Monday, December 29, 2014

[REC] 4: Apocalypse (2014)


Režija: Jaume Balagueró
Uloge: Manuela Velasco, Javier Botet, Paco Manzanedo
Pogledajte još: [Rec] (2007)

Sedam godina nakon opšteprihvaćenog i mnogo hvaljenog prvenca stiže nam četvrti i (navodno) poslednji nastavak serijala. Radnja filma se direktno nastavlja na prva dva dela a ono što je zanimljivo je povratak glavne protagonistkinje prvenca Manuele Velasco. Tu je i režiser prva dva nastavka Jaume Balagueró ali tu više nije found footage kamera pa ako ste fan takvog stila snimanja eto prve zamerke u nizu. Bilo da ste fan prva dva nastavka ili vam se svideo treći brojne zamerke na Apocalypse su neminovnost. Samo od vaše tolerancije i od toga koliki ste fan serijala zavisi na kojoj ćete se brojki zaustaviti.


Nakon kraćeg prologa radnja se smešta na prekookeanski brod i tu ostaje do samog završetka. Ova novotarija u vidu „originalne“ lokacije je pomalo nespretno osmišljena ali je činjenica da jedan brod sa svim svojim kabinama, palubama i komorama daje kudikamo bolji ambijent od već dovoljno eksploatisanih zgrada iz ranijih nastavaka. Na pomenutom brodu se vrše izvesni eksperimenti virusom sa nejasnim ciljem. Ono što je mnogo bitnije je da se na brodu nalaze i neki zaraženi virusom a među njima i novinarka iz [REC] 1. Iako se čini da se dotična rešila bede virusa savršeno je jasno da tarapana samo što nije krenula. Virus sasvim očekivano beži iz laboratorije, kreće da kosi ljude počevši od kuhinje a mali klaustrofobični prostori i nedostatak bilo kakve municije ne daju baš prevelike mogućnosti za kalkulisanje i taktiku. Novinarka još jednom mora preživeti zombije a u tome će imati tek nekoliko pomoćnika na koje može računati.


Ambijent na brodu je dobar ali ništa bolji od nekih drugih filmova koji se odvijaju u sličnom okruženju, a takvih ima. Sve što karakteriše slične filmove vidimo i ovde; posmatramo jurnjave sa palube na palubu, kretanje zaraženih putem nadzornih kamera, klaustrofobične hodnike pune brzih zombija, prestanak rada motora, oluju koja nadolazi a kao šlag na tortu tu je i samouništenje broda samo da bi napetost bila još veća. Kada je o napetosti reč nje u filmu ima napretek, tu je dosta dinamičnih scena, nekoliko scena sa odličnim maskama i par scena sa odličnim ubistvima gde je highlight korištenje motora za čamac kao odbrambenog sredstva. Strašnih scena ima mnogo manje nego u prethodnicima kao da je film urađen malkice komercijalnije a, treba i to reći, ni stil snimanja ne pomaže da ono što gledamo izgleda strašnije već samo lakše za gledanje.


Autor u akcionim scenama koristi veoma brze kadrove tokom kojih se malo šta vidi, dakle bukvalno kao da gledamo FF, za što nema opravdanja jer su maske vrlo dobre kao i ukupan izgled zaraženih. Sasvim je poražavajuće što u kompletnom filmu nema nijedna scena za pamćenje, nema ni jednog originalnog ubistva, ni jedne replike ili bilo čega drugog. Jedina upečatljiva i originalna scena je majmunče u manjerki i to je to. Kada se ukupno sagleda [REC]4 može biti i lepo i ružno iskustvo, u zavisnosti od toga šta od njega očekujete. Ako očekujete samo zanimljiv film sa plitkom pričom, deja-vu ambijentom, dosta akcije, predvidljivim krajem i tek nekoliko horor scena onda bi vam se Apocalypse mogao više svideti nego meni. Međutim, ukoliko očekujete neko proširivanje originalne priče, razrešenje davnih dilema, odgovore na neka pitanja postavljena pre sedam godina pa ponovljena u još dva navrata, postavljanje novih horor standarda ili bilo šta drugo – ovde to nećete naći.


Čak i propagandna teza da je ovo finalni film franšize ne stoji; završetak je vrlo klimav pa ukoliko se buđelari producenata istanje može se početi sa sequelom/prequelom/rebootom ili čime sve ne. Zaključak: iako u filmu većina stvari deluje OK ja bih radije izabrao mladu u venčanici sa motornom testerom u ruci. [REC]4 nije gubljenje vremena, čak je većim delom i interesantan film, ali je apsolutno nepotrebno i nebitno iskustvo koje ni za trenutak ne deluje kao naslednih čuvenog prvenca i kao nastavak serijala koji na bilo koji način doprinosi kompletiranju priče.

+ dinamičan, napet i povremeno strašan film
+ povratak Manuele Velasco
+ brod je originalnije okruženje od zgrade
— malo odgovora, malo horora, malo originalnosti
— ni na koji način ne proširuje originalnu priču


 Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. kako film i kaže naslov...Apokalipsa ali u smislu katasrofa film lično ni priblizan predhodnim delovima

    ReplyDelete