Friday, January 10, 2014

Chasing Sleep (2000)


Režija: Michael Walker
Uloge: Jeff Daniels, Molly Price, Ben Shenkman
Pogledajte još: The Tall Man (2012)

Chasing Sleep je psihološki triler sa elementima horora snimljen početkom ovog veka u Canal+ produkciji. Za sve ljubitelje Lyncha ili Polanskog Chasing Sleep može biti zanimljiv film dok će casual gledaoci ostati zbunjeni njegovim završetkom koji ne zaokružuje radnju na standardni način.


Jedna od specifičnosti ovog filma je Jeff Daniels, čovek koga sam nekoliko puta gledao u skoro sporednim ulogama a najviše ga pamtim po 10-tak puta odgledanom Dumb & Dumber. U pojedinim scenama me je podsećao na svoju komičnu ulogu „glupana“ ali se ipak vrlo dobro snašao u ulozi univerzitetskog profesora uvučenog u vrtlog konfuznih i čudnih, njemu neobjašnjivih događaja. Ed je profesor koji hronično pati od nesanice. Nesanica se dodatno pojačava nakon što je jednog jutra zaključio da mu se supruga sinoć nije vratila kući. Nestanak supruge Ed je prijavio policiji koja počinje istragu a on počinje sa konzumacijom tableta za spavanje ne bi li mu konačno san barem malo došao na oči. Dok policijska istraga napreduje Ed postaje sve više zatvoren u svoj svet iz koga ne uspeva da izađe, postaje zatočenik i svoje kuće i svoje psihe, počinje da doživljava vizije za koje u prvi mah nije siguran da li su stvarnost ili proizvod nespavanja, obilate konzumacije tableta ili pritiska savesti.


Ed biva smeten manjkom koncentracije uzrokovane višednevnim nespavanjem (barem on misli tako) ali i svakodnevnom zvonjavom telefona i kucanjem na vrata raznih osoba, bliskih ili daljih, bilo zbog istrage ili privatnih kontakata. Suprugina prijateljica, njen agresivni ljubavnik, napaljena učenica, plašljivi lekar i sumnjičavi policajac, samo su neki od likova koji Edu ne daju mira. Edu ne daju mira ni sve češće i bizarnije halucinacije, naprimer odsečeni prst njegove nestale a možda i ubijene supruge koji se crvoliko kreće po stanu. Odsečeni prst njegove supruge sugeriše da ona nije više živa a sam kraj filma otkriva da li je to istina i ako jeste ko je ubica, Ed, njen ljubavnik ili neko treći. U Edovom pamćenju očigledno postoji neka rupa u sećanju velika poput one rupe što se nalazi na tavanici njegove spavaće sobe a o odnosu Eda i njegove supruge ne otkrivamo samo iz njenog dnevnika već i po ogledalu nekadašnjeg odnosa supružnika koje vidimo u liku Edovih komšija koji vreme provode u seksu i fizičkim obračunima. 


Jeff Daniels se veoma dobro snašao u ulozi smušenog i psihički nedovoljno stabilnog profesora, neodlučnog u pojedinim situacijama i nesposobnog da se izbori sa nekim iskušenjima i izađe iz zatvorenog sveta u kome se našao. Ovaj svet je metaforički okovan zidovima kuće u kojoj režiser kretnjama kamere i odličnim kadriranjem stvara dosta napetih situacija sa zavidnom atmosferom. Neke od scena su mogle da budu i strašnije ali ovo nije čistokrvni horor film mada jezive scene postoje (beba u kadi). Kraj filma navodi na razmišljanje kako se to uopšte film završio i koja je zaista uloga Eda u viđenim događajima. Nedovoljno iskusne ili nedovoljno pažljive gledaoce završetak neće nagraditi logično zaokruženom pričom i izvlačenjem poente iz viđenog.


Chasing Sleep po svojim vizuelnim dometima podseća na TV film što on u neku ruku i jeste. Režiser je uspeo da odličnom kamerom izvuče maksimum iz dobrog ali nedovoljno originalnog scenarija. Ipak, ljubitelji psiholoških filmova bi mogli da pogledaju ovaj film i ne verujem da će biti razočarani.

+ uvrnuta psihološka priča
+ nekoliko bizarnih momenata
+ Jeff Daniels
— ponekad konfuzna priča
— završetak filma

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment