Saturday, November 23, 2013

Battledogs (2013)


Režija: Alexander Yellen
Uloge: Craig Sheffer, Dennis Haysbert, Kate Vernon
Pogledajte još: World War Z (2013)

Iza dobrog omota se obično krije slab film a u ovom slučaju se krije jedan Asylumov film koji zapravo nije katastrofa kao što to obično bude kada je u pitanju ova low budget produkcija. Battledogs je film katastrofe u kojem glavnu ulogu imaju vukodlaci, i to ne nekoliko njih već stotine. Kako da ne pogledate film sa stotinama vukodlaka pa makar on dolazio od Asyluma?


Aerodrom deluje kao veoma dobro mesto za početak masovne zaraze koju je u New York sasvim slučajno donela jedna žena koju je nedavno ujeo vuk dok je u Kanadi izučavala i fotografisala ove divlje životinje. Ni sama ne znajući šta se sa njom dešava žena se pretvara u vukodlaka i pravi masakr na aerodromu što dovodi do mnogo mrtvih a još više zaraženih koji opet proizvode nove zaražene. Uz pomoć gasa vojska uspeva da sredi situaciju na aerodromu a da sve inficirine stavi u karantin. U karantinu se zaraženi moraju stalno kretati a puls im se ima držati na vrlo niskim otkucajima. Čim se puls ubrza na 150 ili se zaraženi zbog nečega iznervira istog trena se pretvori u vukodlaka. Dok major Hoffman traži lek njegove starešine imaju „bolju“ ideju: da od vukodlaka stvore beskompromisno oružje sutrašnjice kojim će stvoriti neophodno preimućstvo u ratovima širom sveta a uz to rešiti i problem manjka žive sile u svojoj armiji.


Pravi haos nastaje kada ljudi iz karantina pretvoreni u vukodlake pobegnu. Predsednik lično rukovodi operacijom suzbijanja zaraze koja preti da u samo nekoliko dana bukvalno satre kompletnu ljudsku populaciju. Vremena nema puno a okršaji se vode na nekoliko frontova: dok Hoffman traži lek (očnjak od vuka koji je zarazio nultog zaraženog) njegove starešine se trude da ga neutrališu a predsednik naređuje rušenje svih mostova kako se zaraza ne bi proširila van ostrva. Sve ovo pomenuto, uz jurcanje hordi vukodlaka, dovodi do neke tenzije i napetih scena ali situacija nije baš svetla ukoliko ste previše kritični ili netolerantni na mali budžet. Klišei se u ovakvim filmovima skoro podrazumevaju, naivniji zaplet takođe, kao i plitki likovi sa stereotipnim istorijatima. Ništa vas u ovom segmentu ne može i neće iznenaditi. Ono što je bolje od proseka ove produkcije je gluma koja je pristojna ali rečenice koje likovi izgovaraju često ne deluju previše ubedljivo.


Akcionim scenama se posvetilo dosta pažnje kao i scenografiji koja učestvuje kod borbi vukodlaka, bombardovanja mostova ili eksplozija. Vukodlaci su upadljivo kompjuterski animirani (pogledajte sliku) ali uz malo mašte možete da se ubediti da vukodlaci zaista trče preko parka dok vojska puca na njih iz svog raspoloživog oružja. Eksplozije su još slabijeg kvaliteta, kao i efekti dima i letenja aviona. Montaža nekih scena je previše skokovita i tu se zaista moglo više učiniti ako već nije kod scena kada se zaraženi pretvara u vukodlaka (vidi se samo jedan takav polu prelaz). Primetne su i neke vremensko-prostorne greške ali kod ovakvih filmova sam video i gore stvari. Vojska je dosta negativno i papirnato prikazana a predsednik Amerike (crnac, ofkors) takođe nije preterano ubedljiv. 


Ipak, kada se sve sabere i oduzme film mi se na neki način svideo i pored dosta gluposti u priči. Battledogs je negde na pola puta između horora i SF-a i da je u njega uloženo više novca bio bi atraktivan i uzbudljiv poput World War Z, naprimer. U odnosu na slične visokobudžetne filmove Battledogs nema šta da traži ali ako volite TV filmove i ostvarenja poput Sharknado pokušajte da pogledate i Battledogs.

+ uzbudljiv film i dobri glumci
+ scene sa vukodlacima
— efekti eksplozija i ubistava
— skokovita priča i montaža
— stereotipi i klišei

Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment