Monday, January 6, 2014

Them! (1954)


Režija: Gordon Douglas
Uloge: James Whitmore, Edmund Gwenn, Joan Weldon
Pogledajte još: Empire of the Ants(1977)

Them! je naučno-fantastični film katastrofe i jedan od prvih filmova koji se bavi čudovištima mutiranim od radijacije. Svojevremeno je bio nominovan za Oskara za specijalne efekte a i danas važi za jedan od najboljih filmova o velikim bubama. 


Them! počinje kao tipičan krimić: policija pronalazi devojčicu koja šeta pustinjom dok od njenih roditelja nema ni traga ni glasa. Devojčica je u stanju šoka pa nije moguće doznati šta se desilo sa njenom porodicom. Policija zatim pronalazi dokaze o drugim nestalim osobama a pojedine su i brutalno ubijene. Istrage oko mesta zločina pokazuje tragove koji nisu poznati stručnjacima kao i neke neobjašnjive stvari poput krađa džakova šećera dok je istovremeno novac u kasi prodavnice nedirnut. FBI agenti u pomoć zovu dvoje entimologa koji po tragovima u pesku otkrivaju da zločine izvršavaju – mravi, i to džinovski. Posleratni testovi nuklearnog naoružanja u obližnjoj pustinji doveli su do genetskih mutacija mrava mesoždera koji sada nekontrolisano ubijaju i jedu sve živo na šta naiđu, a plus pojedu i poneki džak šećera. Mravinjak iz koga potiču ogromni mravi je vrlo brzo pronađen, međutim, dve mravlje kraljice su odletele u pravcu Los Angelesa gde će razviti nove kolonije. 


U gradu se proglašava vanredno stanje dok vojska pokušava da reši situaciju i neutrališe neobičnog neprijatelja. Them! je kao film katastrofe više baziran na priči i dešavanjima nego na specijalnim efektima. Brojni razgovori u prvoj polovini filma polako uvode gledaoca u ono što ga iščekuje a scene u kojima se džinovski mravi prvi put pojavljuju morale su svojevremeno izazvati salve vriske u bioskopskim salama. Mravi nisu toliko loše dizajnirani koliko su slabo pokretljivi, ali uz malo mašte sasvim možete da se uživite u dešavanja ovog filma starog 60 godina. Početnu misteriju u filmu zamenjuje horor, a druga polovina filma je prikaz vanrednog stanja u gradu i potrage za mravljom kraljicom po tunelima Los Angeleske kanalizacije. Trka sa vremenom dok se ne razvije novi broj mrava ubica je odlično snimljena i izrežirana a film je dosta napet iako znamo da kraj mora biti hepiend. 


Još jedna pozitivna strana filma je priča o mravima. Poput filma Fantastic Voyage i Them! bi komotno mogao da se pušta na časovima biologije u osnovnim školama jer se iz njega može više naučiti o mravima nego iz suvoparnih tekstova udžbenika. Prava je šteta da se i danas ne snimaju edukativni SF/horor filmovi ali bojim se da bi neka nova remake verzija Them! vrcala od američke patetike, potresnih spašavanja porodica a pozadina mutacija bi bila talibanska/ruska. Umesto toga Them! pruža jasnu antinuklearnu poruku, nešto što danas nije moguće videti u komercijalnim filmovima. Što se tiče mana filma njih nema mnogo. Klasično zbrzano finale filma se podrazumeva a vidljivi su i neki kadrovi lošijeg kvaliteta od ostatka filma. Budući da se ti kadrovi dešavaju na otvorenom prostoru možda je to i odgovor zašto je većina tadašnjih filmova snimana isključivo u studijima. 


Jedna od zanimljivosti je da se Them! trebao snimiti u (tadašnjoj) 3D tehnologiji ali se zbog kvara kamere od toga odustalo. Ipak, setup scena se nije menjao pa je moguće „provaliti“ koje scene su trebale biti „trodimenzionalne“. Them! preporučujem za gledanje jer je zaista odličan film i često mu se vraćam. Budući da se ne temelji previše na specijalnim efektima njegovo gledanje je zgodnije jer nije toliko tehnološki zastareo.

+ napeta i uzbudljiva priča
+ edukativni aspekt filma
+ režija akcionih scena
+ korektna gluma i likovi
— neki kadrovi su lošijeg kvaliteta

Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment