Tuesday, December 9, 2014

Exists (2014)


Režija: Eduardo Sánchez
Uloge: Samuel Davis, Dora Madison Burge, Roger Edwards

Možda ime Eduarda Sáncheza nekima neće biti poznato ali su za njegov prvenac The Blair Witch Project definitivno svi čuli. Nakon ovog hita, koji je i zaslužan za najezdu found footage horora, dotični je posle duže pauze snimio oslabi Altered, nešto bolji Lovely Molly i jedan zanimljiv FF segment u V/H/S/2. Poprilično tanko za jednog takvog autora ali to nije tema teksta već njegov najnoviji film – Exists. Nakon tumaranja po raznim podžanrovima i stilovima snimanja Sánchez se vratio onome što najbolje zna – found footageu.


Found footage izgleda ne može da egzistira bez grupice antipatičnih klinaca koji odlaze u vokojebinu, pa tako ovde posmatramo dvojicu braće koji sa tamnoputim prijateljem i dve cure odlaze u kolibu svog ujaka. To što je ujak pre nekoliko godina pobegao iz dotične kolibe glavom bez obzira uopšte nije važno a ujakove priče o dlakavom čudovištu koje ordinira okolinom i koje ga je jednom prilikom na smrt preplašilo klinci prepričavaju sa podsmehom. Već prilikom dolaska u ujakovu kolibu ekipa automobilom udara nešto što nisu ni videli, što je prilično neverovatno jer to što su udarili je ogromno, dlakavo, udarili su ga frontalno u po bela dana. Uglavnom, udarenog nema, ima nešto dugačkih dlaka na razbijenom fenjeru džipa tek toliko da klinci posumnjaju da možda i nešto nije u redu, i da je ludi ujak možda ipak imao pravo. Već iste večeri umesto unapred isplanirane žurke, trave & seksa klinci se tresu od straha zbog rike njima nepoznatog čudovišta koja se čuje iz svih pravaca okolne šume.


Jedini koji želi da upozna čudovište je naduvani bradonja, stručnjak za travu i video opremu, što je ofkors dovelo do toga da kamerama pokrije sve bitne lokacije gde su napravljeni snimci koje mi gledaoci gledamo. Ovo još nekako i može da prođe ali poput gotovo svakog found footage filma i ovde likovi nosaju kamere u rukama u raznoraznim situacijama, čak i onda kada im život visi o koncu, što definitivno nije realno. Kao što nije realno ni zanemarivanje ujakove priče tako nije realno ni ponašanje likova, a pre svega bradonje. Dotični želi da pronađe čudovište, za koga nešto kasnije otkriva da je glavom a pre svega bradom Bigfoot, i rečima mu se obraća kao da pa ovaj govori engleski jezik naroda i narodnosti. Scena kada čuje Bigfoota u grmlju i obraća mu se rečima „Hello? Mr.Sasquatch? I just want to be friends“ deluju zaista glupo. Ipak, kada se sve sabere i oduzme – osim nekoliko situacija Exists ne karakteriše previše debilno ponašanje aktera niti suviše nerezonski postupci, barem ako ga poredimo sa prosečnim nerezonskim FF filmom poslednjih godina.


Exists ipak nije fascinantan film već samo prosečan i to pod uslovom da volite ovakav stil snimanja. Ime reditelja na omotu filma i ponosni natpis „from the director of The Blair Witch Project“ stvara veća očekivanja gledalaca koji nisu nagrađeni ničim što do sada nisu videli bezbroj puta. Da se Exists pojavio pre 10-15 godina možda bi danas imao kultni status, ali do kraja 2014. godine smo se već nagledali nesimpatičnih klinaca koji bezglavo odlaze u šumetinu, koji iracionalno snimaju sve i svašta (radi popularnosti na Youtubeu, kao u ovom filmu) a potom se kamera trese li trese jer beže od nečega što se uglavnom ni ne vidi, dok drže svoje smartfonove iznad glava i mašući pokušavaju da uhvate signal mobilnog telefona koga naravno nema ni od digitalnog korova. Jedino originalno ovde je sam Bigfoot ali u poređenju sa, naprimer, trolovima ni čupava zver nije baš fascinantna. Kompletan Exists je mestimično dosta napet, dinamičan ali nedovoljno strašan. Utešno je to što se većina filma dešava po danu pa smo barem pošteđeni mračnih & zelenih drmusavih scena.


Dobar izgled Bigfoota i nekoliko odličnih scena (pre svih scena u podrumu i u kamp prikolici) su malo da bi jedan film bio ocenjen dobrom ocenom. Exists će se pre svega svideti nezahtevnim gledaocima kojima će pružiti jednokratnu zabavu ili onima koji iz nekog razloga moraju da pogledaju svaki found footage horor koji se pojavi na netu. Exists nije toliko loš film koliko je prosečan, bez ijedne scene koje bismo se sećali, barem ukoliko nismo pasionirani ljubitelji Bigfoota.

+ izgled Bigfoota
+ nekoliko odličnih i napetih scena
— naivan zaplet; neki glupi delovi
— tipični found footage klišei
— antipatični likovi; nedovoljno strašan


 Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment