Friday, July 4, 2014

The Child's Eye (Tung ngaan ) (2010)


Režija: Oxide Pang Chun, Danny Pang
Uloge: Rainie Yang, Elanne Kwong, Shawn Yue
Pogledajte još: Bangkok Haunted (2001)

The Child's Eye je film koji potpisuju Pang braća, blizanci koji svoju kreativnost ispoljavaju kako samostalno tako i radeći zajedno. Verovatno najpoznatiji su po nekoliko nastavaka hororca The Eye a deluje kao da je The Child's Eye zamišljen kao komercijalniji spin-off koji bi im uz upotrebu modernih tehnologija (čitaj: famozni 3D) doneo pune šake zelembaća. Nisam siguran koliko su braća uspela u ovoj nameri ali sam siguran da su sposobni za mnogo veće domete, budući da je jedan od braće, Oxide Pang, odgovoran za odlični Ab-normal Beauty.


Šestoro hongkongških studenata dolazi u Bangkok na provod ali nažalost baš u vreme velikih demonstracija. Agresija i haos na ulicama, borbe sa policijom, suzavac i kuršumi su doveli do toga da je aerodrom zatvoren a do svog hotela ne mogu ni doći jer je pola grada blokirano. Taksista im preporučuje jedan hotelčić koji je u blizini, klinci pristaju na to a deluje da drugog izbora nisu ni imali. Sledeći put umesto Bangkoka neka za odmor izaberu Somaliju, Avganistan a deluje da ni Ukrajina ovih dana nije za bacanje. Ovo kažem jer je evidentno da klincima nikada nije dosta adrenalina, samo izazivaju zlu sudbu a posle im je đavo kriv. Zapravo duhovi u ovom slučaju. Ne znajući šta će od sebe izlaze na ulicu da vide te demonstracije i zatiču se između kordona policije i razularenih demonstranata željnih policijske krvi. U trenutku trena za jednu studentkinju to ne bejaše najstrašnije; ona vide jednu mrtvu ruku koja pokuša da je zgrabi a zatim se onesvesti. Osvesti se u hotelskoj sobi samo da bi postala svesna da je ovo početak nemilih događaja i da će joj se priviđenja sve češće dešavati. Ali ne samo njoj.


Već za vreme večere tri studenta nestaju pa naše tri studentkinje moraju da ih pronađu kako znaju i umeju. Ma koliko da ovo deluje glupo na papiru u filmu nije toliko loše; barem smo uskraćeni za kosooke tipove a svu našu pažnju usredsređujemo na tri više nego simpatične devojke. Njihova gluma na stranu (kao i cele nabacane ekipe u filmu) ali devojke su lepuškaste i to mi je bilo dovoljno da neke delove filma pratim sa većom pažnjom nego što bi inače. Dakle, devojke traže svoje momkove i završavaju u podzemlju ispod hotela. Tu otkrivaju tajnu koja je ključna za oslobađanje zatočenih turista, tajnu davne tragedije i bizarna dešavanja koja kulminiraju sa bizarnom kreaturom koja je pola dete pola pas. Ova kreatura je zapravo vrhunac filma pa iako se za razliku od duhova ne vidi dovoljno jasno ipak je najstrašnije i najjezivije što ovaj film ima da ponudi. Šteta je što prisustvo duhova nije smanjeno ili izbačeno, što nije izbačen apsolutno nepotrebni 3D a sredstva usmerena na dete-psa. Film bi bio mnogo efektniji i retko kome ne bi ostao u sećanju.


Balans je jedan od problema filma a razlog tome treba tražiti upravo u dvojcu iza kamera i scenarija koji su, pretpostavljam, vukli na različite strane. Tako uvod deluje dosta neozbiljno, gotovo poput nekog teen horora, to prelazi u dosta generički azijski horor o duhovima a zatim kulminira u jednoj šokantnoj i potresnoj, tužnoj završnici prepunoj tragedije koja se dešava na nekoliko nivoa. Da je ceo film poput pomenute poslednje trećine vredeo bi nečemu; ovako je njegova ozbiljnost nepovratno uzdrmana tinejdžarijama s početka i duhovima koji se pojavljuju samo njihovog prisustva radi. Famozni 3D je posebna priča jer scene u kojima ruka ide u pravcu gledaoca ili nož leti prema nama možda imaju svoju funkciju u 3D bioskopu ali na ekranu TV-a izgledaju nepotrebno i preanimirano. Još jedna greška koja je morala biti izbegnuta je glasovna sinhronozacija. Svesni toga da zapadna a pogotovo prekookeanska publika neće gledati njihov film ukoliko mora da čita titl autori su film glasovno sinhronizovali ali to u najvećem delu filma nije ni malo ubedljivo a tonalitet glasova ne odgovara karakterizaciji likova koje posmatramo.


The Child's Eye je komercijalni tinejdžerski film o duhovima u kojem je sasvim bespotrebno protraćena ideja o monstrumu iz podruma. Samo zahvaljujući autorima ova sasvim jeziva pojava kod mnogih neće ni biti primećena budući da će film izgasiti već posle polovine, ugušeni mediokritetskim zapletom, sumnjivom glumom dodatno narušenom katastrofalnom glasovnom sinhronizacijom i besmislenim duhovima.


+ dete pas
+ simpatične glumice
— neubedljiva prva trećina filma
— glasovna sinhronizacija
— neubedljivi i bespotrebni duhovi

Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment