Wednesday, March 9, 2016

The Confines (The Abandoned) (2015)


Režija: Eytan Rockaway
Uloge: Jason Patric, Louisa Krause, Mark Margolis
Pogledajte još: Jessabelle (2014)

The Abandoned (koji ima i drugi, nešto originalniji naziv The Confines) je američki supernatural horor film režiran od strane nepoznatog Eytana Rockawaya, a koji sam pogledao na predlog čitateljke ovog bloga Olje Trifunović. Ispostavilo se da je u pitanju dobar film, film koji se pretežno bazira na misteriji koju posmatramo iz ugla izmučenog uma glavne protagonistkinje, film koji se odigrava u vrlo zastrašujućem objektu koji poseduje vrlo jezivu atmosferu, film koji obrađuje tužne i teške teme i film koji ima izuzetno neočekivani twist u svojoj završnici. Kvalitet filma i utisak koji će na vas ostaviti zavisi upravo od ovog twista.


U Abandoned/Confines nema grupe tinejdžera koji iz nekog sumnjivog razloga posećuju neku haunted house samo da bi ih duhovi plašili ili tamanili već u glavnoj ulozi posmatramo jednu mladu ženu. Streak (čudno ime) je mlada majka jednog deteta koja večeras odlazi na prvu radnu noć na novom radnom mestu. Njen posao je da noću obezbeđuje i nadgleda jedan veliki objekat, nedovršenu zgradu sa mnoštvom prostorija i monumentalnim hodnicima a u tome će joj pomagati Cooper, nepokretni stručnjak za nadzorne kamere koji iz svoje kancelarije nadgleda mnoštvo monitora koji su povezani na brojne kamere postavljene po objektu.


Ovo sasvim sigurno nije najidealniji posao za jednu ženu, posebno za mladu ženu koja je već na tabletama (iz razloga koje ćemo saznati nešto kasnije) ali Streak nema izbora i odlučna je da pokaže sve svoje kvalitete. No, već prve večeri, nakon nekoliko rutinskih obilazaka hodnika i provera stacionarnih kamera, Streak primećuje koridor koji nema kraja, tačnije - završava se zamandaljenim vratima iza kojih nisu postavljene kamere a prostorije nisu unete na mapu. Cooper joj nekoliko puta napominje da je otvaranje zaključanih vrata i odlazak u „nepostojeći” deo zgrade najstrožije zabranjen ali je Streak zajunila kao da joj od toga život zavisi.


Jedan od većih problema filma nastaje upravo na ovom mestu a to je motivacija jedne devojke/žene koja svog prvog radnog dana na novom radnom mestu čini nešto što nema nikakve logike i za čim ne postoji valjana motivacija. Istovremeno, i postupci Coopera tokom njenih nagovaranja na ulazak u forbidden zone i pokušaja obijanja brave ne deluju razložno i realno a stvar poprima neverovatne oblike tokom puštanja lokalnog lutalice koji se u objekat sklanja od nevremena. Mnogo bi ubedljivije bilo da je Streak u zgradi zaposlena neki duži vremenski period ili da je sam objekat u dubljoj vezi sa njom.


Kasnije će se pokazati zašto je to sve tako posloženo ali verujem da će gledaocima u tim trenucima zapasti za oko sva usiljena nelogičnost i da im to može predstavljati ozbiljnu prepreku u doživljavanju filma. Scenariu u drugom delu filma (nakon otvaranja zatvorenih vrata i zalaska u dubinu zabranjenog) kao da treba mala dorada a isto se može reći i za finalni twist. On je zamišljen kao potresan i težak ali ne uspeva da bude dovoljno emotivan, mahom zbog pogrešnih odluka u prethodnom toku filma. Ovo je zbilja šteta jer je Abandoned mogao uz sve ostalo što ga krasi biti i veoma tužan film.


Problemi sa neubedljivim preokretom su mnogo krupniji i zbog toga što ovakva završnica potire određene momente iz dotadašnjeg toka filma i postavlja niz pitanja na koje nema odgovora. Nakalemljeno finale će se jednima svideti dok će drugi prevrtati očima a ukoliko budete pažljivije posmatrali neke scene filma moći ćete da otkrijete smisao priče i pre preokreta. No, čak i ako vam se završetak ne svidi priznaćete da je atmosfera u ovom filmu veoma dobra, prvenstveno zbog minimalističke glumačke postavke a onda i zbog samog objekta koji je istovremeno i prelep i jeziv.


Patroliranje velikom praznom zgradom, njenim ogromnim hodnicima, masivnim holovima, brojnim prostorijama i liftovima koji imaju tendenciju da se zaglavljuju ne može biti prijatno iskustvo ni danju a u mrklo doba noći pogotovo. Scene u tajnom delu zgrade znaju biti veoma napete a sadrže i nekoliko jump-scare momenata. Ipak, film nije prestrašan i definitivno je jasno da mu plašenje gledalaca nije bio primarni cilj, već emotivna priča koja kulminira gore pomenutim finalem. Specijalnih efekata ima samo u nekoliko navrata, krvi veoma malo a film poseduje nekoliko odlično režiranih scena, mahom u završnici.


Još jedan adut filma je glumačka postava a nju čine samo dva lika (plus nekoliko vrlo sporednih). Louisa Krause u ulozi Streak je simpatična ali zna da nervira svojom tvrdoglavom nerazumnošću dok je Jason Patric ubedljiviji u ulozi Coopera. Hemija između dva lika postoji i oni uspešno nose film do samog kraja a nakon završetka filma bi se valjalo vratiti na neke dijaloge i porazmisliti o njima. Abandoned/Confines ima u osnovi veoma zanimljivu i dobru ideju ali mu je definitivno bila potrebna prerada/dorada. Ovakav kakav je nikako ne predstvalja gubljenje vremena ali definitivno jeste promašeni potencijal.

+ veoma dobra noćna atmosfera u pustom objektu
+ odnos između dva glavna lika i njihova gluma
+ nekoliko veoma napetih i jump-scare scena
— preokret koji potire do tada viđene elemente
— nedovoljno emotivan i nedovoljno strašan


 Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

5 comments:

  1. Ne znam.. Mene je film opcinio :D mozda zato sto radim u decijoj bolnici, mozda zbog neocekivanog preokreta ali potpuno sam se izgubila u njemu :) Preporuka, svakakoo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako nisi gledala pogledaj Fragiles iz 2005-te, takođe se odigrava u dečijoj bolnici :)

      Delete
    2. Hvala na predlogu gledala sam, odlican je :) Ako imas jos neki slican predlog javi. Hvala :))

      Delete
    3. Stonehearst Asylum i Patrick, nisu dečije bolnice ali ipak deluju jezivo :)

      Delete
    4. Patrick nisam gledala, taj je na repertoaru :)) hvalaa

      Delete