Wednesday, December 17, 2014

Zombeavers (2014)


Režija: Jordan Rubin
Uloge: Rachel Melvin, Cortney Palm, Lexi Atkins
Pogledajte još: Sharknado (2013)

Jedno je sigurno – kada čujete naziv ovog filma odmah ćete znati o čemu se radi: o zombijima i o dabrovima. Zombeavers je horor komedija koja nije sasvim ni strašna ni smešna. Verovatno najsmešnije u celom filmu je sam naziv, posebno za prekookeansku publiku gde reč „dabar“ ne označava samo zubatu vodenu životinju. Kada se iscrpi sav „smeh“ koji nastaje od besomučnog korištenja „beaver“ reči ostaje malo toga duhovitog a film prerasta u nesmešnu horor parodiju koja svesno baca pred gledaoca brojne filmske klišeje.


Filmskim klišeom i počinje film: „nesrećnim slučajem“ jedan od buradi završava u obližnjoj reci i doplovljava do brane koju su napravili dabrovi. Šta je bilo u buretu niko ne zna ali se jasno vidi da njegova sadržina svetli zeleno što bi moglo da znači da je radioaktivno, jel. Uglavnom, dabrovi su potrovani i pobijeni, pa su onda namrtvo oživeli a baš u njihovu blizinu dolazi mala ali odabrana grupa devojaka za kojom će doći još odabranija grupa mladića, čisto da bude zadovoljen horor standard „jedan na jednu“. Velike priče u ovom filmu zapravo i nema, veoma brzo će se ukućani kolibe uveriti da nisu sasvim bezbedni, da zombiji dabrovi hoće da ih popapaju, signala za mobilni telefon nema, putevi su blokirani pa naši junaci moraju da spašavaju svoje zadnjice kako znaju i umeju.


Ako ništa drugo film je u svojoj drugoj polovini dosta dinamičan. Problem može biti što je potrebno doći do te druge polovine i pregrmeti besmisleni teen uvod u kojem se ne dešava ništa značajno, ako izuzmemo žurke, duvanje, seks, neuspele štoseve i sve ono što uvek iznova gledamo u horor filmovima čekajući da akcija počne. Akcija u ovom filmu će biti uspela za svakog gledaoca koji uspe da pređe preko izgleda samih dabrova koji su u većini slučajeva urađeni kao makete, dakle bez upotrebe animacije. Meni se ovakav izgled dabrova svideo jer izgleda retro ali mnogim gledaocima nije pa budite upozoreni. Dabrovi osim što šegaju stabla šegaju i udove, vratove a i pored toga što su mrtvi poseduju mozak mnogo većeg kapaciteta nego što je bio kada su bili živi pa znaju da treba da onesposobe automobil, da preseku telefonske linije i slično.


Zombeavers bi mnogo bolje funkcionisao kao duhoviti film nego kao komedija, barem ukoliko je gledalac stariji. Brojni štosevi koji se tiču seksa, polnih organa, pedera, pušenja raznoraznih stvari i slično naprosto nisu smešni i graniče se sa dobrim ukusom. Na prste jedne ruke se mogu nabrojati scene koje su zaista duhovite a mislim da sam se nasmejao jednom ili dva puta tokom celog trajanja filma. Trajanje filma je jedva podnošljivo jer do akcije treba preživeti polučasovni uvod a film traje jedva 70 minuta. Neki gledaoci će uživati posmatrajući zgodna anoreksična ženska tela i glumice koje usiljeno žele da pokažu svoje grudi, oni drugi će uživati u kvalitetnoj fotografiji i prelepom ambijentu dok će oni treći žaliti što neke dobre ideje nisu zaživele ili čak dobile celovečernji film. Ovo poslednje imam na umu zbog veoma dobre završnice kada se zaraženi tinejdžeri pretvaraju u dvonoge dabrove, sa sve ogromnim zubima i pljosnatim dabrovskim repom.


Zombeavers zapravo nije previše dobro definisan film i on najčešće ne zna šta hoće da bude, tinejdžerska komedija, bizarni horor ili naprosto parodija žanra. Mestimično je jedno, drugo ili treće ali najređe dobar film. Nije da je njegovo gledanje gubljenje vremena samo će malo ko biti zadovoljan viđenim.

+ odlične tehničke karakteristike i ambijent
+ dabrovi su postali zombiji a ljudi zombi-dabrovi
+ izgled dabrova zombija je urađen bez animacija...
— ...ali se baš ovo mnogima neće dopasti
— neuspeo i neukusan humor; prokockane ideje


 Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment