Saturday, July 26, 2014

Witchboard (1986)


Režija: Kevin Tenney
Uloge: Todd Allen, Tawny Kitaen, Clare Bristol
Pogledajte još: Don't Panic (1988)

Jedan od filmova koji sam nekoliko puta gledao u detinjstvu je i Witchboard pa sam rešio da ga pogledam ovih toplih dana, nakon pauze od „samo“ dve decenije. Kod posmatranja filmova koje smo gledali veoma davno se uvek postavlja pitanje: da li su nam se svideli jer smo tada bili deca ili je film zaista dobar. Kao i obično istina je negde na sredini ali je činjenica da je Witchboard i dalje vredan gledanja iz nekoliko razloga. Takođe, činjenica je da će se mlađoj generaciji teško svideti.


Film započinje žurkom kod Linde koja sa današnjim žurkama nema gotovo ništa zajedničko osim alkohola. Kruna provoda je pričanje strašnih priča a da bi efektnije potkrepio niz šokantnih i uznemirujućih činjenica Brandon stavlja ouija tablu na sto i počinje da priziva duha Davida, svog starog „poznanika“. David mu odgovara ali to većinu prisutnih ne uspeva da ubedi da u pitanju ipak nije neka prevara. Žurka se završila, svi su otišli kući, dnevni boravak je haosu i neredu a ouija tabla je ostala zaboravljena od svog vlasnika. Lindu je nešto privuklo da tablu ponovo stavi u funkciju i ostvari kontakt sa Davidom. Kontakt je uspostavljen ali neiskusna Linda ne zna da ne razgovara sa Davidom, desetogodišnjim duhom davno nastradalog dečaka, već sa mnogo opasnijim i zlonamernijim duhom koji se lažno predstavlja. Naime, ukoliko se ouija tabla koristi samostalno, bez podrške druge osobe, osoba koja drži tablu je veoma osetljiva na kontakte „sa druge strane“. „Sa druge strane“ postoje raznorazni duhovi, pa i oni zli koji će pokušati da iskoriste tu priliku.


U početku će duh biti ljubazan i druželjubiv a kod osobe sa kojom kontaktira će stvoriti zavisnost od korišćenja table, takozvanu slobodoumnu zamku. U tom trenutku duh će se promeniti i ljubaznost zameniti čistim zlom. Počeće da teroriše osobu i sve njene prijatelje i poznanike na taj način lomeći njen otpor sve dok je sasvim ne slomi i nakon toga zaposedne. Sve ove promene kod Linde njen verenik neće shvatiti na vreme a i ono što primeti pripisaće njenoj navodnoj trudnoći. Tek kada oko Linde počnu da padaju leševi videće da nešto zaista nije u redu, pozvaće Brandona da mu pomogne iako su njih dvojica u svađi već godinama jer su zaljubljeni u istu devojku. Čini se da su možda zakasnili i da je suviše dockan da se Linda spase iz kandži zlog duha. Odnosu Linde i njenog verenika je u ovom filmu posvećeno dosta pažnje, kao i odnosu verenika i Brandona, te njihovom dugogodišnjem sukobu. Dobra stvar je što se sve ipak nije završilo onako kako se  očekivalo bez obzira što ovakav razvoj događaja može da razočara neke gledaoce.


Witchboard uspeva da pruži gledaocu izuzetan feeling 80-ih godina što će umeti da ceni svako ko ih je proživeo i zapamtio po lepom. Možda najveći utisak je Linda, tačnije Tawny Kitaen koja je igra. Čak i oni mlađi gedaoci dotičnu prepoznaju iz hitova grupe Whitesnake. Tawny je svojevremeno bila u braku sa Davidom Coverdaleom pa se pojavila u četiri spota od kojih je Is This Love sigurno najpoznatiji. U ovom filmu Tawny je odlična, što glumom što svojom pojavom. Činjenica je da je njena crvena frizura sada out-of-date ali je činjenica da to ništa ne smeta sceni u kojoj se pojavljuje naga pot pušem. Ono što bi moglo smetati gledaocima je što Witchboard nije dovoljno strašan, što poseduje samo nekoliko scena ubistava i par scena gde se pojavljuje nevidljivi duh čije prisustvo vidimo po tome što se predmeti pomeraju. S druge strane tu je kristalno jasna slika, gotovo nepostojanje mračnih scena i odlična režija kojom autor pokušava da stvori Kubrickolike scene u prvoj polovini filma.


Jedna od sitnica koje doprinose filmu je kratko pojavljivanje isterivačice duhova koja prosipa spiritističke štoseve pre nego što je zli duh baci sa sprata na sunčani sat. Da je više ovakvih detalja, ili ubistava uopšte, film bi bio efektniji ali ni ovako nije gubljenje vremena, posebno za starije gledaoce. Za mlađe gledaoce ipak preporučujem da prvo pogledaju trailer.

+ Tawny Kitaen
+ režija, kamera, muzika
+ look & feel 80-ih
— malo strašnih scena
— uloga detektiva

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment