Monday, December 15, 2014

13B: Fear Has a New Address (2009)


Režija: Vikram K. Kumar
Uloge: Madhavan, Neetu Chandra, Poonam Dhillon
Pogledajte još: Bhoot (2003)

13B, sa pomalo pretencioznim podnaslovom „Fear Has a New Address“, je indijski psihološki paranormalni triler horor čiji originalni naslov u prevodu glasi „Svi su dobro“. Ovo indijsko iskustvo vas neće oduvati svojom originalnošću, neće vas zaprepastiti, niti zaplašiti (možda je najstrašniji detalj u vezi ovog filma njegov omot) ali je zbilja zanimljivo iskustvo pre svega jer se tipična zapadnjačka tema o duhovima i zaposednutostima odvija na potpuno drugačijem mestu, u drugom okruženju i među drugačijom kulturom.


Osmočlana porodica se useljava u novokupljeni liksuzni stan a čudne stvari počinju da se dešavaju gotovo istog časa. Neko vreme treba da prođe dok glava kuće, šef gradilišta Manohar, ne shvati da incidenti nikako nisu slučajni. Prvo se mleko ukiseli svako jutro, zatim lift ne radi ali isključivo kada je Manohar u njemu, zatim je struja u stanu mestimično izuzetno visokog napona a zidovi u sobi za molitve suviše tvrdi da bi se bilo čime izbušili. Manohar prvi put počinje da sumnja da nešto zbilja nije u redu kada ne uspeva da se slika mobilnim telefonom; dok to uspeva na bilo kojem drugom mestu fotografije koje načini u stanu su veoma uvrnute. Nekako istovremeno na 13. kanalu televizije počinje da se prikazuje indijska telenovela čijih osmoro junaka proživljava potpuno istovetne događaje kao Manoharova porodica. Kada počnu de se dešavaju tragedije Manohar biva primoran da gleda TV seriju da bi bio spreman na užasne stvari koje tek dolaze.


Početak filma je pomalo razvučen, uostalom kao i ceo film koji je definitivno mogao biti kraći (traje celih 146 minuta). Uvod je netipičan za zapadnjačke horor standarde i verovatno mnogo više podseća na telenovele nego na horor film (ovo ne mogu da potvrdim jer dotične ne gledam duže od jedne sekunde prilikom šaltanja kanala). Ipak, ima nečeg drugačijeg tokom uvoda i neke poluduhovitosti koja je suviše netipična za žanr. Nakon uvoda, kada loše stvari krenu da se dešavaju Manoharu i njegovoj porodici, menja se i kamera i stil snimanja, dajući nam neka standardna rešenja, pristojno režirane scene i više misteriozan nego strašan tok filma. Sve ovo je potpomognuto odličnom orkestralnom muzikom, barem u većem delu filma. Film poseduje nekoliko scena sa nekakvom teen muzikom što je svakako promašaj, kao i dva romantična intermeca koja deluju kao da su iz nekog drugog filma. Potpuno pogrešna odluka, ukoliko je autoru filma bila ideja da film približi zapadnoj publici koja nije navikla da u sred (horor ili triler) filma gleda tinejdžerski muzički spot.


I pored toga što radnja filma sadrži dosta klišea (davna tragedija koja se desila na istom mestu, duhovi koji žele da se ispravi nepravda itd.) i dosta nerealnih elemenata (porodica ne primećuje da se događaji u seriji poklapaju sa njihovim životom, već to samo Manohar primećuje) 13B mi je bio dosta zanimljiv pre svega zbog TV serije koja se odvija u filmu i njenih katastrofalnih posledica po život porodice. Misterija koja se otkriva na kraju filma je nepredvidljiva, ne toliko očigledna i u rangu sličnih filmova. Režija je takođe na visokom nivou a čovek iza kamere se iznenađujuće dobro snalazi u žanru u kojem nema iskustva. Ono što mi se nije svidelo su neki montirani delovi slike, što se radi i u zapadnim filmovima, ali je ovde previše očigledno. To je najprimetnije kod slika na TV aparatima i mobilnim telefonima. Sledeće, ambijent u luksuznom stanu nije dovoljno jeziv jer je suviše osvetljen, baš kao u kakvoj indijskoj seriji. I poslednje, i pored zadovoljavajuće glumačke postave ima nekoliko likova koji nisu sasvim ubedljivi (retardirani brat, naprimer).


13B je film koji je pogodan samo za ljubitelje egzotike i onima koji žele da otkriju nešto novo i drugačije, ne toliko zbog same teme filma i dešavanja na ekranu koliko zbog sveukupnog ambijenta, govora i prikaza horor događaja u okruženju drugačije kulture. Prosečni gledalac će ovde pronaći mnogo mana zbog kojih će film isključiti već nakon samog početka tako da preporučujem da filmu pristupite sa rezervom. Ako ništa drugo 13B je vrlo zgodan da ga podmetnete majci, babi, devojci, snaji ili šurnjaji koja je navikla na indijske serije, pa da vidite kako će se iznenaditi kada na polovini filma vidi krvavu sobu ili neke druge scene na koje nije navikla.

+ drugačiji pogled na paranormalni film
+ TV serija koja prikazuje život likova filma
— dobra muzička podloga ali loš soundtrack
— neki neubedljivi likovi i ne-horor scene
— dva neprikladna muzička intermeca


 Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment