Friday, March 20, 2015

Mercy (2014)


Režija: Peter Cornwell
Uloge: Chandler Riggs, Frances O'Connor, Shirley Knight
Pogledajte još: Oculus (2013)

Većina gledalaca pamti film The Haunting in Connecticut koji je jedan od boljih haunting filmova poslednje decenije. Od režisera ovog filma stiže nam Mercy, opet jedna od varijacija na sličnu temu sa nekim originalnostima. Pored nezaobilaznog deteta u glavnoj ulozi centralna ličnost ovog filma je njegova baka koja je zaposednuta. Ovo znači da je film ponekad ubedljiviji, ponekad teži za gledanje ali mu oslaba priča i jeftini efekti ipak ne dozvoljavaju da se izdigne iznad proseka. Šteta, jer je ove bilo potencijala za nešto više.


Samohrana majka sa dva maloletna sina mora da se vrati u svoju porodičnu kući i vodi brigu o svojoj majci koja je gotovo nepokretna otpuštena iz mentalne institucije. Mlađi sin je svojevremeno bio jako vezan za baku ali mu ova nova situacija nimalo ne prija. Baka se mora dvoriti, hraniti, presvlačiti, pored nje se mora dežurati, davati joj se injekcije i svi ostali medikamenti da bi ostala koliko toliko mirna. U suprotnom može napraviti akcident kao onaj zbog koga je puštena(?) iz ustanove. Dečak se ne miri sa davanjem lekova baki koja po ceo dan spava pa zbog dečačkog optimizma rešava da pekine sa daljom terapijom. Baka to jedva i dočeka preuzimajući stvar u svoje ruke a to znači da se počinju pojavljivati leševi. Ispostavlja se da baka ne rukovodi sama svojim postupcima već njome rukovodi zlo kojem je nekada davno sama prodala dušu zarad ispunjenja svojih snova. Sada je došao đavo sa fiskalnim računom i rekao „ja bih da naplatim“.


Film je zasnovan na kratkoj priči Stephena Kinga pod nazivom Gramma. Koliko se radnja filma poklapa sa ovom pričom zaista ne znam jer dotičnu nisam čitao ali je činjenica da film počinje kudikamo bolje nego što se završava. Početak filma pred gledaoca stavlja izuzetnu fotografiju i ambijent koji je kao stvoren za jedan horor film. Porodična kuća se nalaze „in the middle of nowhere“ a okružuju je vrlo atmosferični predeli koje režiser filma vrlo uspelo koristi da bi stvorio dobru atmosferu i vrlo lepe sumorne kadrove k'o za wallpapere. Kuća je vrlo jeziva, kao što i priliči staroj drvenoj kući sa mnogo prostorija a malo svetla i sa bakom koja pod uticajem lekova spava ali bi već sledećeg trenutka mogla napasti bilo koga. Ono što počinje kao klasična priča o zaposednutosti, đavolu i drevnom zlu veoma brzo se pretvara u ne baš toliko dobru priču, donekle originalnu ali negde zaribalu u izvedbi. Sve se urušava u konfuznom raspletu, papazjaniji punoj raznih apstraktnih pojmova i vrlo jeftine animacije.


Ubeđen sam da bi bez nekih animacija ovaj film bio mnogo ozbiljniji jer se jeftini CGI nikako ne uklapa u okoliš u kojem se film odvija (pre svega crni vuk je grafički višak). Likovi u filmu su prosečni a jedino se izdvaja baka, kako po glumi tako i po zastrašujućoj pojavi. Dva brata ne briljiraju toliko u glumi ali njihov odnos dovodi do nekih simpatičnih uspelih scena koje vrlo liče na neki dečiji film. Ipak, samo mlađi brat je glavni lik filma a stariji je tu samo da bi majku odvukao iz kuće i oslobodio prostor za finalnu borbu bake i unuka, tačnije unuka i starog zla. Odnos bake i unuka je dovoljan da zainteresuje gledaoce do kraja filma ali je on ipak nedovoljno emotivan iako je možda bilo prilike za drugačije. No, tu je jedan lep detalj koji sve diže na višlji nivo. Finale filma je više napeto nego strašno i više konfuzno nego što daje odgovora. Upitna je i poruka kompletnog filma koja mi smrdi na neku kvazi hrišćansku pa je moja prepuruka da ne izvlačite nikakve pouke iz viđenog, kako iz prologa tako ni iz raspleta.


Mercy je u većini segmenata izuzetno profesionalan film, snimljen u vrlo dobrom vizuelnom tonu, sa dobrim kastingom i na dobroj lokaciji. Nakon dobrog zapleta sledi ne baš ubedljivi rasplet i konfuzno preanimirano finale pa kada se sve sabere i oduzme film predstavlja pristojno ali ne baš iskustvo za pamćenje. Preporuka se podrazumeva samo ukoliko nemate ništa pametnije za gledanje ili ukoliko ste fan Kingove kratke priče.

+ odlična lokacija, fotografija, atmosfera
+ Shirley Knight u ulozi bake Mercy
+ odnos bake i unuka
— konfuzno, mračno i preanimirano finale
— nedovoljno strašan i povremeno naivan


 Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments:

  1. Svaka čast na svim komentarima, odlično to radiš. Voleo bi da sam razumeo bolje kraj ovog filma, ali tako je kako je :) Voleo bi kad bi ostavio komentar i na children of the corn pprvi deo. Pozdrav sve najbolje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na pohvalama, biće i Children of the Corn. Mada nisam ljubitelj tog serijala red bi bio da i njega opišem, kompletnog.

      Delete