Sunday, July 6, 2014

The Visitant (2014)


Režija: Jon Binkowski
Uloge: Janie Michele Simms, Patty Bender, Stephen DeWoody
Pogledajte još: The Sacred (2012)

The Visitant je paranormalni indie triler film, možda suviše „tanak“ što se tiče jump scares scena ali sasvim zadovoljavajući što se tiče postignute atmosfere i sveukupne zanimljivosti. Film je napisao i režirao izvesni Jon Binkowski „poznat“ po hororu Scare Zone a The Visitant mu je drugi film u karijeri. Otežavajuća okolnost po ovaj film je što na tržištu postoji veliki broj mnogo izvikanijih i bolje produciranijih filmova na istu ili sličnu temu što će neminovno dovesti do toga da The Visitant a) ne pronađe svoj put do širokog broja gledalaca, i b) ne zadovolji gledaoce naviknute na više standarde.


U glavnoj ulozi je Samantha, mlada glumica bez angažmana koja vreme do svoje prve velike uloge koristi da „glumi“ vračaru i „proriče“ sudbinu. Dosadnu svakodnevnicu koja uključuje verbalnu prevaru naivnih ljudi menja dolazak agentice za nekretnine koja Samanthi izlaže svoj slučaj, gde je agentica progonjena već duže vreme a nije spavala poslednjih godinu dana. Samantha uzima agenticu za ruke i glumi obred pročišćenja tražeći od „entiteta“ da napusti njeno izmučeno telo i nađe sebi novi dom. To što je tražila to je i dobila, entity prelazi u drugu najbližu osobu a to je – upravo Samantha. I sad, već isto veče po povratku kući Sam počinje da doživljava čudne i neobjašnjive stvari, uređaji se pale sami od sebe, predmeti se pomeraju i oseća se nečije prisustvo. Stvari postaju još gore na godišnjicu pogibije njenog supruga te ona zove svoju prijateljicu da joj pomogne. No, čini se da je ovaj entity mnogo jači i podmukliji od prosečnog entityja a takođe se čini i da dolazak kod Samanthe i u njen dom nije sasvim slučajan.  


Tko se duha laća od duha će i stradati, kaže jedna stara poslovica, a na gledaocima je da otkriju da li će biti tako ili će The Visitant imati hepiend. The Visitant poseduje jednostavnu i pravolinijsku radnju, bez mnogo izletanja u nerazumljivo ili konfuzno i bez previše račvanja. Priča je pitka i neobavezna, ne previše originalna ali uvek dobrodošla ljubiteljima haunted filmova. Lokacija na kojoj se gotovo kompletan film dešava, a to je Samanthina kuća, je dovoljno jeziva da stvori nelagodan osećaj kod gledaoca a režiser filma uspeva da stvori kakvu-takvu atmosferu iako smo se filmova sličnog ranga a sa uspelijom atmosferom nagledali. Veći problem je smisao življenja mlade žene u građevini od stotinu soba; autor je pokušao da opravda svoju postavku time da je pokojni suprug bio antikvar pa mu je trebalo prostora za predmete iz celog sveta ali se u toku filma vidi da je za njih koristio samo jednu ili dve prostorije. Utisak je da čak i nekakve lokacije gde porodica dolazi u svoju novu kuću za koju ne znaju da je ukleta imaju više smisla od ove i da bi u ovom slučaju kućerina bila pošto-poto prodata (zar polu-zaposlena lažna vračara ima sredstava za održavanje ovako velikog zdanja?).


Glumačka postava je malobrojna i sastoji se od samo nekoliko karaktera. To nije veliki problem budući da se dobro uklapa u minimalistički koncept i jednostavnu lokacijski izolovanu priču koju film obrađuje. Janie Michele Simms, iliti Michele Feren kako se zvala dok je bila udata, je simpatična i dobro vlada ekranom posebno imajući u vidu da se gotovo tokom celog toka filma na ekranu nalazi samo ona. Ni za jedan trenutak ne ispušta situaciju iz ruku i ostaje dominantna u svakom kadru, s tim što u trenucima straha i panike ostaje za nijansu manje ubedljivija. Samanthina prijateljica je zato konstantno manje ubedljiva i ne deluje da vlada materijom i znanjem koje prosipa unaokolo. Ipak, ona je sporedni i prilično zanemarljiv lik. The Visitant i pored nekoliko strašnih scena i preokreta ne uspeva da dovoljno zastraši ili iznenadi iskusnijeg gledaoca, ali ljubiteljima skromnih i malih haunted filmova može da pruži dovoljno.


Iako se smatram iskusnijim gledaocem gledanje ovog filma mi je veoma brzo proteklo što dovoljno govori da i jedan ovako mali i jednostavan film, sniman sa minimalnim kastingom, sa skromnim budžetom i na samo dve-tri lokacije može biti dovoljno zanimljiv. Ipak, oni koji žele punokrvni i jako strašan horor film sa barem nekolicinom strašnih scena za „štrecanje“ treba da ga zaobiđu u širokom luku.

+ odlična lokacija
+ Michele Feren
+ tehničke karakteristike
— neoriginalnost
— malo horor scena

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment