Sunday, December 7, 2014

20 Million Miles to Earth (1957)


Režija: Nathan Juran
Uloge: William Hopper, Joan Taylor, Thomas Browne Henry

20 Million Miles to Earth je naučno-fantastični monster film star skoro 60 godina ali i dalje dovoljno interesantan ljubiteljima filmske umetnosti tog vremena. Film je još poznat pod nazivom The Beast from Space što jasno opisuje radnju. Kompletan film je snimljen u Rimu i poseduje vrhunsku stop-motion tehnologiju tog vremena koja se i danas ne bi postidela pred CGI animacijama. Film je snimljen u crno-beloj tehnici radi uštede u budžetu ali se pre nekoliko godina pojavila restorirana verzija filma u koloru.


Ipak, crno-bela fotografija daje poseban šmek starim filmovima pa nisam ni pokušavao da dođem do novije verzije filma. Početak filma se dešava na italijanskom primorju kada sasvim redovan ribolovački dan biva prekinut padom svemirskog broda. Lokalni ribari priskaču u pomoć i uspevaju da izvuku nekoliko astronauta pre nego što brod nepovratno potone na morsko dno. Pozadina ove ekspedicije je nepoznata, zna se samo da je u pitanju američka posada i da je poslednjih godinu dana provela na Veneri. Dok se preživeli oporavljaju u lokalnoj bolnici, američke vojne snage vrše potragu za svemirskim brodom a plima na obalu izbacuje ostatke ali i sadržaj koji je brod nosio na dalja ispitivanja. Lokalni klinac pronalazi njemu nepoznatu kapsulu sa zamrznutim ljigavim sadržajem, to sve prodaje jednom profesoru nakupcu za šaku lira i od sume kupuje kaubojski šešir.


Ljigava smesa se do jutra otopila, iz nje se izlegao maleni daždevnjak na dve noge, stvorenje koje je najsličnije praistorijskim bićima. Ono što je problem za ovu kreaturu, a još više po okolinu, je što stvorenje u dodiru sa vazduhom raste mnogo brže nego na svojoj matičnoj planeti. Već do jutra je bilo veličine gorile a sledećeg dana ogroman poput King Konga. U zapletu filma je prisutna američka propaganda, posebno kada se posmatra odnos i ponašanje američke vojske ali veoma brzo film postaje izuzetno zanimljiv jer potera za stanovnikom Venere non-stop traje. Scene sa čudovištem sa Venere, koje je inicijalno nazvano Ymir ali se od toga odustalo, su vrhunac filma. Njegovi pokreti, kretanje, pomeranje repom, ali i borbe sa zemaljskim bićima deluju izuzetno realno iako je njegova animacija za nijansu skokovitija nego što bi trebalo.


Najmastralnije deluje borba čudovišta sa slonom koja se odvija po celom rimu a na to se nadovezuje pentranje čudovišta po koloseumu poput Kong Konga po zgradi. Neke scene ne deluju uverljivo jer su korištene standardne tehnike onog vremena, recimo da se maketa stvora predstavi kao ogromna a zapravo akteri filma stoje ispred platna na kojem se emituje druga fotografija koja po svojim standardima odudara od ostatka. Ipak, to ne smeta mnogo da se uživa u jednom od najboljih monster fimova tog vremena. Zanimljivo je kako se gledalac više vezuje za stvorenje nego za vojsku koja se bori protiv njega; dok je stvorenje samo jadnik izgubljen u tuđem svetu koji ne razume zemljani se protiv nepoznatog bore na jedini način kako umjue: sirovom snagom i naoružanjem.


20 Million Miles to Earth je odličan film koji sadrži samo sitnije tehničke problemčiće i podrazumevani zaplet tog vremena sa određenim brojem klišea. To nimalo ne smeta da film bude jedan od najuspelijih monster doživljaja ikada a čak i u odnosu na današnje filmove nema čega da se stidi.

+ stvorenje izgubljeno u našem svetu
+ odlična stop-motion animacija
+ napet i dinamičan film
— sitnije tehničke zastarelosti
— povremena naivnost


 Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment