Tuesday, January 14, 2014

Alien Hunter (2003)


Režija: Ron Krauss
Uloge: James Spader, Janine Eser, John Lynch
Pogledajte još: The Thing (1982)

Alien Hunter je naučno-fantastični film nižeg budžeta, skoro prikladan TV prikazivanju, koji publiku više zadovoljava dobrim kastingom nego originalnom pričom. Iako navodno zasnovan na istinitim događajima Alien Hunter se više zasniva na eminentnim SF/horor filmovima iz kojih pozajmljuje dosta toga a najviše klišea.


Prolog počinje 1947. godine a čim u jednom SF filmu vidite ispisanu tu godinu znajte da je u centru pažnje Roswell. Tokom pada svemirskog broda ili asteroida jedan farmer je svojom skromnom radio opremom „uhvatio“ čudan zvučni signal. U sceni kao preslikanoj iz Men In Black više upada u oči što farmer ne deluje autentično vremenu kojem treba da pripada ali to nije toliko bitno. Bitno je da se 56 godina kasnije isti signal ponovo čuje i to u bazi na Antarktiku. Ekipa koja vrši istraživanja na GMO kukuruzu (zašto se ti ogledi vrše u snežnoj zabiti veliko je pitanje) otkrila je u santi leda nešto što odašilje čudne i nerazgovetne signale. Jedan od onih koji bi mogli dešifrovati te signale je bivši kripto-lektor SETI-ja, nediplomirani (!?) profesor univerziteta Julian Rome (James Spader). Dok on pokušava da dešifruje signal na sve moguće načine i da koketira sa svim ženama u bazi ekipa radnika brusilicama otvara sada već otopljenu svemirsku ljušturu. Problemi nastaju kada se neposredno nakon njenog otvaranja signal koji dopire iz nje dešifruje kao „NE OTVARAJ!“.


I sad, ko im je kriv kada nos turaju tamo gde ne treba. Stvorenje koje je oslobođeno odmah lišava života one koji nisu imuni dok ostatak ljudstva mora na bilo koji način da ga neutrališe pre nego što ih on zarazi. I sve bi to bilo lepo da priča o vanzemaljcu nije samo jedan od segmenata filma. Kao što rekoh u uvodu autori su u Alien Hunter smućkali mnoštvo viđenih ideja pa film deluje kao nekoliko nakalemljenih pričica. Uvod nema neke preterane veze sa nastavkom filma već je tu da samo navuče gledaoce da pogledaju ostatak filma jer koji to pravi SF fan ne bi pogledao do kraja nešto što počinje Roswellom. Misterija dešifrovanja vanzemaljskog koda je drugi segment, potera sa vanzemaljcem i njegovo neutralisanje sledeći, zatim borba sa vladom i moćnicima iza senke i na samom kraju budalasti CGI epilog. Pretposlednji „segment“ je zanimljiv jer posmatramo kako moćnici najjače države na svetu pokušavaju da zataškaju nešto bez nama znanog razloga a dileme zapravo i nema: ko sazna ono što ne treba da sazna ima biti neutralisan po kratkom postupku. 


Jedna od urnebesnih scena u filmu je kada treba da se neutrališu oni koji Znaju, a uz to su možda i zaraženi. Neutralizacija u američkim filmovima znači raketiranje nuklearnim naoružanjem ali je problem što Amerikanci takvo naoružanje nemaju tj. možda i imaju ali ne mogu da ga upotrebe na civilima. Zato u pomoć pozivaju Ruse koji jedva dočekaju da odapnu sve nuklearne rakete koje imaju na obližnjoj nuklearnoj podmornici. Ove scene su zaista za pamćenje jer čak i u propagandi treba imati stila. Što se samog filma tiče on produkcijski liči na nešto tek malo bolje od TV filma a u prilog mu ne idu ni plitki likovi. Jedini koji se pozitivno izdvaja je sam Spader a zanimljivo je i pojavljivanje sprintera Carla Lewisa. Alien Hunter ima nekoliko scena za pamćenje (meni je najefektnija kako se polja GMO kukuruza suše kada pored njih prođe zaraženi) ali ima i potpuno budalasti kraj koji dosta ruinira celu priču. Priča, sa druge strane, nema neku težinu jer ostaje nejasno kakva je pozadina dolaska vanzemaljaca, zašto su pola veka bili u hibernaciji i šta predstavlja svemirski brod na kraju filma (nadam se da nije religijska metafora).


Autori Alien Huntera su započeli mnogo stvari, miksovali mnoge uticaje ali je rezultat samo prosečan. Film je zanimljiv, misteriozan i dinamičan ali sa druge strane plitak, nedovršen, loše osmišljen i bez neke poente.

+ James Spader
+ zanimljiv uvod
+ pojedini specijalni efekti
— neoriginalna priča
— likovi, završetak, Rusi

Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment