Wednesday, January 29, 2014

Butcher Boys (2012)


Režija: Duane Graves, Justin Meeks
Uloge: Ali Faulkner, Johnny Walter, Edwin Neal
Pogledajte još: bilo koji Texas Chainsaw Massacre

Isuse, koji film. Poslednjih godina je usled velikog pada kvaliteta vrlo teško izabrati najbolji horor godine ali ako kojim slučajem budem pravio listu najgorih horor filmova 2012. godine Butcher Boys će sasvim sigurno imati obezbeđeno mesto u samom vrhu liste. 


Jeste li ikada gledali neki horor film u kojem grupa obesnih tinejdžera odlazi u neku zabit ili u zemlju sumnjivog društvenog i ekonomskog uređenja, da bi uživala u jeftinom noćnom životu? Niste? Mislite niste više od stotinu puta (Wrong Turn, Texas Chainsaw Massacre, Hostel, Aftershock, Turistas...)? Evo prilike da ponovite gradivo. Četvoro antipatičnih mladih ljudi odlazi u San Antonio da proslavi rođendan jednog od njih i uživa u noćnom životu. Brat i sestra te njihov prijatelj uživaju u restoranu dok se njihova prijateljica vatači sa nepoznatim momkom u WC-u. Pomenuta cura uživa u pravljnenju skandala ali će ih jedna njena provokacija nepoznatih momaka na benziskoj pumpi i krađa u istoj bukvalno koštati glave. Ovi momci će im na vrat natovariti još opasnije momke, i to ne obične momke već Koljačeve Momke™. A čime bi se koljačevi momci bavili nego klanjem i jedenjem onoga što su zaklali i sebi za marendu spremili. Moj savet ukoliko želite da uživate u provodu i provokacijama po San Antoniu: kada budete videli Koljačevog sina kako gasi cigaretu o sopstveni jezik (?) znajte da ste nadrljali i bežite glavom bez obzira!


Naša mala antipatična ekipa prvo beži, beži, beži od jednih pa onda beži, beži od drugih sve dok ne upadne u ralje trećih, najesktremnijih i najkrvoločnijih od kojih pokušava da pobegne, pobegne itd. Kad se sve sabere i oduzme većina filma protiče u bežanju žrtava (čiji se broj rapidno smanjuje dok se brojka ne zaustavi na „1“) i poteri za njima po mračnim i prepustim ulicama siromašnih četvrti grada i raznoraznim građevinama čija je karakteristika bezbroj mračnih hodnika i mnoga zamandaljena vrata. Sve ove potere imaju nešto zajedničko: cura sve vreme stenje, plače i trči a baja sa ugašenom cigaretom na sopstvenom jeziku polako ide za njom i uvek joj je a petama. Kako ovo uspeva – pojma nemam, kao što nemam pojma ni ko je dotični. Nemam pojma ni šta predstavlja ekipa retarda u podrumu zgrade, zašto je deformisani gorilko vezan lancima i zašto je svaki od kanibala maskiran na svoj način. Nemam pojma ni ko je nasapunjani čičica i zašto njegova ćerka ne želi da bude spašena iz kandži onih koji će je uskoro popapati. Na sva ova pitanja film ne daje odgovore ali bi oni mogli biti dati u nastavku filma koji, ako ima Boga, neće biti nikada snimljen. 


Priznajem, čak i da se potrudim van svojih mogućnosti ne bih mogao da osmislim nešto ovako loše, bezidejno, konfuzno i besmisleno kao scenarista ovog filma, čuveni Kim Henkel, autor scenarija za The Texas Chainsaw Massacre. Da li je Kim izlapeo ili je čuveni scenario bio samo jedan incident – ne znam, ali ova bljuvotina od Butcher Boys je zaista na granici gledljivosti, šampion po besmislenosti i besomučnom iritiranju gledaoca a po odvratosti se opasno približila meni neprevaziđenom filmu Skinned Deep. Butcher Boys nema nimalo duha, nema nijedan simpatičan karakter ni na strani žrtava ni na strani psihički i fizički deformisanih „ljudi“, nema nijednu strašnu scenu već odiše besmislenom glupošću više od Feast III. Uticaj Feasta se vidi u završnim scenama tarapane na ulicama San Antonia kada se svi mutanti i retardi razbeže i počnu da kasape narod i policiju te gađaju bazukama (?) one koji pokušavaju da uteknu automobilima. Posle ovih klimakteričnih scena opet nema ničega, završetak filma ne postoji, kao da je u montaži netragom nestalo nekoliko scena ili ih je pijana spremačica slučajno poslala u recycle bin. Neću spominjati nerezonska ponašanja likova jer ih ima više desetina, čak kad malo bolje razmislim kompletna ponašanja likova u filmu nisu rezonska. 


Butcher Boys može biti zanimljiv samo ako volite „urnebesne“ scene kao ona kada ekipa u podrumu poput bombonjere jede mozak iz glave devojke dok je ona još živa i savršeno svesna. Ukoliko želite da pogledate neki film sličan Texas Chainsaw Massacreu znajte da je Butcher Boys slabiji čak i od najslabijeg nastavka pomenutog serijala.

— nepostojanje bilo kakve priče
— suviše podseća na Texas Chainsaw Massacre
— antipatični likovi, nezanimljivi i odvratni negativci
— gomila besmisleno glupih scena + završetak
— mnogo trčanja, dahtanja i stenjanja a malo horora

Ocena: 2/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment