Thursday, March 6, 2014

Class of 1999 (1990)


Režija: Mark L. Lester
Uloge: Bradley Gregg, Traci Lind, Malcolm McDowell
Pogledajte još: Disturbing Behavior(1998)

Class of 1999 je naučno-fantastični film i duhovni naslednik mnogo poznatijeg Class of 1984. Radnja filma se dešava u budućnosti koja sad više nije budućnost nego prošlost, dakle 1999. godine, ali viđene kroz oči posmatrača iz 80-ih godina prošlog veka. Kao i kod sličnih filmova gledanje Class of 1999 je idealna prilika da se nasmejemo tadašnjem pogledu u budućnost i nerealnim očekivanjima kako bi život tada mogao izgledati. Class of 1999 ima i nastavak iz 1994. godine i nosi naziv Class of 1999 II: The Substitute ali za sada ne postoji upotrebljiv prevod za njega pa ne verujem da je previše interesantan gledaocima.


Jedino šta su autori delimično pogodili jeste povećanje nasilja. Nasilje 1999. godine je dostiglo nezapamćenje razmere, bande haraju po svim gradovima a oko mnogih škola su proglašene zone slobodnih pucanja u koje policija ne zalazi. Ovde srednjoškolske bande haraju, međusobno se obračunavaju i diluju sintetičke droge a u školu idu samo reda radi. Direktor Kennedy High Schoola (Malcolm McDowell) je rešio da unese neke promene i pokuša da svoju školu otrgne iz ruku bandi koje terorišu i učenike i profesore. On unajmljuje sumnjivog stručnjaka za robote koji donosi svoja tri humanoida da zamene profesore i strogom discilinom pokušaju da zavedu neophodni red. Ono što direktor ne zna je da su ovi roboti u ljudskom obliku bili konstruisani i korišćeni za borbu na ratištima širom sveta a sada ih je stručnjak prepravio tako što je uneo izmene u njihov program. Već prvih dana srednjoškolci su se uverili da sa mišićavim profesorom fizičkog, plavokosim predavačem matematike i tamnoputom lepom profesoricom hemije neće biti zezanja; prvi slučajevi nediscipline kažnjavaju se batinama, povredama i raskrvavljenim delovima tela. 


Kako vreme prolazi programski kod u robotima postaje nestabilniji, njihov softver bira sve ekstremnije načine kažnjavanja učenika bilo da su nešto prekršili ili su profesorima samo nesimpatični. Profesori svoje aktivnosti proširuju i na vannastavne, pa uspevaju da ubistvima unesu zlu krv među članove dve zaraćene bande i da izazovu brojne žrtve u njihovim međusobnim obračunima. Neophodan je glas razuma da rat bandi stane, da se stvori preko potrebni mir a sve raspoložive snage i svo oružje usmeri na borbu prema sada sasvim pomahnitalim „profesorima“ koje ne mogu da umire ni oni koji njihovo ponašanje prate na brojnim uređajima. Class of 1999 predočava sliku budućnosti na onaj način kako su je zamišljale generacije odrasle deceniju ranije. Oblačenje i frizure su punkerski, žurke takođe deluju kao nešto mnogo starije od kraja dvadesetog veka a od bilo kakvih tehnologija nema ni traga ni glasa. I dalje se koriste CRT televizori i monitori, mobilnih telefona nema, kompjutera takođe i svih drugih tehnoloških spravica koje su već ugledale svetlost dana 1999. godine. Film izlgeda skoro postapokaliptično, gradovi su razrušeni, bande haraju a prevozna sredstva su delom istovetna početku 90-ih a delom prepravljena i izgledaju poput onih iz Mad Maxa. 


Profesori donekle izgledaju strogo i zastrašujuće a jedina koja nije toliko ubedljiva je profesorica hemije. Njihovo kažnjavanje učenika jeste brutalno i vrlo krvavo, pa tako vidimo razbijene njuške, slomljene vratove, zapaljene učenike a u finalu filma i mnogo više od toga. U finalu filma je profesorska zavesa sasvim pala sa njihovih lica i oni sasvim otvoreno barataju sa sebi svojstvenim oružjima, bacačima raketa, bacačima plamena i drugim. Poslednja trećina filma donosi dosta akcije ali i specijalne efekte kada do izrađaja dolaze stare dobre nekompjuterske animacije i motion capture tehnologije. Iako tinejdžerski film Class of 1999 kompletan odiše negativnim tonovima, moralnim i vizuelnim crnilom i ne sadrži nijednog pozitivnog lika. Tužno izgleda scena kada se učenik vrati sa odsluženja zatvorske kazne a majka mu se ne obraduje jer je u zavisničkoj krizi. Ocena je da film izgleda mnogo strašnije i ekstremnije nego što su današnja vremena ali sasvim je jasno da polako i sigurno idemo ka svetu koji će izgledati poput ovoga iz filma. Možda disciplinu neće održavati roboti ali pretpostavljam da bi za skromnu nadoknadu i čin na reveru i obični ljudi mogli biti brutalniji od troje robota iz ovog filma. 


Class of 1999 je izuzetno retro ostvarenje ali baš kao takvo mi je bilo prezanimljivo iskustvo. Prvenstveno ga preporučujem gledateljima odraslim u peridu kada je film nastao a zatim i učenicima jer verujem da će njima prikaz škole i profesora biti veoma zabavan. Class of 1999 ima i nastavak iz 1994. godine i nosi naziv Class of 1999 II: The Substitute.

+ retro izgled filma
+ specijalni efekti
+ Malcolm McDowell
— nedovoljno dobro dočarana budućnost
— za neke gledaoce će biti jako zastareo

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Ovo mi je jedan od dražih filmova iz detinjstva, koliko god bio nesavršen. Iako sam protivnik rimejkovanja, mislim da je generacija 1999 zrela za neku blokbaster obradu. :-)

    ReplyDelete