg filmskog ukusa.
 

Curse of Chucky je u početku zamišljen kao remake ili reboot ali se srećom od toga odustalo pa je pred nama punokrvni nastavak. Kompletna radnja filma se odigrava u izolovanoj i ogromnoj kući koja se nalazi na periferiji nekog grada. U kući žive nepokretna devojka i njena čudna ali stroga majka. Na majčinu adresu jednog dana stiže paket za koji nije mogla da se seti gde i kada ga je naručila ali budući da je imala običaj da naručuje sve i svašta sa TV reklama i lutak u paketu se nije činio previše čudan. Majci se lutak učinio poznat, kao da ga je već nekada ranije videla a ćerki niko nije kriv što nije gledala prethodne delove Child's Play serijala. Majka nije ni imala previše vremena da se priseća jer je već sledeće jutro dočekala izlomljena & mrtva na holu ogromne kuće. Ćerka je ostala u šoku a ni na kraj pameti joj nije bilo da je za nemili događaj odgovoran baš „simpatični“ lutak koji veselo sedi na kanabetu dok policija vrši uviđaj. 


Narednog dana u kuću stiže sestra devojke u invalidskim kolicima, njen suprug, ćerka i njena dadilja, otkrivaju se neke (ne)očekivane relacije između svih ovih likova dok Chucky sve više šeta po kući, menja lokacije i priprema se na akciju. Večera kada su gore pomenuti ukućani ugostili lokalnog sveštenika je pravo vreme da se probaju špagete sa mišomorom a popa očekivano prvi strada od konzumiranja istog u jednoj sceni koja podseća na Signs/Scary Movie 3 scenu. U narednim danima se broj ukućana naglo smanjuje, otkriva se i povezanost porodice sa lutkom ali moram reći da mi se priča u Curse of Chucky nije sasvim svidela. Moglo je to naravno i mnogo lošije ispasti pa ne treba biti previše kritičan ali mi ipak deluje kao da je radnja ovog filma pomalo veštački nakalemljena. No, to nije sve, film ima još mana.


Ovo je prvi film u Child's Play serijalu koji je direct-to-DVD i to se vidi od samog početka. Radnja koja se gotovo kompletno odvija na jednom lokalitetu nam jasno govori da budžet filma nije veliki a to pokazuju i još neke scene. Gluma je osetno slabija nego u prethodnicima ali može da prođe, specijalni efekti su kratki, ponekad nevidljivi, ponekad jeftini a ponekad pristojni, uglavnom slabiji nego nekada. Chuckyjev izgled je standardan kao i njegove kretnje, negde se koristio CGI ali ne previše. Režija je OK ali film ne uspeva da stvori atmosferu koju je imao prvi film, pa čak ni drugi. Po atmosferi i zanimljivosti bih ovaj nastavak stavio u rang sa trećim delom, po mom mišljenju i najslabijim nastavkom serijala. Pohvalno je što se u Curse of Chucky mogu videti kadrovi iz prvenca kojima je radnja povezana i što se pojavljuju neki stari likovi, poput Brad Dourifa u ulozi Charles Lee Raya i cameo pojavljivanja Alexa Vincenta kao sada odraslog Andy Barclaya i Jennifer Tilly kao Tiffany.


Završetak filma može biti i otvoren i zatvoren a dalji nastavci serijala zavise od prijema ovog filma. Iako sa Curse of Chucky nisam oduševljen (tačnije: mogao je i morao biti mnogo bolji), vrlo rado bih gledao nastavak. Sasvim druga stvar je žal za humorom iz dva prethodnika jer sličnih filmova zaista ima vrlo malo. U svakom slučaju ne gasite film kada krene odjavna špica jer posle nje ima još J

+ Chucky
+ neka ubistva
+ lokalitet
— mali budžet
— manjak humora

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments:

  1. Molim Vas, film Curse of Chucky...sta je bilo na kraju? Imam 3 nejasnoce. Prva, koga glumi Jenifer Tilly, dama sa velikim grudima, koja ubija policajca i salje paket? U kakvoj je ona prici, skime u vezu? Drugo: sta je sa malom devojcicom, skime je ona posle smrti svih njenih? Trece pitanje: u kakvoj je vezi sa pobijenom porodicom onaj lik na kraju filma, sa sacmarom sto puca u lutku?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moj savet je da pogledate prethodnike jer se pitanja koja postavljate odnose na cameo pojavljivanja starih likova. Naravno, mogu u rečenici ili dve pojasniti smisao scene nakon odjavne špice ali preporučujem da pogledate prva tri nastavka serijala o Chuckyju u kojem je glavni lik Andy (iliti lik sa sačmarom) i naredna dva komična nastavka u kojima je pored Chuckyja glavni lik Tiffany (iliti "dama sa velikim grudima").

      Delete