Thursday, January 16, 2014

Entity (2012)


Režija: Steve Stone
Uloge: Dervla Kirwan, Charlotte Riley, Branko Tomovic
Pogledajte još: Evidence (2013)

Kada se jedan film zove Entity verujem da nijedan gledalac neće biti iznenađen kada u njemu bude video duhove i to one zle. Jedino pitanje je da li će se film dešavati u nekoj zaposednutoj kući u nedođiji, u podrumima ili katakombama, u šumi gde ljudska noga nikada nije kročila, u napuštenoj mentalnoj ustanovi  ili...


...ili u napuštenoj kaznenoj ustanovi zatvorenog tipa u kojoj su evil Rusi vršili zverske eksperimente na ljudima koji su drugačiji. Nakon otkrivanja više leševa koji su bili plitko zakopani u Sibirskoj šumi ruske vlasti nisu davale nikakve informacije i stopirale su bilo kakvu istragu koja je išla u tom pravcu. Skoro 15 godina kasnije ekipa koja snima nekakve paranormalne „dokumentarce“ pod nazivom Darkest Secrets odlazi da snimi autentični footage sa mesta zločina i pokuša da uz pomoć medijuma rasvetli veliku i tragičnu misteriju. Čim se nađu na mestu nekadašnjih grobnica medijum počinje da oseća snažno prisustvo entiteta i da vidi davno pobijene žrtve. One joj govore da ekipa nastavi putićem kroz šumu do napuštenog objekta u kojem su se vršili stravični zločini i eksperimenti na zatočenicima. Šta se to tu radilo i sa kakvim ciljem naša ekipa će morati da otkrije a verujem da nije nikakvo iznenađenje po gledaoce kada naši junaci saznaju da u tom objektu nisu nimalo slučajno. 


Nikakvo iznenađenje nije ni to što ekipa pred kraj filma skonča na određeni način jer je to standard u „ekipa je netragom nestala – ostale su video-kasete“ žanru. Iznenađenje je što Entity nije 100% found footage film već kombinuje klasično posmatrane i režirane scene sa onim „autentičnim“ snimanim sa ramena. Ovo jeste bolje za gledanje jer je manje naporno za oči ali ne doprinosi stvaranju atmosfere koju pojedini FF filmovi imaju. Ipak, film je ovako kudikamo lakši za praćenje, nema toliko drmusanja kamere pa nećete dobiti morsku bolest, nema mnogo dahtanja i vriske u a ni tradicionalnih negativnih noćnih snimaka sa sve belim očima paćenika koje niko nije terao da odlaze u haunted objekat. Objekat u kome se dešava Entity je dobro izabran, nisam siguran da li se zaista nalazi na teritoriji nekadašnjeg SSSR ali može da prođe. Gluma većine aktera filma takođe nije loša a meni lično je najneubedljiviji bio izvesni Branko Tomović u ulozi ruskog vodiča. Nabrajanje dobrih stvari završavam sa muzičkom podlogom koja je izvrsna i koju možete čuti u traileru.


Entity je niskobudžetni film i to se vidi od samog početka. Problem nije u tome već u neoriginalnosti jer dok ga budete gledali nećete videti nijednu scenu koju niste videli i ranije. Eksperimenti na zatvorenicima, medijum koji oseća prisustvo entiteta, dotični koji se iznebuha pojavljuju puzeći po tavanici, glasovi koji se čuju iz najnižih prostorija zdanja pa sad ekipa mora da proveri ko je to – sve je to već viđeno mnogo puta ranije. Ove scene u Entity ne izgledaju loše, tačnije ne izgledaju lošije od prosečnog američkog FF filma, ali je problem što film nema horor kulminacije, što se nekakva atmosfera i priča gradi a ništa strašno na kraju fima ne videsmo, samo neki preokretić u priči. Priča baš kao u tipičnom FF filmu nije najjasnija pa ne znamo zašto su duhovi u objektu tako krvoločni prema ljudima koji im ništa loše nisu učinili. 


Entity se najlakše može opisati kao atmosferičniji i bolje odglumljeni nedokumentarni klon Grave Encounters koji sadrži još manje strašnih scena.

+ dobro odabrani lokaliteti
+ nije klasičan found footage film
+ odlična muzika
— nema mnogo strašnih scena
— postoji mnogo sličnih filmova

Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment