Thursday, March 20, 2014

Zombie Night (2013)


Režija: John Gulager
Uloge: Daryl Hannah, Rachel G. Fox, Anthony Michael Hall
Pogledajte još: Zombie Apocalypse (2011)

Karijera Johna Gulagera definitivno ide silaznom putanjom pa je veliko pitanje gde će čovek završiti jer od ovoga čini se nema niže. Nakon odličnog prvenca Feast režirao je dva slabija nastavka, užasno erotsko-komično-horor-Hasselhoff iskustvo poznato pod nazivom Piranha 3DD a sada je završio radeći film za, verovali ili ne, Asylum. Da, Zombie Night je Asylumov najnoviji adut u žanru zombi filma, u žanru gde je verovatno sve rečeno još pre više decenija. Ukoliko ste zombi fan spustite očekivanja od filma na minimum minimuma i pravac gledanje...


Film počinje jedne večeri kada su se iznebuha pojavili zombiji. Odakle – niko ne zna, a nije ni previše bitno, važno je da su tu i da tarapana počinje već posle uvodne špice. Ovo nikako nije loše, barem smo lišeni besmislenih uvoda, patetičnih odnosa dece i roditelja i svega ostalog što gledamo u sličnim filmovima a čemu Asylum (za sada) srećom ne daje mnogo značaja. Zaplet filma je veoma „originalan“ i „maštovit“: dve komšijske porodice moraju da prežive napade zombija. Ukoliko ste pogledali barem neki zombi film poslednjih godina u Zombie Night zbilja nemate šta novo videti. Dve komšijske porodice koje su do danas poslepodne živele srećno & dobrosusedski odjednom više nisu toliko dobronamerne jedna prema drugoj. Bogatija porodica koja živi zabarikadirana u nekakvoj sigurnosnoj kući ne želi da primi u svoje zabravljene odaje one s kojima je do juče pila kavu, jela pogaču & so i gledala Grand Show. Bogataši se odlučuju na spasavanje svog doskora bogatog dupeta koje će uskoro postati mrtvo izgriženo dupe jer od hordi zombija spasa niđe nema. Radnja filma je pametno razbijena na prikazivanje dveju porodica čime se izbegla monotonija a posmatramo još i neke druge likove i njihove dogodovštine poput savršeno glupog i apsolutno suvišnog policajca.


Dinamika je glavni adut Zombi Night jer se na ekranu gotovo uvek nešto dešava. Sad, što su ta dešavanja najčešće glupa i bez imalo racionalnosti potpuno je druga stvar. Dok bogataška porodica ima svojih problema u zamandaljenoj kući (hint: nikada za bebisiterku ne zapošljavajte izludelu vernicu koja žudi za trenutkom kada će Zemlja roditi svoje mrtve; ukoliko se to ipak desi prvi metak namenite upravo njoj) siromašnija porodica ima svojih problema i pokušava da dođe do neke sigurne lokacije. Na nesreću, to im teško polazi za rukama i nogama, dva puta dolaze do groblja iz čijih raka kuljaju zombiji, redovno se sklanjaju u dobro vidljive i osvetljene prostore a kao finale – spas pronalaze u mauzoleju. Da li su na trenutak pomislili da će i leševi iz mauzoleja ustati baš poput onih sa groblja? Logike u ovom filmu baš i nema, likovi nešto rade i pokušavaju raznorazne stvari samo da ne bi sedeli pa osim pomenutih gluposti vidimo i kako se bez razloga razdvajaju, nikada ne traže hladno oružje za obračun sa presporim zombijima, čak i kada upotrebe neko oružje vrlo brzo ga se sa gađanjem oslobađaju, napuštaju sigurne prostorije bez razloga samo da bi se film nekako dalje odvijao i slično. Vidimo i takve gluposti kao što su eksplozija automobila bez ikakvog razloga, mrtvačnica koja se nalazi odmah pored dežurane u policijskoj stanici, policajca koji patrolira sa automatskom puškom, vrata koja se zabarikadiraju iznutra iako se otvaraju ka spolja itd.


Likovi su tradicionalno asylumovsko neubedljivi i nema nijednog harizmatičnog lika koga bi nam bilo žao nakon što ga zombiji izjedu. Možda je tinejdžerka imala potencijala da postane mnogo zanimljivija jer je sa nekoliko efektnih ubistava kamenom doprinela kasnijoj fazi filma. Umesto toga autori su se odlučili da fokus usmere na nedovoljno ubedljivu Daryl Hannahu od koje sam očekivao mnogo više bez obzira na glup scenario; ovako je umesto nje u filmu mogla da bude i nepoznata glumica u glavnoj ulozi, plus bi ekipa filmadžija uštedela zelembaće. Ostatak glumačke ekipe je standardan TV SyFy produkciji a i likovi su takvi, bez smisla i pameti u glavi, sa samo jednom svrhom: da zombiji imaju šta da jedu. Recimo, policajac je ubačen samo da se popuni film i nema bukvalno nikakvu svrhu, čak nije ni zanimljiv poput pomahnitalog vernika u Zone of the Dead. Jednostavno – policajac je mimo svih rezona i zdrave logike na zadatku, hvata kradljivce televizora dok oko njega haraju horde zombija, kasnije ide po pozivu slepe gospođe iako zdrava logika govori da bi u takvoj apokalipsi prvenstveno spasao samog sebe, poput onog pandura iz World War Z.


Zombie Night jeste slab film ukoliko očekujete prvoklasno i logično zombi ostvarenje. Ukoliko očekujete besmislenu TV zombi zabavu, što Zombie Night i jeste, može vas zabaviti i nasmejati, prvenstveno zbog gluposti koje se konstantno dešavaju na ekranu. Zbog ovoga i preporučujem da ako već morate da ga pogledate to učinite u dobro raspoloženom društvu ljubitelja zombija.

+ izgled zombija je vrlo dobar
+ dinamičan film pun „situacija“
— glupa i neoriginalna radnja
— neracionalna ponašanja likova
— mnogo scena za kritiku i podsmeh

Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment