Saturday, December 13, 2014

Dead Within (2014)


Režija: Ben Wagner
Uloge: Amy Cale Peterson, Dean Chekvala, J. Claude Deering
Pogledajte još: The Battery (2012)

Dead Within je mikrobudžetni film koji koristi klasičnu horor postavku da ispriča priču koja nije vezana samo za horor kao takav već kao kritiku današnjeg društva, opšte otuđenosti, usamljenosti i ogromnog nepoverenja čak i u najbliže. Kao takav Dead Within će više prijati onima koji nisu horor fanovi i koji kada pročitaju reč „zombi“ na ekranima ne moraju da gledaju horde mrtvaca i dvočasovnu akciju. Ovde junaci jesu u kolibi u šumi, jeste se desila apokalipsa, okolo zaista hodaju zombiji a svet je zaista došao do ivice. Sve se to desilo a ništa od toga nismo videli, videli smo samo ono kako se oseća jedan mladi bračni par.


Slike nekadašnjeg srećnog života vidimo samo tokom špice i kasnije u toku filma kao kratke flešbekove. Film počinje nakon šestomesečne agonije mladog bračnog para koji živi zabarikadiran u svojoj kolibi, danonoćno stražareći i strepeći od potencijalnih napada zombija. Film ne ulazi u to kako je došlo do njihove pojave, kako se svet menjao i koje su posledice toga; sve što vidimo su posledice situacije na jednu porodicu i njihov dom. Dok muškarac svakoga dana naoružan odlazi u spoljašnjost, u potrazi za hranom, municijom ili bilo čime što im može produžiti život za još neki dan, žena ostaje u svom izolovanom kutku oponašajući normalan život. Dok je jednim uhom oprezna da ne pravi preveliku buku koja može prizvati zaražene žena sprema kuću, čisti, pere posuđe, slika, svira gitaru ili se naprosto dosađuje; za razliku od muža koji svakodnevno izlazi u apokaliptični grad ona nije napustila dom već pola godine što mora da dovede do nekakvih posledica.


Dok su izlasci muža sve duži i sve neizvesniji, jer su lokacije koje mora da pohara sve udaljenije, žena sve dublje upada u psihološki haos i postaje sve nepoverljivija, nestabilnija ali i uplašenija, ne samo od zombija. Upravo ovim osećanjima se kompletan film bavi, kao metaforom za današnje društvo koje je krenulo pogrešnim smerom i kojim caruje strah, usamljenost, opšte nepoverenje. Iako se zombiji neprestano čuju njih ne možemo videti više od nekoliko sekundi a samo u nekoliko scena se vidi ono čime se zombiji karakterišu, tačnije crne oči i crna krv. Zombiji su prikazani isključivo zvučnim efektima što nimalo ne smeta da film povremeno bude strašan. Iako ne sadrži gotovo nikave specijalne efekte, ako se izuzmu crna kontaktna sočiva i prerađeno ulje, Dead Within u nekoliko navrata pruža prilično jezive scene i napetu horor atmosferu. Da li bi film bio jeziviji i strašniji da je u njega uloženo malo više novca ili bi se desilo upravo suprotno – ko će ga znati, ali je činjenica da ima nekoliko vrlo interesantnih scena, posebno u drugoj polovini filma.


Malobrojna glumačka postava je korektno obavila posao, posebno ako se ima u vidu da je ovo ipak nezavisni film napravljen pomoću štapa i kanapa. Nešto problema je vidljivo kod kamere, koja je inače korektna, ali u noćnim ili bržim scenama ne deluje dosta profesionalno. Ipak, takvih momenata je malo i film izgleda prilično korektno jer ono što nije bio u stanju nije ni pokušao prikazati. Ono što prikazuje je vrlo napeto u nekim trenucima ali će delu gledalaca biti i vrlo dosadno jer bi se kompletna radnja ovog filma mogla svesti i na 15-tominutni segment nekog omnibusa ili Zone Sumraka. No, ovaj film nije namenjen nestrpljivim gledaocima koji će gledanje filma napustiti ubrzo nakon početka. I sam nepoverljiv prema sličnim filmovima pronašao sam Dead Within kao vrlo zanimljiv, dobro osmišljen i višeslojan. Poslednje ali ne i najmanje važno – završetak filma ne ruinira ono što je do tada građeno, kao što to često imamo prilike da gledamo. 


Dead Within je odličan film koji nepravedno dobija slabe ocene, verovatno od onih gledalaca koji su očekivali zombi film sa hordama mrtvaka i gomilom efekata. Pristupite ovom filmu kao psihološkoj priči na izolovanom i klaustrofobičnom mestu, gde su zombiji samo slučajni povod za odvijanje psiholoških borbi i promene u pojedincu a ne kao razlog zabave, i on bi vam se mogao svideti.

+ višeslojna i dobro osmišljena psihološka priča
+ klaustrofobičan, izolovan i povremeno jeziv ambijent
+ dobro prikazan i odglumljen psihološki preobražaj
— u nekim trenucima se vidi izuzetno mali budžet
— nekima će smetati jednoličan ambijent i manjak horora


 Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment