Thursday, June 11, 2015

Your Vice Is a Locked Room and Only I Have the Key (Il tuo vizio è una stanza chiusa e solo io ne ho la chiave) (1972)


Režija: Sergio Martino
Uloge: Edwige Fenech, Anita Strindberg, Luigi Pistilli

Ovaj film se pojavljivao pod imenima Excite Me, Eye of the Black Cat i Gently Before She Dies ali je najpoznatiji pod nazivom Your Vice Is a Locked Room and Only I Have the Key. Ovaj giallo film je režirao Sergio Martino koji iza sebe ima petnaestak horor i SF filmova a inspiracija za ovaj film je pronađena u priči Edgara Allana Poea The Black Cat. Radnja filma se vrti oko aristokratskog bračnog para, propalog pisca Oliviera i njegove supruge Irine. Par živi u dvorcu van grada u braku gde su narušeni odnosi. Čak štaviše, Oliviero koristi svaku noćnu priliku da se odaje porocima, alkoholu i seksu, družeći se sa mladim i zgodnim ženama. Kada jedna od njegovih ljubavnica biva ubijena počinje policijska istraga.


Nedugo nakon što je Olivierova ljubavnica ubijena u jednoj mračnoj ulici događa se još jedno ubistvo, ovoga puta u samom dvorcu. Film se veoma trudi da ubedi gledaoca da je ubica sam Oliviero. Osim što je notorni alkoholičar on je i sadista koji uživa da vređa i ponižava svoju suprugu pred gostima sumnjivog morala. Suprugu tretira kao niže biće, u nekoliko scena joj stavlja nož pod vrat, karijeru pisca je potpuno zapostavio a posvećuje se mladim služavkama i naivnim studentkinjama. Opsednut je svojom pokojnom majkom, podsvesno čak zaljubljen u nju, obožava njenu crnu mačku koja se zove Satan a u više kadrova režiser nam predočava njegovu poremećenu njušku u krupnom planu. Zar je moguće da je ubica neko drugi?


Prva polovina filma je tipični giallo. Ubistva su karakteristična, žrtve su sve odreda ženskog pola i stradavaju u kadrovima koje posmatramo iz perspektive ubice. Ubistva se dešavaju noću, izvršena su hladnim oštrim sečivima i sadrže dosta krvi veoma crvene boje. Scene ubistava (posebno je prvo ubistvo efektno) su najbolje što ima da ponudi prvi deo filma dok ono što može da zasmeta je mestimično neubedljiva gluma i glasovna sinhronizacija. Osim glasova glumaca sinhronizovani su i mnogi (ili svi) zvukovi k'o nekada u partizanskim filmovima.


Film ima još jednu manu koja je dominantnija u prvoj polovini filma ali se može videti i kasnije a tiče se nekih nepotrebnih scena koje, barem po mom mišljenju, ni u čemu ne doprinose ni samom filmu ni njegovoj atmosferi. Jedna od takvih scena je uvodna žurka hipika koja se održava u dvorcu a koja kulminira hipi pesmom na gitari i trbušnim plesom nage igračice. Kasnije vidimo još jedno okupljanje hipika, interesantnu ali bespotrebnu trku motora i još nekoliko scena kojima nisam pronašao svrhu. Svrhu nisam pronašao ni erotskim scenama tako da one deluju kao neprirodno pridodate samo da bi se ispoštovao i erotski aspekt. To nikako ne znači da ove scene ne prijaju oku.


Pomenute erotike ima u nekoliko scena. Sa današnje tačke gledišta ove scene su mekane ali su nekada davno bile dovoljno eksplicitne i provokativne. Osim nekoliko muško-ženskih odnosa vidimo i jedan žensko-ženski koji mi se više dopao. Glumice u filmu su lepe i mnogo prirodnije od većine glumica u današnjim filmovima, barem od većine američkih silikonskih „zvezda” koje se u današnje vreme skidaju do pojasa u mahom trećerazrednim slasherima. Lik koji je ubica je maestralno odigrao svoju ulogu, odlično je predočio svoj manijakalno nepredvidivi karakter i efektno prikazao promene svoje ličnosti i osećanja opasnosti koja mu se približava.


Drugi deo filma je dosta drugačiji od prvog jer se više oslanja na Poeovu priču a radnja se mnogo više bavi crnom mačkom. Karakteristične scene iz legendarne priče i ovde postoje a obrt je sličan ali opet drugačiji. Ne bih želeo da otkrivam ključne detalje priče, obrta i finala te time kvario užitak potencijalnim gledaocima ali ću reći da završetak Your Vice Is a Locked Room and Only I Have the Key izvlači ovaj film pa mu mogu oprostiti i neke suvišnosti koje sam gore pomenuo. Nisam se mogao oteti utisku da su neki detalji u središnjici filma mogli biti drugačiji; stoji da su se autori filma poigravali sa gledaocima servirajući im razloge zbog kojih bi neko trebao biti ubica ali mi neki detalji jednostavno nisu bili ubedljivi. Plus, mislim da neki detalji vezani za mesto i vreme ubistva zapravo eliminišu pravog ubicu.


Kopija filma je dovoljno kvalitetna za današnje moderne uređaje i vizuelno vam ništa neće smetati, osim loše audio sinhronizacije koju sam već spomenuo. Jedino što podržavam je sinhronizacija crne mačke čiji mjauk u finalu zaista zvuči jezivo. Ubistva u filmu su grafički krvava, mestimično vidimo i okrvavljenog mačka (vidi sliku!) kao i neke druge životinje. Dvorac je velik, sa velikim brojem polumračnih prostorija, soba, podruma, stepeništa i hodnika koji su kao stvoreni za ovakav film. Podrazumeva se da svetla nema dovoljno, da dvorac poseduje tajne prostorije a i da većina karaktera ima neke svoje tajne.


Your Vice Is a Locked Room and Only I Have the Key je prvenstveno horor triler ali u njemu možemo videti mjuzikl delove, scene sporta, seksa, slešera, krimića, policijske istrage, mučenja, psihološkog horora... Ovakav miks raznoraznh žanrova nije mogao sasvim uspeti ali je rezultirao pristojnim filmom koji svakako vredi pogledati. Aspekte koji vam se ne dopadaju zanemarite i bićete nagrađeni pristojnim giallo filmom koji sadrži (u većem delu) dobru priču i (za one koji nisu čitali Poea) šokantnu završnicu.  

+ kombinacija giallo, erotskog filma i E.A. Poea
+ scene ubistava; efektna druga polovina filma
+ scene sa crnom mačkom; kasting; muzika
— neki apsolutno bespotrebni i demode delovi
— detalji tokom filma koji ne idu u prilog priče


 Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment