Thursday, December 25, 2014

Extraterrestrial (2014)


Režija: Colin Minihan
Uloge: Brittany Allen, Freddie Stroma, Jesse Moss
Pogledajte još: The Arrival (1996)

Od strane famoznog dvojca koji se samonaziva Vicious Brothers (autori mnogo hvaljenih ali po mom mišljenju otankih Grave Encounters filmova) dolazi njihova sledeća tačka u karijeri kojoj je (autorski, scenaristički i režiserski) svemir cilj. Za sada su pomenuti dospeli samo u filmski svemir, a ukoliko je ovo što smo videli u Extraterrestrial sve što svemir kao bezgranični prostor za maštovitost i razbacivanje idejama ima da ponudi bolje da nigde nisu ni kretali iz izolovane ex-ludnice: iako ima toliko toga o čemu može da govori jedan horor/SF film čuvena braća se nisu udostojila nijedne nove idejice, kao da je bilo šta novo zakonom zabranjeno.


Već sam početak je deja-vu: iako je April planirala da odlazak u porodičnu kolibu u šumi bude jedan romantični vikend tokom kojeg će dati „korpu“ svom dečku Kyleu sve se pretvorilo u manje romantičnu žurku (sex, drugs & loša muzika) jer je pomenuti Kyle planirajući da zaprosi April poveo grupicu svojih antipatičnih prijatelja ne saopštavajući to svojoj devojci (a svaka devojka bi se tome obradovala, jel). Žurka traje, trave je sve manje, ovaj 'oće da prosi, ova odbija, dolazi do svađe, prijateljica miri, prijatelj sve snima (da bi bilo barem malo found footage snimaka) ali ejlijeni više ne imaše strpljenja da to sve posmatraju i zgađeni od lošeg uvoda filma i veštačke patetike rešiše da se spuste na zemlju. Zapravo, omela ih je kiša i loši meteorološki uslovi te se nisu prizemljili na baš najsrećniji način. Kada vidimo da se ni mnogo naprednije tehnologije od zemaljske ne snalaze u letnjoj kišici, tehnologije koje su prešle razdaljinu koju mi ne možemo ni da zamislimo, onda mi zemljani još i dobro izdržavamo s ovim našim limenim avionima.


Ako ništa drugo nakon pola sata smo barem lišeni besmislenog uvoda a radnja filma postaje dinamičnija. To naravno nikako ne znači da postaje smislenija jer ono što smeta od samog početka je besmisleno razdvajanje likova i guranje nosa u stvari koje ih se ne tiču a sve zarad daljeg odvijanja radnje. U tom smislu možemo posmatrati i pojavljivanja sporednih likova, dakle svih likova izvan grupice tinejdžera iz kolibe. Svi sporedni likovi su ubedljiviji od klinaca (posebno lik koga igra Michael Ironside, lik poludelog i napušenog vijentnamskog veterana koji vodi svoj privatni rat protiv izvanzemaljaca i sistema), zanimljiviji i film bi bio mnogo kvalitetniji i zanimljiviji da su oni glavni likovi a ne klinci iz čijih džepova ispada marihuana. Ali autori filma se ne daju zavesti, svi ovi sporedni likovi skončavaju veoma brzo ostavljajući prostora da se naši „simpatični“ junaci polako „obračunavaju“ sa vanzemaljcima praveći uvertiru za Veliko Finale čija je patetika bizarnih razmera.


Veliko problem ovog filma je što će vas svaka scena podsećati na neki od poznatijih SF ili horor filmova. Osim klasičnog The Cabin In The Woods uvoda sa grupicom tinejdžera tu je i izolovani lik koji na svojoj opremi prati dešavanja u orbiti, tu je zavera vlade SAD koja je potpisala (?) sporazum sa vanzemaljcima (eto šta ti je pravna država; poštuje potpisana akta nauštrb svojih građana), tu su vanzemaljci koji otimaju stanovnike radi nepoznatih istraživanja... Nekima sve ovo neće smetati ali se meni nije dopalo što film počinje poput tinejdžerskog horora, nastavlja se kao found footage, prelazi u Signs, a zatim preko ogavne ljubavne priče završava kao Independence Day. Ima tu još i „pozajmljenih“ delova raznoraznih modernih teen hororaca, Alien Abduction, ali i X Files. U celoj toj skalameriji raznoraznih ideja, da bi bili zadovoljeni raznorazni ukusi, likovi su se pogubili u realno gledajući oslabom scenariju pa preobražaji nekih (April naprimer, ili klinac koji postane agresivan) ne deluju nimalo ubedljivo. Scena sa vanzemaljcima nema puno jer i budžet nije bio preveliki a dotični izgledaju klasično: visoko tanko telo, ogromna glava sa crnim očima i troprste šake.


Iako se kod svakog SF filma mogu neprestano postavljati raznorazna pitanja Extraterrestrial ih po svom završetku ostavlja više otvorenih nego što ih ima na svom početku. Jedno od pitanja koje mene zanima jeste zašto bi kudikamo naprednija vrsta koja dolazi s drugog kraja galaksije i koja ima sposobnost da upravlja mislima i voljom svoje ljudske žrtve uopšte sletala na Zemlju i poštovala tamo neki sporazum na listu 'artije. Pre mi se čini da bi sa zemljanima postupila na slični „demokratski“ način kao oni alieni u Mars Attack!. Uglavnom, ocenu više filmu dajem samo zbog Michaela Ironsidea.

+ dinamičan film u svom središnjem delu
+ izgled vanzemaljaca u malobrojnim scenama
— kompletan film je već viđen ranije
— (ne)uspeli miks raznih ideja i stilova
— patetika; razvoj likova; sporedni glumci


 Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment