Thursday, July 10, 2014

Malignant (2013)


Režija: Brian Avenet-Bradley
Uloge: Gary Cairns, Brad Dourif, Nick Nicotera
Pogledajte još: Cat's Eye (1985)

Nisu mi poznati naslovi poput Freez'er, Ghost of the Needle ili Dark Remains ali bi mogao u narednom periodu da im posvetim pažnju budući da je Malignant, takođe od režisera Brian Avenet-Bradleya, dobar i zanimljiv film, čak i pristojno originalan. Malignant kombinuje nekoliko žanrova, pre svih horor, naučnu fantastiku i triler kao i nekoliko tematika, od kojih su najdominantije tuga, zalazak u privatnost, zloupotreba medicine i paranoja. U kombinaciji sa dobrom glumačkom postavom i odličnim tehničkim kvalitetima ljubiteljima SF triler horora ovaj film se sam preporučuje.


Malignant počinje dosta tužno i u skladu sa svojim nazivom. Nakon srećnog ali kratkog braka Allex ostaje bez svoje voljene koja umire od raka. Tužne scene, koje su mi ovih dana još tužnije, ne nagoveštavaju u kojem pravcu će se film odvijati. Skrhan bolom Alex pada u depresiju i predaje se svakodnevnom opijanju i bežanju od realnosti. Alkohol preti da mu upropasti i posao budući da su njegova kašnjenja na isti česta. To nije najgore što će mu se desiti. Dok je jedne noći bio van svesti od alkohola biva otet od ludog naučnika i ugrađen mu je implant, koga Alex u početku nije svestan. Kada se sledećeg jutra probudio video je šav na grudima, za koji u lokalnoj bolnici kažu da je nastao kao rezultat sinoćne kafanske tuče, ali i nešto strašnije: video je e-mail na svom laptopu a u e-mailu klip u kojem Alex ubija pijanog beskućnika. Šok zbog snimka prekida telefonski poziv sa nepoznatog broja i glas ludog naučnika koji upozorava Alexa da će se ovo desiti svaki put kada se opije i onesvesti. Alex ne veruje u ono što mu se dešava a ostaviti alkohol nije nimalo lako. Zbog toga se nesvesna ubistva ponavljaju i to svaki put u gorim oblicima.


Alex istovremeno pokušava da pobegne i od alkohola i od ludog naučnika ali ne uspeva ni u jednom ni u drugom. Čak ni beg u pustinju mu mnogo ne pomaže budući da je zlo koje upravlja njime svuda unaokolo i da skoro nema od koga da očekuje podršku i da zatraži pomoć. Poruka je ovde jasna, Alex će morati sam da se očisti, da situaciju uzme u svoje ruke i izbori se sa svojim gubitkom, sa naučnikom, sa implantom, sa alkoholom i sa svojim bolesnim i u materijalnu korist obolelim okruženjem. Ovo uključuje kadrove sa nekoliko manje-više upečatljivih lokacija od kojih je najupečatljivija pustinja a najmanje naučnikova labaratorija. Budući da ovo nije čistokrvni horor kadrovi koje gledamo su savršeno vidljivi a većina filma se dešava po danu. Tehničke karakteristike filma su odlične, slika je kristalno jasna, režija je dobra a malobrojni kasting odličan. Završetak filma je možda očekivan ali i zadovoljavajući jer mi je više preko glave dvosmislenih i nejasnih završetaka koji mnogo više otvaraju nego što zatvaraju.


I pored zanimljive priče film ima i nekoliko problema od kojih manjak napetosti i nije najveći. Jedan od problema je neverovatnost, što će zasmetati ukoliko ovaj film ne posmatrate kao SF. Jedan jedini naučnik koji vodi svoju tajnu labaratoriju i vrši ekperimente na otetim ljudima gde im brzom brzinom ugrašuje raznorazne gadžete po telu ili čačka pincetama po mozgu nije nešto što izgleda plauzabilno. Dalje, njegove otmice i ubistva koja se dešavaju izgleda ne zanimaju nikoga pa se policija u filmu ni ne spominje a kamoli da se vidi. Kasting je malobrojan ali zadovoljavajući. Izdvaja se Brad Dourif (horor fanovima najpoznatiji kao glas Chuckieja u Child's Play) u ulozi ludog naučnika koji posebno ludo izgleda dok izvodi lobotomiju na pacijentima i to koristeći starinsku tehnologiju.


Malignant je mestimično naivan film u svom toku ali sa druge strane i dubok film koji govori o tugi, o gubitku, o suočavanju sa istim a zatim i o zavisnosti i nastavku života sa svim ovim bremenom na leđima. Malignant je i simpatični indie triler SF filmčić pa mu mogu pristupiti svi oni koji imaju afiniteta prema pomenutim žanrovima kao i prema filmovima koji uključuju ludog doktora.

+ zanimljiva i originalna priča
+ dosta poruka i metafora
+ Brad Dourif u ulozi ludog naučnika
— nelogičnosti i neubedljivosti
— neki likovi su mogli biti ubedljiviji

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment